ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

«Ασύρτικο», Άκραθος: Ένα Ασύρτικο από τα βόρεια

«Ασύρτικο»,  Άκραθος: Ένα Ασύρτικο από τα βόρεια

Αν και το Ασύρτικο είναι μια νησιώτικη ποικιλία, τα τελευταία χρόνια προτιμάται και από πολλούς παραγωγούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο, αφού πλέον καλλιεργείται και στο εξωτερικό. Μπορεί να προέρχεται από την ξηροθερμική Σαντορίνη, όμως δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα και σε ψυχρές περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασύρτικο του οινοποιείου Άκραθος, που βρίσκεται στην ορεινή Χαλκιδική και αποτελεί μια νέα άφιξη στην οινική σκηνή, με τον πρώτο τρύγο να γίνεται το 2015. Οι αμπελώνες του Ασύρτικου βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 400 μέχρι 600 μέτρα.

Είναι ένα κρασί με φωτεινό λεμονοπράσινο χρώμα. Το άρωμα του είναι σύνθετο με τα εσπεριδοειδή (λεμόνι) να παίζουν παιχνίδι κυριαρχίας με τα λευκόσαρκα και εξωτικά φρούτα (ροδάνικο και ανανά). Η γευστική παλέτα ολοκληρώνεται με το πλούσιο σώμα, την τονισμένη οξύτητα και την απαλή λιπαρή υφή. Είναι ένα λευκό κρασί που μπορεί να παλαιώσει για 4-5 χρόνια στην φιάλη.

Επιλέξτε να το συνοδεύσετε με σαλάτες, γίγαντες, κρέατα, θαλασσινά και ψάρια. Σερβίρεται στους 9-11⁰C.

Δοκιμάστε το και με: αρνίσιο μπούτι με φρούτα και πατάτες στον φούρνο, πέστροφες με σάλτσα λεμονιού, γίγαντες φούρνου με μυρωδικά χόρτα, ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι.

Βάσω Κουτσοβούλου

Επίσης...

Περισσότερα από

Κρασί