Follow us

Τρία βιβλία για… οικιακές αποστάξεις

Όσο είμαστε σπίτι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο και να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί, ή να ασχοληθούμε με πράγματα που μας αρέσουν. Μια ωραία ιδέα είναι να ξεφυλλίσουμε βιβλία που μας δίνουν οδηγίες για να φτιάξουμε μόνοι μας ροφήματα και ποτά που αγαπάμε. Ιδού τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Τρία βιβλία για… οικιακές αποστάξεις

Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο στο σπίτι για να διευρύνουμε τους ορίζοντες, τις γνώσεις και τις ικανότητές μας, και μετατρέπουμε την κουζίνα μας σε brewery, coffeehouse, ή… οινοποιείο, με τη βοήθεια των ειδικών: αλιεύσαμε τρία βιβλία αναφοράς για το κρασί, τον καφέ και τη σπιτική μπίρα και σας τα προτείνουμε για να φρεσκάρετε τα αγγλικά σας και πειραματιστείτε!

How to Make Coffee, του Lani Kingston

Τρία βιβλία για… οικιακές αποστάξεις

Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε τα πάντα για τον καφέ ξεκινώντας από την αρχή από το κόκκο. Θα μάθετε για την ανατομία, τις καταγωγές και τις διαφορές του, για να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο γνώσης για τα σωστό καβούρδισμα, τα είδη αλέσματος και το πρωτότυπο blend. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι πίνακες που μπαίνουν εμβόλιμα και συγκρίνουν μεγέθη κόκκων, ποσότητα καφείνης και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε μηχανήματα και αξεσουάρ του καφέ τότε το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό καθώς ο Lani περιγράφει αναλυτικά τις διαφορετικές μεθόδους παραγωγής καφέ και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Οι τελευταίες σελίδες εννοείται είναι αφιερωμένες στο κατάλληλο σερβίρισμα. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε τα πάντα για τον καφέ ξεκινώντας από την αρχή από το κόκκο. Θα μάθετε για την ανατομία, τις καταγωγές και τις διαφορές του, για να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο γνώσης για τα σωστό καβούρδισμα, τα είδη αλέσματος και το πρωτότυπο blend. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι πίνακες που μπαίνουν εμβόλιμα και συγκρίνουν μεγέθη κόκκων, ποσότητα καφεΐνης και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε μηχανήματα και αξεσουάρ του καφέ τότε το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό καθώς ο Lani περιγράφει αναλυτικά τις διαφορετικές μεθόδους παραγωγής καφέ και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Οι τελευταίες σελίδες εννοείται είναι αφιερωμένες στο κατάλληλο σερβίρισμα.

Real Ales for the Home Brewer, του Marc Ollosson

Σε αυτό το βιβλίο ο Marc Ollosson έχει συγκεντρώσει συνταγές από πολλά διάσημα ζυθοποιία και τις έχει προσαρμόσει γι αυτούς που θέλουν να κάνουν την δική τους ale στο σπίτι. Στην εισαγωγή μας βάζει με πολύ ωραίο τρόπο στον κόσμο των ales μπιρών, που συνεχώς ανεβαίνουν και αναλύει τα συστατικά από τα οποία προέρχονται. Στα επόμενα κεφάλαια ξεκινούν οι συνταγές, που παρουσιάζονται ε βήμα βήμα με υλικά που μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα. Το σημαντικό είναι ότι 120 περίπου συνταγές που περιλαμβάνονται είναι όλες ελεγμένες και εξασφαλίζουν ότι θα έχετε ένα καλό αποτέλεσμα. Τι λέτε δεν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε την δική σας ale μπίρα;

How to Make Wines at Home, του Kenneth Hawkins

Και από την μπίρα στο κρασί. Ο Kenneth Hawkins υπογράφει ένα χρηστικό βιβλίο για να φτιάξουμε αυτή τη φορά το δικά μας κρασί στο σπίτι. Αφού μας ξεδιαλύνει τις διαφορετικές κατηγορίες κρασιών και τα χαρακτηριστικά τους στη συνέχεια μας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο δοκιμάζουμε κρασιά και τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από κάθε δοκιμή. Αφού έχουμε μάθει τα βασικά ξεκινάνε οι συνταγές που δεν περιορίζονται στην ζύμωση του σταφυλιού, αλλά και στην αξιοποίηση και άλλων φρούτων και λαχανικών. Το βιβλίο συνολικά περιέχει 55 διαφορετικές συνταγές με αναλυτικές ποσότητες, χρόνους, μεθόδους και εξοπλισμό. Μπορούμε να διαλέξουμε αυτές που μας αρέσουν περισσότερο και να πειραματιστούμε φτιάχνοντας το δικό μας κρασί.