Follow us

Ελαιόλαδο αγριελιάς της Ε-LA-WON

Εξάγεται ελαιόλαδο από τον θάμνο της αγριελιάς; Για τον ελαιοπαραγωγό Ιωάννη Καμπούρη όλα γίνονται εφικτά, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο, δηλαδή υψηλή διατροφική αξία και σπάνια γεύση.

Ελαιόλαδο αγριελιάς της Ε-LA-WON

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε συναντήσει ξανά. Το νέο προϊόν της γνωστής για τα ποιοτικά προϊόντα της ελαιοπαραγωγικής εταιρείας Ε-LA-WON, συνδυάζει την αγριελιά με την μποτσικολιά, μια τοπική ποικιλία της Ηλείας, προκειμένου να πετύχει μια καλή γευστική ισορροπία. Το στόμα έχει πάχος, με νότες γρασιδιού, φύλλων ελιάς, φρέσκου καρυδιού και τσάγαλου και μια πολύ νόστιμη πικρίλα, είναι ισορροπημένο και ευχάριστο. Όπως μας λέει ο παραγωγός, η ελαιοποίηση της αγριελιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή: οι μικροί καρποί μαζεύονται με το χέρι και η διαδικασία πρέπει να αρχίσει μέσα σε 3 ώρες το πολύ από τη συγκομιδή. Μιλάμε, βέβαια, για μια πολύ περιορισμένη παραγωγή.

Πέρα από τη χαμηλή οξύτητα, οι μετρήσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από αγριελιά δείχνουν και άλλα καλά. Είναι πιο πλούσιο σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά και ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, αυξημένη βιταμίνη Ε. Έτσι, ελαττώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα (LDL) και συντελεί στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών.

Η Αγριελιά, ή Άγρελος, είναι άγριος θάμνος, “μακρόβιος και αθάνατος”, γνωστός από την αρχαιότητα, όπως μας λέει ο Γιάννης Καμπούρης. Μάλιστα, και ο Πλίνιος αναφέρεται στο ελαιόλαδό της. Όσο για την μποτσικολιά, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια ξεχασμένη ποικιλία, με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που φαίνεται ότι αποτελεί τη “μητέρα” της διάσημης ισπανικής ποικιλίας Arbequina, καθώς είχε εισαχθεί από την Ελλάδα στην Καταλονία.

Πληροφορίες διάθεσης: 21 0600 1555 | www.olivelawon.com