ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα πάντα για το «μαύρο χρυσό»

Πολλοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς αυτόν και άλλοι χρειάζονται αρκετά φλιτζάνια την ημέρα για να λειτουργήσουν σωστά. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία του και τις ποικιλίες του; Σήμερα, που είναι οι παγκόσμια ημέρα του, ελάτε να εντρυφήσουμε στα μυστικά του!

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα πάντα για το «μαύρο χρυσό»

Βαρύ γλυκό ή γλυκύ βραστό ελληνικό, espresso ristretto ή cappuccino, στιγμιαίο με γάλα ή παγωμένο φραπέ, όπως και να τον προτιμάτε ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα μια αγαπημένη καθημερινή μας απόλαυση και ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, ελάτε να πιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Μύθοι και ιστορία

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα πάντα για το «μαύρο χρυσό»

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από την ανακάλυψη του καφέ. Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο, τον 9ο αιώνα μ.Χ. ένας βοσκός στην Αιθιοπία, ο Κάλντι, παρατήρησε πως τα ζώα του έγιναν πιο ζωηρά όταν έφαγαν από τους καρπούς ενός θάμνου. Ο Κάλντι πήγε τους καρπούς αυτούς σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν κοντά του. Ο Ηγούμενος του μοναστηριού θεώρησε τους καρπούς έργο του διαβόλου και τους έριξε στη φωτιά. Όταν, όμως, οι καρποί άρχισαν να καίγονται, αναδύθηκε μια ξεχωριστή μυρωδιά. Οι μοναχοί σιγά – σιγά βρήκαν τον τρόπο να τους επεξεργαστούν και να φτιάχνουν ένα ρόφημα από αυτούς. Και φυσικά, πίστεψαν πως, τελικά, ο καρπός ήταν μάλλον δώρο Θεού, αφού τους βοηθούσε να μένουν ξύπνιοι για τις προσευχές τους…

Πέρα από το μύθο, η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία του καφέ εμφανίζεται σε ένα μοναστήρι των Σούφι στην Υεμένη τον 14ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα ο καφές εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο, την Περσία, την Τουρκία και την αραβική χερσόνησο. Οι Άραβες ανακάλυψαν τη διαδικασία του καβουρδίσματος και ο καφές έγινε ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Έτσι δημιουργήθηκαν εκεί και τα πρώτα ας πούμε «καφενεία», αφού το αλκοόλ ήταν απαγορευμένο. Στην Ευρώπη, ο καφές έφτασε τον 16ο αιώνα από τους Βενετσιάνους, τα πρώτα καφενεία άνοιξαν στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ ενώ οι Ολλανδοί ήταν εκείνοι που άρχισαν το εμπόριο καφέ σε μεγάλη κλίμακα.

Οι ποικιλίες

Δύο είναι τα βασικά είδη του φυτού του καφέ, από τα οποία προέρχονται οι διάφορες ποικιλίες, ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο καλλιέργειάς τους: η Arabica και η Robusta. H Arabica φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα και γενικά κάνει τον καλύτερο καφέ. Περιέχει λίγη καφεΐνη και διαθέτει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη γεύση και έντονο άρωμα. Το 75% του καφέ που καλλιεργείται στον κόσμο είναι αυτής της ποικιλίας. Η Robusta είναι πιο ανθεκτική, ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και παράγει καφέ που έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από την Arabica και πιο ουδέτερη και σκληρή γεύση από αυτή.

Ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, οι κόκκοι του καφέ έχουν ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο, ωστόσο περισσότερες από 40 χώρες εξάγουν κόκκους καφέ. Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή του καφέ χωρίζεται σε τρεις περιοχές. Η Καραϊβική, η Κεντρική και η Νότιος Αμερική παράγουν καφέ με καλή ισορροπία και περισσότερο απαλή, εκλεπτυσμένη γεύση. Η Ανατολική Αφρική και η Αραβία παράγουν καφέδες με πιο τονισμένη οξύτητα και φρουτώδη γεύση. Όσο για τους καφέδες από τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και τον Ειρηνικό, είναι πλούσιοι με σχετικά χαμηλή οξύτητα.

Ο πιο ακριβός αλλά και ο πιο παράξενος καφές στον κόσμο είναι ο Kopi Luwak της Ινδονησίας. Προέρχεται από τους κόκκους καφέ που έχει φάει, έχει χωνέψει και έχει αποβάλλει ένα είδος μοσχογαλής! Καθώς διατηρούν το σχήμα τους, μαζεύονται, ξεραίνονται στον ήλιο και καβουρδίζονται, δίνοντας έναν καφέ με εξαιρετικό άρωμα, που δεν πικρίζει.

Οι συνταγές

Ξέρατε ότι οι ποντοπόροι Ολλανδοί έπιναν τον τόσο μοντέρνο σήμερα Cold Brew Coffee ήδη από τις αρχές του 1600; Ότι ο διαχρονικός Cappuccino αντλεί το όνομά του από την ομοιότητά με την κάπα, ή κατά το ιταλικότερον, το cappucciο των Καπουκίνων μοναχών; Ή ότι ο Café au Lait, κάποτε καφές – έμβλημα της σνομπίστικης οικειοποίησης εισαγόμενων επιρροών από τους Γάλλους, είναι προϊόν της «δυσανεξίας» των εμπνευστών του προς τη γεύση του καφέ;

Εξερευνήστε τα παρακάτω link για να μάθετε την ιστορία και την τεχνική μερικών από τους εμβληματικότερους καφέδες της Ευρώπης, αλλά και για να εμπνευστείτε για συνταγές, γλυκά και cocktails, πάντα με την γεύση του καφέ στο προσκήνιο.

Επίσης...

«Plant’d», τα νέα φυτικά επιδόρπια από τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Σε καλόγουστη ατομική συσκευασία, με βάση τη βρώμη και φυτικές πρωτεΐνες μπιζελιού, τα τρία νέα φυτικά επιδόρπια της γνωστής εταιρείας γαλακτοκομικών είναι ιδανικά και για vegans.

Kαπνιστά ψάρια που έχουν μεγαλώσει στα νερά του Ταϋγέτου!

Καπνιστός σολομός ελληνικής εκτροφής, τα πολύτιμα αβγά του και άλλες ψαρολιχουδιές που αναβαθμίζουν το τραπέζι μας…

Περισσότερα από

Market

Πιπεράκια Φλωρίνης γεμιστά με ρύζι, ένα top deli…

Αν ψάχνετε γνήσιες λιχουδιές για το σαρακοστιανό τραπέζι, οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν και το όνομα, και τη χάρη…

Drakoulis Dry&Raw, το κρεοπωλείο-deli-restaurant ήρθε Ψυχικό

Tα νέα είναι ευχάριστα, τόσο για όσους αναζητούν ένα καλό κρέας για το σπίτι, όσο και για μια φουλ κρεατοφαγική βραδινή διασκέδαση, χώρια το lunch break των παρακείμενων εταιρειών…

Η 8η ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Από 18 έως 21 Φεβρουαρίου η μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών επιστρέφει με πολλές εκδηλώσεις…

4ήμερο HORECA στο Metropolitan Expo

Από 11 έως και 14 Φεβρουαρίου, η HORECA (ξενοδοχεία-εστίαση-bars) στο Metropolitan Expo…

Το Carnicero κατέβηκε Κολωνάκι!

Μια πανδαισία κρεατικών, τυριών, αλλαντικών, “του πουλιού το γάλα” που λέμε, σε υποδέχεται στο υπέρκομψο νέο Carnicero που άνοιξε σε γιορτινό mood…

Deli-ιδέες που φέρνουν τη γιορτή στο τραπέζι

Είναι αυτές οι γεύσεις που μπορούν να κάνουν το πιο απλό κάλεσμα απολαυστικό, χωρίς κόπο. Μπορεί να είναι ένα ακριβό deli, μπορεί όμως να είναι και μια ιδιαίτερη μαρμελάδα ή ένα εξαιρετικό τυρί.

Tiny Athens: το new entry στην υγιεινή πλευρά του Κολωνακίου

Μικροσκοπικό, κουκλίστικο και πολύ προσεγμένο μας συστήθηκε το νέο στέκι στην πολύβουη Ασκληπιού.

«Gifts of the Forest», τα γιορτινά δώρα της Nespresso

Με έμπνευση το δάσος και φιλοσοφία την προστασία του περιβάλλοντος, η Nespresso λανσάρει μια γιορτινή limited edition καφέδων και μαζί μια σειρά αξεσουάρ, που εμπνέουν για πρακτικά, καλοδεχούμενα δώρα…