Follow us

Δοκιμάζοντας τη νέα γενιά των gin

Το δημοφιλές απόσταγμα καθιερώνει τις μετοχές του εγκαινιάζοντας νέες ετικέτες και premium εκδοχές. Δοκιμάζουμε 28 από αυτές, μαζί με τον mixologist Αλέξανδρο Δοντά…

Δοκιμάζοντας τη νέα γενιά των gin

Η δυναμική επέλαση των gin

Μεγαλύτερο spirit trend και γι’ αυτή τη χρονιά παγκοσμίως αναδεικνύεται το gin! Δεν προλαβαίνουμε να γράφουμε και να δοκιμάζουμε τις νέες ετικέτες, που έρχονται συνέχεια στην ελληνική αγορά. Τα gin δικαιολογημένα αποτελούν τη μεγαλύτερη drinking τάση. Οι πολύ καλές επιλογές σε brand, οι διαρκείς εισαγωγές από τις εταιρείες ποτών και η εξαιρετική αξιοποίηση από τους bartenders, κάνουν την απόλαυσή τους ξεχωριστή εμπειρία.
Ειδικά, όσοι αγαπάνε το Dry Martini και το Gin Tonic μπορούν να βρουν τη δική τους γεύση και να πειραματιστούν με μια μεγάλη παλέτα αρωμάτων. Κάντε την αρχή ανακαλύπτοντας μερικές από τις ετικέτες, που μπήκανε στο τραπέζι της γευσιγνωσίας. Τα gin τα δοκιμάσαμε με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Δοντά, που σύντομα θα βρίσκουμε πίσω από την μπάρα του νέου spot, που υπογράφει ο Δημήτρης Κιάκος στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Αλέξανδρος, που ασχολείται ιδιαίτερα με τα gin, μας έδωσε επί πλέον για το καθένα μια κατεύθυνση, για την ιδανική απόλαυσή του.
Όπως θα διαπιστώσετε, οι περισσότερες ετικέτες βαθμολογήθηκαν υψηλά, γεγονός που επιβεβαιώνει την υπεροχή της κατηγορίας.
Ξεχωρίστε αυτά που σας ταιριάζουν και αφιερώστε τις καλοκαιρινές βραδιές σας σε πειραματισμούς με πάγο, βερμούτ, τόνικ και διάφορα ανθρακούχα.

Haymans Royal Dock

Δοκιμάζοντας τη νέα γενιά των gin

Κατηγορία: Navy Strength
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Sky spirits
Φινετσάτη μύτη με σύνθετα αρώματα γκρέιπφρουτ, περγαμόντου, ροδάκινου και νεκταρινιού. Το στόμα είναι επίσης πολύπλοκο και έντονο, με αρώματα φρούτων και μεγάλη επίγευση. Ταιριάζει πολύ με τόνικ.
ΧΚ 85, ΜΚ 84, ΑΔ 85 ΜΧ 84

Heymans Gently Rested

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Sky Spirits
Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και πορτοκαλιού, με ωραίες νότες λευκού και μαύρου πιπεριού. Στο στόμα βγάζει νότες από άνθη εσπεριδοειδών και μοσχολέμονο.
ΧΚ 80 ΜΚ 81 ΑΔ 80 ΜΧ 80

Nikka Coffey

Κατηγορία: coffey still
Χώρα: Ιαπωνία
Εισαγωγή: Sky Spirits
Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη, που συνδυάζει αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, με yuzu, πράσινο μήλο και λουλούδια. Το στόμα είναι κομψό και ισορροπημένο.
ΧΚ 84 ΜΚ 83 ΑΔ 90 ΜΧ 86

The Blue Beetle

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Καρούλιας
Έντονη μύτη, που φλερτάρει με αρώματα λεμονιού, τριαντάφυλλου, λευκών λουλουδιών όπως το γιασεμί και έχει στο φόντο νότες αρμπαρόριζας και πιπεριού. Το στόμα είναι λιπαρό ενώ η επίγευση είναι μέτρια. Δοκιμάστε το με τόνικ.
ΧΚ 78 ΜΚ 78 ΑΔ 76 ΜΧ 79

G Vine

Χώρα: Γαλλία
Εισαγωγή: Καρούλιας
Πολύ ιδιαίτερο gin, με εκρηκτική μύτη κυρίως λουλουδάτη. Σε δεύτερη ανάγνωση, ευωδιάζουν νότες φρούτων και βοτάνων. Το στόμα είναι πλούσιο, κομψό, με ωραίες γλυκές και όξινες νότες.
ΧΚ 86 ΜΚ 83 ΑΔ 87 ΜΧ 87

Portobello Road

Κατηγορία: London dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Granikal
Ένα τυπικό London dry gin, που εστιάζει στα αρώματα του αρκεύθου, της ρίζας αγγελικής, του κόλιανδρου και του μοσχοκάρυδου. Μετά, έρχονται οι νότες από φλούδες εσπεριδοειδών και κάσιους. Το στόμα είναι γεμάτο, κομψό, με ωραία spicy επίγευση. Θα πηγαίνει πολύ καλά σε Negroni και Dry Martini.
XK 84 ΜΚ 81 ΑΔ 90 ΜΧ 84

Ableforth’s Bathtub

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Granikal
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα του άρκευθου, μαζί με ωραίες νότες καρδάμωμου, κανέλας και πορτοκαλιού. Το στόμα βγάζει ιδιαίτερες καπνιστές νύξεις, ενώ η επίγευση είναι καλή και ισορροπημένη. Δοκιμάστε το σε Negroni.
XK 86 MK 87 ΑΔ 89 ΜΧ 85

Tanqueray Rangpur

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Diageo
Στη μύτη κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή, κυρίως το λευκό γκρέιπφρουτ και το λάιμ. Το στόμα επίσης είναι πλούσιο σε φρούτα, περισσότερο όμως οι νότες θυμίζουν φλούδες λάιμ. Ταιριάζει πολύ σε Dry Martini και Gin Tonic.
ΧΚ 80 ΜΚ 80 ΑΔ 84 ΜΧ 79

Tanqueray Lovage

Κατηγορία: London Dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Diageo
Ιδιαίτερη μύτη με ωραία φυτικότητα, που εκφράζεται με αρώματα γρασιδιού και σπαραγγιών. Το στόμα, επίσης, έχει πράσινο χαρακτήρα, μαζί με νότες κέδρου, λεμονιού και σταφυλιού. Η επίγευση είναι φινετσάτη. Καλό για Dry Martini.
ΧΚ 82 ΜΚ 80 ΑΔ 81 ΜΧ 81

Grace gin

Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγή: LKC
Εντυπωσιακή και σύνθετη μύτη, με αρώματα μαστίχας, ρίγανης, θυμαριού, κάππαρης, φασκόμηλου, ελιάς, λεμονιού και κρίταμου. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, ισορροπημένο, με ωραίες αλμυρές νότες και μεγάλη επίγευση, όπου κάνει αισθητή την παρουσία του ο άρκευθος. Δοκιμάστε το σε Dry Martini.
ΧΚ 87 ΜΚ 85 ΑΔ 87 ΜΧ 87

Cannonball

Κατηγορία: Navy Strength
Χώρα: Σκωτία
Εισαγωγή: LKC
Παρά το υψηλό του αλκοόλ είναι ευγενικό, με κομψά αρώματα λεβάντας, βοτάνων, λουλουδιών, άρκευθου και φύλλων λεμονιάς. Το στόμα είναι βουτυράτο και βγάζει μια θέρμη. Έχει ενδιαφέρον σε gin tonic.
XK 84 MK 80 AD 80 MX 85

Citadelle

Κατηγορία: Dry Gin
Χώρα: Γαλλία
Εισαγωγή: Tsaknakis
Κλασικό, εξευγενισμένο gin με ωραίες νότες βοτάνων, όπως κόλιανδρο, ρίζα αγγελικής και άρκευθο. Το στόμα έχει και νότες σταφυλιού, που παραμένουν μέχρι την επίγευση. Πολύ καλό σε Dry Martini.
ΧΚ 81 ΜΚ 80 ΑΔ 80 ΜΧ 79

Etsu

Χώρα: Ιαπωνία
Εισαγωγή: Tsaknakis
Πρωτότυπη μύτη, με αρώματα που θυμίζουν sake και δημητριακά, εμπλουτισμένα με νότες πορτοκαλιών, juniper, γλυκόριζας και κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι γεμάτο, με αρώματα λουλουδιών και επίγευση bitter πορτοκαλιού. Ιδανικό για αρωματικό gin tonic.
ΧΚ 84 ΜΚ 82 ΑΔ 85 ΜΧ 84

Chase pink grapefruit

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Πληθωρική μύτη, καθώς κάνουν παρέλαση αρώματα ροζ γκρέιπφρουτ, passion fruit, ροδάκινου, νεκταρινιού και τσιχλόφουσκας. Στο στόμα, επικρατούν ακριβώς τα ίδια αρώματα.
ΧΚ 80 ΜΚ 80 ΑΔ 82 ΜΧ 80

William Elegant

Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Εξωτικά αρώματα μάνγκο και φρούτων του πάθους, που μπερδεύονται με νότες εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι πολύ αρωματικό και δροσερό. Είναι κατάλληλο και για gin tonic και για dry Martini.
ΧΚ 82 ΜΚ 81 ΑΔ 85 ΜΧ 83

William Great British

Κατηγορία: extra dry
Χώρα: Αγγλία
Εισαγωγή: Deals
Σύνθετη μύτη, με αρώματα ginger, βανίλιας και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα είναι βελούδινο και φρέσκο. Πιθανόν σε Negroni και σκέτο με ένα παγάκι.
ΧΚ 80 ΜΚ 81 ΑΔ 81 ΜΧ 82

Koval boneled

Κατηγορία: organic
Χώρα: Η.Π.Α.
Εισαγωγή: Deals
Πολύ ιδιαίτερο και refreshing. Στη μύτη ευωδιάζουν νότες σοκολάτας και μέντας, με νύξεις από πευκοβελόνες. Το στόμα έχει την ίδια φρεσκάδα και θυμίζει πολύ τα σοκολατάκια “after 8”. Ταιριάζει πολύ με σόδα.
ΧΚ 86 ΜΚ 87 ΑΔ 88 ΜΧ 86

Del Professore monsieur

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
H μύτη είναι πλούσια σε μπαχαρικά, βλέπε κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο και μοσχοκάρυδο. Το στόμα έχει ωραίες πικάντικες νότες, που μένουν μέχρι τη μεγάλη επίγευση. Καλύτερα σκέτο, με έναν πάγο.
ΧΚ 86 ΜΚ 87 ΑΔ 87 ΜΧ 86

Del Professore madame

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
Πολύ ωραίος συνδυασμός αρωμάτων. Λιβάνι, αγιόκλημα, φουντούκι και έντονα μπαχαρικά, όπως κανέλα, κύμινο και καρδάμωμο. Το στόμα είναι επίσης πλούσιο, με ωραίες νότες ξηρών καρπών και μπαχαρικών. Η επίγευση είναι μεγάλη. Καλύτερα να το απολαύσετε σκέτο, με έναν πάγο.
ΧΚ 86 ΜΚ 86 ΑΔ 89 ΜΧ 86

Del Professore crocodile

Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals
Πολύ κομψή και γοητευτική μύτη, με αρώματα elderflower, χαμομηλιού και κυπαρισσόμηλου. Το στόμα είναι επίσης φινετσάτο, με ανθικές και βοτανικές νότες. Πολύ καλή επίγευση, με αρώματα από άνθη πορτοκαλιάς. Σίγουρα σκέτο, με ένα παγάκι.
ΧΚ 85 ΜΚ 86 ΑΔ 88 ΜΧ 84

Bickens

Κατηγορία: London dry blended
Χώρα: Ιταλία
Εισαγωγή: Coca Cola 3E
Κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και μετά ακολουθούν τα αρώματα juniper, ρίζες αγγελικής. Το στόμα είναι κλασικό και έχει ωραία φρεσκάδα και επίγευση. Πάει πολύ καλά σε cocktails, όπως το basil smash και το southside.
XK 77 MK 77 ΑΔ 77 ΜΧ 77

Τα gin δοκίμασαν οι: Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Δοντάς, Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.