Follow us

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το επετειακό δείπνο για τα 200 χρόνια από το 1821 τίμησε μεν την Ελληνική Κουζίνα, απαξίωσε δε την ποιότητα και την ανοδική πορεία του ελληνικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την καλή και την κακή. Σε ό,τι αφορά το επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είδαμε την καλή πλευρά ως προς το μενού. Με σεφ τον Λευτέρη Λαζάρου, οι υψηλοί καλεσμένοι δοκίμασαν ενδιαφέρουσες μαγειρικές συνθέσεις, με αισθητή την ελληνικότητα και με γαλλικές τεχνικές, τις οποίες ο Λαζάρου χειρίζεται με γνώση και χωρίς υπερβολές. Ελπίζω στο μέλλον να το βλέπουμε πιο συχνά. Ταυτόχρονα όμως, είδαμε και την κακή πλευρά στο κεφάλαιο της επιλογής των κρασιών που συνόδευσαν τα πιάτα.

Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να προσβάλω, ούτε να απαξιώσω τις προσπάθειες κάποιων παραγωγών. Με σαράντα χρόνια ενασχόλησης με το κρασί, έχω τη γνώση που μου επιτρέπει να πω ότι όλοι (ή σχεδόν) κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που τους επιτρέπουν οι γνώσεις και οι δυνατότητες που έχουν. Κατά συνέπεια, όλα τα ενδιαφέροντα ελληνικά κρασιά μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι. Όμως, σε ένα επίσημο δείπνο όπως αυτό της Προεδρίας, τα πράγματα δεν είναι απλά και οι επιλογές δεν μπορούν να γίνονται από κάποιους που –εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται– ούτε τις γνώσεις έχουν, ούτε κριτήριο για να προτείνουν.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως η λογική που επιβάλει πιάτα με χαρακτηριστικά ελληνικότητας, σε σωστή απόδοση και αναλογία θα πρέπει να καθοδηγεί και την επιλογή των κρασιών. Φαντασθείτε ένα επίσημο δείπνο στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, με λευκά κρασιά από τη Σαβοΐα κι όχι από τις κυρίαρχες αμπελουργικές ζώνες και τις ποικιλίες που έχουν γράψει την ιστορία του γαλλικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Αυτός που έκανε τις επιλογές δεν είχε ακούσει τίποτα για τη Σαντορίνη, τη Μαντίνεια, την Αχαΐα ή τη Σάμο; Δεν είχε ακούσει ότι στις αιχμές του δόρατος του ελληνικού κρασιού συγκαταλέγονται ποικιλίες και τα ανάλογα κρασιά από Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο; Δεν του έχει μιλήσει κάποιος για την αξία του Λευκού Μοσχάτου και των επιδόρπιων οίνων της Σάμου;

Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε μια χώρα που ο καθένας έχει το γκουβέρνο του και τις προτιμήσεις του. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εμποδίζει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.