Follow us

Βιολογικές Αγορές: «Παρακαλώ μην αγγίζετε!»

Την ώρα που οι πωλητές των λαϊκών αγορών δίνουν γάντια στους πελάτες, για να αγγίζουν τα προϊόντα αποφεύγοντας την μετάδοση του κορονοϊού, οι βιοκαλλιεργητικοί σύλλογοι παίρνουν και εκείνοι τα μέτρα τους.

Βιολογικές Αγορές: «Παρακαλώ μην αγγίζετε!»

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτικών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας απαγορεύουν στους πελάτες των βιολογικών αγορών να αγγίζουν και να ξεδιαλέγουν τα προϊόντα που διατίθενται στις Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων, με στόχο την προστασία παραγωγών και καταναλωτών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Για την εφαρμογή του μέτρου, επιστρατεύουν τους παραγωγούς που, από την Τετάρτη 18 Μαρτίου καλούνται να τοποθετούν οι ίδιοι σε σακούλες τα προϊόντα. Επιπλέον, σε κάθε πάγκο θα εργάζονται δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα θα έχει επαφή μόνο με τα προϊόντα και το άλλο μόνο με τα χρήματα. Στις λίγες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα δεύτερου ατόμου, ο παραγωγός υποχρεούται να απολυμαίνει τα χέρια και τα γάντια του μετά από κάθε συναλλαγή, με αλκοολούχο τζελ ή οινόπνευμα.

«Λόγω του εξαιρετικά σοβαρού και μεγάλου κινδύνου, οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω συνεπάγεται άμεση αποβολή από τις Αγορές και ενημέρωση των αρμοδίων αστυνομικών και υγειονομικών αρχών», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο σύλλογοι, προσθέτοντας ότι «ζητάμε την κατανόηση, υπομονή και συνεργασία όλων, προκειμένου να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε».

Παράλληλα, τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και τα κέρματα να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι παραγωγοί και βοηθοί υποχρεούνται να φορούν γάντια που θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να απολυμαίνουν την καμπίνα και το χώρο φόρτωσης των οχημάτων τους και να διαθέτουν δωρεάν τζελ και γάντια για χρήση των καταναλωτών.

Δ.Μ.