Follow us

Domaine OTT: Το ροζέ κρασί του κόκκινου χαλιού

Οι διάσημοι Χολιγουντιανοί του κόκκινου χαλιού όταν ήταν στις Κάννες συνήθιζαν να απολαμβάνουν, το Domaine OTT ροζέ, το πιο ακριβό κρασί της περιοχής. Ένας κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε...

Domaine OTT: Το ροζέ κρασί του κόκκινου χαλιού

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Η προτίμησή τους γι’αυτό το κρασί και η επιθυμία τους να το έχουν και στο σπίτι τους στην Αμερική αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την εξαγωγή και την διάδοση του σε όλο τον κόσμο. Το Domaine d’Ott παράγεται στην Προβηγκία και είναι ένα από τα κρασιά που έκαναν γνωστή την περιοχή για τα ροζέ της.

Η Cote de Provence βρίσκεται κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας, γνώρισε άνθηση στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και έκτοτε δεν σταματά να κατέχει σημαντική θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι ”celebrities” που έβαλαν την υπογραφή τους σε δημοφιλή ροζέ κρασιά από την Προβηγκία. Ανάμεσά τους ο Brad Pitt και η Angelina Jolie, η πρωταγωνίστρια του Sex and the City, Sarah Jessica Parker, η Kylie Minogue, ο δημοφιλής Αμερικανός ράπερ Post Malone, η Cameron Diaz και η Katherine Power, ο γνωστός ηθοποιός John Malkovich και πολλοί άλλοι.

Domaine OTT: Το ροζέ κρασί του κόκκινου χαλιού

Τα τελευταία χρόνια το ροζέ κρασί κερδίζει συνεχώς έδαφος και αυτό οδήγησε στην παραγωγή κρασιών με διαφορετικά στυλ και διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές. Ιδιαίτερα η μόδα για κρασιά με πολύ απαλό ροζέ χρώμα που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται σαν το ροζέ της φλούδας κρεμμυδιού και είναι το στυλ που οδηγεί την κούρσα της δημοφιλίας ξεκίνησε από την Προβηγκία.

Τα κρασιά του Domaine Ott έχουν εμπνεύσει πολλούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα κτήματα της Προβηγκίας που τραβούν το ενδιαφέρον, κρύβοντας μεγάλη ιστορία. Ειδικεύεται στην παραγωγή ροζέ κρασιών ενώ παράγει και λευκά και κόκκινα κρασιά. Αν και αρχικά το Domaine OTT ήταν γνωστό για το εξαιρετικό λευκό του κρασί, η τάση έφερε το ροζέ κρασί στην κορυφή της πυραμίδας του οινοποιείου.

Όλα τα κρασιά εμφιαλώνονται σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μπουκάλι που μας θυμίζει αμφορέα. Ο δημιουργός αυτού του μπουκαλιού, που ανήκει στην δεύτερη γενιά της οικογένειας, το εμπνεύστηκε από το σχήμα που είχαν οι αρχαίοι Ελληνικοί αμφορείς. Αποτελεί πατέντα του Κτήματος και με δεδομένο ότι το μπουκάλι αυτό δεν είναι εύκολο να το πλαγιάσεις στο ράφι, η οδηγία είναι σαφής: Δεν το αποθηκεύεις, αλλά το πίνεις!

Όλοι οι αμπελώνες είναι ιδιόκτητοι και καταλαμβάνουν έκταση 261 εκταρίων. Η οικογένεια OTT είναι η πρώτη οικογένεια που παρήγαγε ένα τόσο ακριβό και πολυτελές-luxury κρασί περίπου 100 χρόνια πριν. Η συνολική παραγωγή του οινοποιείου αφορά 85% ροζέ κρασί, 10% λευκό και 5% κόκκινο σε ένα σύνολο 1.500.000 φιαλών.

Η μεγαλύτερη αγορά για τα κρασιά του Domaine OTT είναι προφανώς η Γαλλία και ιδιαίτερα η περιοχή της Προβηγκίας, το Παρίσι και το Bordeaux, και έπειτα η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και η Γερμανία. Τα μεγάλα μεγέθη μπουκαλιών του Domaine Ott, δηλαδή τα magnum, τα jeroboam κλπ καταναλώνονται αποκλειστικά στην Μύκονο, στην Καραϊβική και την Ίμπιζα, στα ξέφρενα πάρτι σε clubs, yacht και βίλες!

Το 2015 το Domaine OTT κυκλοφόρησε στην αγορά ακόμη ένα ροζέ κρασί σε τιμή πιο προσιτή από την ναυαρχίδα του κτήματος με σκοπό να έχουν την ευκαιρία περισσότεροι καταναλωτές να γευτούν λίγο από την αίγλη και την «γκλαμουριά» του Κόκκινου χαλιού. Πρόκειται για ένα ευχάριστο και δροσιστικό κρασί, από σταφύλια που προέρχονται από 2 αμπελώνες τους Mireille & Selle.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά του οινοποιείου και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η δοκιμή

Chateau Romassan Bandol ροζέ 2020, Domaines OTT

Ποικιλίες: Mourvedre, Grenache, Cinsault
Χρώμα έντονο σομόν με διακριτικές ροδακινί ανταύγειες. Το άρωμα του είναι εντυπωσιακό αλλά και κομψό, με λευκά άνθη και λευκά φρούτα να δημιουργούν ένα ωραία μπουκέτο. Στο στόμα είναι πλούσιο, με απαλή λιπαρή υφή και πικάντικες νότες που εξισορροπούνται από την φρεσκάδα της οξύτητας. Η επίγευση παραμένει για αρκετή ώρα στην μνήμη μας.
Συνδυάστε το με θαλασσινά, ψάρια, μπρουσκέτες με ντομάτα και αντζούγιες, πίτσα με πικάντικο σαλάμι και πιάτα με απαλές κόκκινες σάλτσες.
Τιμή: 37-43€

BY OTT Cotes de Provence ροζέ 2020, Domaines OTT

Ποικιλίες: Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre
Χρώμα λαμπερό και απαλό σομόν με ροδακινί ανταύγειες. Ευχάριστο και δροσιστικό κρασί με αρώματα λουλουδιών και φρούτων που πλαισιώνονται από μια παιχνιδιάρικη ισορροπημένη και δροσερή επίγευση.
Μπορείτε να το πιείτε μόνο του σαν απεριτίφ, καλά παγωμένο ή να το συνδυάσετε με μπρουσκέτες, σαλάτες, γαρίδες και άλλα θαλασσινά.
Τιμή: 22-27€

Clos Mireille Cotes de Provence λευκό 2019, Domaines OTT

Ποικιλίες: Semillon, Rolle
Το χρώμα του είναι λαμπερό κίτρινο. Το φίνο άρωμα του μας παραπέμπει σε λευκόσαρκα φρούτα αλλά και αρώματα αλμυρής καραμέλας και βανίλιας. Πολύπλοκο και δυνατό στο στόμα με αναζωογονητική οξύτητα και αρώματα γλυκών μπαχαρικών που εμφανίζονται στην επίγευση.
Εξαιρετικός συνδυασμός με πλούσια ψάρια και κρέατα με λευκές σάλτσες.
Τιμή: 30-35€

Etoile ροζέ 2020, Domaines OTT

Ποικιλίες: Grenache, Mourvedre
Το κορυφαίο ροζέ του Domaine OTT. Το αστέρι τους όπως είναι και το όνομα του! Επιλέγουν τον καλύτερο χυμό σταφυλιού και από τους τρεις διαφορετικούς αμπελώνες Selle (Grenache), Mireille (Grenache) και Romassan (Mourvedre).
Είναι το κρασί που εκφράζει στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά κάθε αμπελώνα, του terroir όπως λέμε.
Το χρώμα του είναι λαμπερό, απαλό σομόν. Εκφραστικό και εξωστρεφές με πλήθος αρωμάτων που θυμίζουν λουλούδια και φρούτα και ολοκληρώνονται από διακριτικές νότες ορυκτότητας. Κομψότητα και φινέτσα στο στόμα, με πλούσια λιπαρή υφή και μακρά επίγευση.
Απολαύστε το στους 14⁰C με ceviche θαλασσινών, αστακούς, καραβίδες αλλά και τροπικά φρούτα.
Τιμή: 120-125€

Chateau Romassan Bandol κόκκινο 2017, Domaines OTT

Ποικιλίες: Mourvedre
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Πολύπλοκο άρωμα από κόκκινα και μαύρα φρούτα, νότες τσαγιού και φυτικότητας. Στο στόμα είναι γεμάτο με έντονες τανίνες, οξύτητα που φέρνει την ισορροπία και μια διαρκή φρουτένια επίγευση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Απολαύστε το με ψητά κόκκινα κρέατα.
Τιμή: 38-43€

Θα βρείτε τα κρασιά σε επιλεγμένες κάβες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα το By OTT και εφόσον σας αρέσει (που είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει), συνεχίστε με το Domaine OTT και δεν θα χάσετε!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.