Follow us

Deli-ιδέες που φέρνουν τη γιορτή στο τραπέζι

Είναι αυτές οι γεύσεις που μπορούν να κάνουν το πιο απλό κάλεσμα απολαυστικό, χωρίς κόπο. Μπορεί να είναι ένα ακριβό deli, μπορεί όμως να είναι και μια ιδιαίτερη μαρμελάδα ή ένα εξαιρετικό τυρί.

Deli-ιδέες που φέρνουν τη γιορτή στο τραπέζι

Η “επένδυση” εδώ δεν γίνεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα και το διαφορετικό, για στιγμές που θέλουμε να ξεχωρίζουν σαν ένα διάλειμμα στην καθημερινότητά μας. Ορεκτικά, συνοδευτικά και άλλα, λοιπόν, για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και για μια βραδιά “μεταξύ μας” στο τραπεζάκι του καθιστικού, για μια παρέα για κρασί και finger food, ή γιατί έτσι νιώθουμε απόψε…

Deli-ιδέες που φέρνουν τη γιορτή στο τραπέζι

Χαβιάρι Thesauri. Αυτό που είθισται να ονομάζουμε “μαύρο χαβιάρι”, το αυθεντικό, από οξύρρυγχο που εκτρέφεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Thesauri στην Άρτα, είναι μάλλον ό,τι πιο πολύτιμο μπορείς να βάλεις στο τραπέζι σου. Εξαιρετικής ποιότητας, παράγεται σε δυο είδη, το Ossetra από οξύρρυγχο Ρωσίας και το Baeri από οξύρρυγχο Σιβηρίας, σε διάφορες συσκευασίες, αλλά και σε ειδική κασετίνα δώρου. www.thesauricaviar.com

Καπνιστό χέλι. Έχει πάρει πλέον τη θέση του καπνιστού σολομού με την υπέροχη βελούδινη γεύση του και δίκαια αποτελεί αγαπημένο προϊόν των σεφ. Εξαιρετικό εκείνο που εκτρέφει, μεταποιεί και συσκευάζει η κάθετη μονάδα V. Geitonas Eeels | eelgeitonas.com του Βασίλη Γείτονα στο Ψαθοτόπι Άρτας. Θα το σερβίρουμε σκέτο, θα το προσθέσουμε σε πιάτα ζυμαρικών και ριζότο, αλλά και σε πολλούς ακόμα συνδυασμούς.

“Kυανό”, το ελληνικό μπλε τυρί. Θα ενθουσιάσει σίγουρα γιατί είναι πολύ νόστιμο. Επί πλέον, είναι η ελληνική απάντηση στο ροκφόρ και τα άλλα υψηλής ποιότητας μπλε τυριά. Ονομάζεται Κυανό, παρασκευάζεται από φρέσκο κατσικίσιο γάλα της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει να ζηλέψει από τα επώνυμα του είδους, καθώς γίνεται με την ίδια τεχνογνωσία και η γεύση του είναι ανταγωνιστική. Διανέμεται από την Bliss Point.gr.

Μαρμελάδες κόκκινων φρούτων Yiam. Oι πιο “γιορτινές” μαρμελάδες γίνονται από φρέσκα φρούτα του δάσους που μαγειρεύει με τη γνωστή τέχνη της η Αύρα Πανουσοπούλου εκεί ψηλά στη φάρμα της, στην Αγιά Λάρισας, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Γλυκόξινες, με πλούσια πυκνή υφή, είναι ιδανικές για να συνοδέψουν αλλαντικά και έντονα τυριά αλλά και να προστεθούν σε σάλτσες πουλερικών, χοιρινού και κυνηγιού. Φραγκοστάφυλο με κρασί Αγιωργήτικο, βατόμουρο, μύρτιλο, ρόδι με κεράσι, βύσσινο… Ξεχωριστή αναφορά στα εθιστικά σύκα με Μαυροδάφνη και μαύρο πιπέρι, που θα απογειώσουν μια σάλτσα ή θα συνοδέψουν πλατό τυριών και άλλα πολλά. yiam.gr

Barrel Aged Ale Mikόnou. Υπάρχουν και οι μόνιμοι θιασώτες της μπίρας, αλλά εδώ δεν μιλάμε για μια απλή μπίρα. Η παλαιωμένη μπίρα Red Saison που έχει ωριμάσει επί έξι μήνες σε βαρέλια από Αγιωργήτικο του Κτήματος Γαία, με αρώματα κόκκινων φρούτων και ένα απολαυστικό σώμα, άνετα παίρνει τη θέση του κρασιού στο τραπέζι και σίγουρα θα εντυπωσιάσει, ακόμα και για ένα δίσκο τυριών. Την παράγει η μυκονιάτικη μικροζυθοποιία Mikόnou σε limited edition και σε μια όμορφη φιάλη των 750ml.

Παλαιωμένη κρητική γραβιέρα Σταματογιώργη. Ένα εξαιρετικό τυρί με σύνθετα αρώματα, βαθιά βουτυράτη γεύση και βελούδινη υφή, που θα κλέψει τις εντυπώσεις σε οποιοδήποτε τραπέζι. Είναι ένα από τα σπάνια, παραδοσιακής φτιαξιάς τυριά μιας οικογενειακής τυροκομικής μονάδας του Ηρακλείου, που βρήκαμε στα s/m Χαλκιαδάκη.

Mont d’ Or, ένα τυρί που τρώγεται ζεστό. Το Vacherin Mont d’ Or είναι ένα γαλλικό αγελαδινό μαλακό τυρί, συσκευασμένο σε ξύλινο κουτάκι. Αφαιρείς το “καπέλο” του και απλά, το τρως με το κουτάλι. Καλύτερο όμως -και πιο παρεΐστικο- γίνεται αν το ζεστάνεις στον φούρνο μέσα στη συσκευασία του, κατόπιν αφαιρέσεις την κρούστα από πάνω και το γευτείς βουτώντας ψωμάκια, όπως στο fondue. Έχει κι ακόμα καλύτερο: μπορείς πριν το ζεστάνεις να τρίψεις μέσα σκόρδο, να προσθέσεις δυο κουταλιές κρασί, πιπέρι ή και λίγο ξεροψημένο μπέικον! Κι ακόμα, όπως είναι, να το κάνεις μια απίστευτη σάλτσα ζυμαρικών! Η γεύση του δεν παίζεται, συντροφιά με το κατάλληλο κρασί (με ένα Chardonnay, αλλά αν επιμένετε σε κόκκινο προτιμήστε ένα φρέσκο, φρουτώδες και όχι πολύ ταννικό).

Γνήσιο panettone Milano artigianale. Ένα σωστό panettone είναι σκέτη απόλαυση, που θα μοιραστείς με την παρέα μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο και είναι από εκείνα τα comfort εδέσματα που συμβάλουν στη γιορτή. Πριν το ανοίξεις, το ζεσταίνεις ελαφρά μέσα στη ζελατίνα του (ακόμα και πάνω στο καλοριφέρ) για να αναδείξει όλα του τα αρώματα. Δοκιμάσαμε το καλοφτιαγμένο “MiTo 21” του Μιχάλη Τυράκη, που έρχεται από το Μιλάνο.