Follow us

Πέντε οινοποιεία προορισμοί για το καλοκαίρι

Εκπληκτικές θέες και μοναδικές γεύσεις εμπλουτίζουν την εμπειρία των φετινών μας διακοπών, με πέντε μοναδικά επισκέψιμα οινοποιεία να μας αποκαλύπτουν την γοητεία του οινοτουρισμού στα ελληνικά νησιά.

Πέντε οινοποιεία προορισμοί για το καλοκαίρι

Εκπληκτικές θέες, που ενώνουν το πράσινο των αμπελώνων με το γαλάζιο της θάλασσας, οργανωμένες ξεναγήσεις, πανέμορφες αίθουσες δοκιμών, αυλές, κήποι, ταράτσες και βεράντες για γευσιγνωσίες και μοναδικά food pairing, αλλά και διαμονές σε ξενώνες μέσα στους αμπελώνες, είναι λόγοι για να προσθέσετε στο καλοκαιρινό σας πρόγραμμα την επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο. Ιδού πέντε από αυτά σε πέντε αγαπημένα Ελληνικά νησιά…

Σίκινος - Οινοποιείο Μάναλη

Πέντε οινοποιεία προορισμοί για το καλοκαίρι
Θέα που κόβει την ανάσα, από τη βεράντα του Οινοποιείου Μάναλη

Δεν γίνεται κάποιος να βρεθεί στην μαγευτική Σίκινο και να μην επισκεφτεί το οινοποιείο της οικογένειας Μάναλη, που βρίσκεται μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την χώρα, καθ’ οδόν προς την Επισκοπή. Το τοπίο γύρω από το οινοποιείο και η θέα είναι συγκλονιστική και κάθε καλοκαίρι γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού το οινοποιείο είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων και προσφέρει μια πανοραμική εικόνα του νησιού, των κοντινών Κυκλάδων, του απέραντου γαλάζιου και των αμπελώνων, που είναι διαμορφωμένοι σε πεζούλες. Εκτός από την θέα ενδιαφέρον έχει η περιήγηση μέσα στο οινοποιείο. Στην είσοδο βρίσκεται ένα οργανωμένο self service bar για μια πρώτη γεύση των κρασιών και ακολουθούν οι προσεγμένοι χώροι παραγωγής. Στο τέλος της ξενάγησης, η γευσιγνωσία πραγματοποιείται σε μια από τις βεράντες του οινοποιείου γύρω από ένα μοναστηριακό τραπέζι. Στην μεγαλύτερη βεράντα, που μοιάζει να κρέμεται πάνω από το Αιγαίο είναι το εστιατόριο της οικογένειας, που σερβίρει Κυκλαδίτικα πιάτα, συνδυασμένα με τα κρασιά.

Ετικέτες για τις αποσκευές σας
Sikinos λευκό:
το ανοιχτόχρωμο κίτρινο κρασί από Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά είναι μυρωδάτο και γευστικό. Στη μύτη διακρίνονται οι νότες των φρέσκων εσπεριδοειδών και των λουλουδιών. Στο στόμα η οξύτητα είναι μέτρια και εξελίσσεται στην επίγευση.
Sikinos ροζέ: το Μαυροτράγανο και το Αηδάνι συνδυάζονται για να δώσουν ένα ευχάριστο ροζέ κρασί με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων. Στο στόμα εμφανίζονται φυτικές νύξεις και επίγευση με γλυκύτητα.
Για την επίσκεψη σας: το οινοποιείο και το εστιατόριο είναι ανοιχτά από τις 18:00 και μετά, μπορείτε όμως να κλείσετε την επίσκεψη σας στα τηλέφωνα 6932272854 και 6932272857.
Tip: ιδανική ώρα για να είστε στις βεράντες είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος. Να έχετε στο νου σας ότι μπορείτε να διοργανώσετε οποιαδήποτε εκδήλωση θέλετε εκεί, ενώ δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να συναντήσετε κάποια έκθεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνος

Ένα με το ανάγλυφο της Σαντορίνης το πρότυπο Οινοποιείο Βενετσάνος

Ένα με το εξωπραγματικό τοπίο της Σαντορίνης είναι το ιστορικό οινοποιείο της οικογένειας Βενετσάνου. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα, η πρώτη βιομηχανική οινοποιία του νησιού, που δημιουργήθηκε το 1949, χτισμένη κυριολεκτικά στον γκρεμό της καλντέρας, στον όρμο του Αθηνιού, εκμεταλλευόμενη τους νόμους της βαρύτητας. Έτσι, εντυπωσιακό είναι όχι μόνο το κατάλευκο κτίσμα, που είναι ένα με τους βράχους και μοιάζει να ισορροπεί πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, αλλά και η ίδια η εφαρμογή της μηχανικής, βάσει της οποίας σε κάθε επίπεδο πραγματοποιείται και μια διαφορετική διαδικασία της παραγωγής. Μόλις τελειώσει η ξενάγηση, η βόλτα στην μεγάλη ταράτσα για το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι επιβεβλημένη.

Ετικέτες για τις αποσκευές σας
Σαντορίνη Νυχτέρι:
το χρυσό κρασί αναβλύζει αναζωογονητικά αρώματα γκρέιπφρουτ, με φλούδες εσπεριδοειδών, βοτανικές νότες και νύξεις ορυκτών και βανίλιας. Το στόμα είναι γεμάτο, βουτυρένιο, με υψηλή οξύτητα και λεμονάτες νότες μέχρι την επίγευση.
Βενετσάνος Μανδηλαριά: βαθυκόκκινο με γοητευτικά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Κυρίως μαρμελάδες φράουλας, σύκου και βύσσινου ενισχύονται με νότες γαρύφαλλου και τριαντάφυλλου. Το στόμα έχει ευδιάκριτες τανίνες, είναι πλούσιο και φρουτώδες.
Για την επίσκεψη σας: το οινοποιείο είναι ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00, ενώ η ταράτσα από τις 18:00 μέχρι τις 21:00. Αν θέλετε να κάνετε κάποια κράτηση καλέστε στο 2286021100.
Tip: στην ταράτσα μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο που παντρεύει τη τοπική κουζίνα με τα κρασιά του οινοποιείου.

Κρήτη - Oινοποιείο Μπουτάρη

Διακεκριμένο για το design του το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη

Ένα από τα πιο μοντέρνα οινοποιεία της Ευρώπης, με πολλές διακρίσεις για το σχεδιασμό του είναι το οινοποιείο Μπουτάρη στην περιοχή Σκαλάνι, οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Η ξενάγηση είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταξιδεύεις μέσα από την ιστορία και τις γεύσεις της Κρήτης και μαθαίνεις τα πάντα για τις τοπικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται δίπλα στο οινοποιείο. Η δοκιμή πραγματοποιείται σε μια αίθουσα - στολίδι και περιλαμβάνει νέες και παλιές σοδειές, καθώς και πειραματικές προσπάθειες που δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Από το 2015 έχουν προστεθεί τρεις πολυτελείς κατοικίες, μέσα σε 70 ιδιόκτητα στρέμματα, με τα ονόματα Κοτσιφάλι, Μαλβάζια και Λιάτικο.

Ετικέτες για τις αποσκευές σας
Scalarea:
έντονο κόκκινο κρασί από Κοτσιφάλι και Syrah, πλούσιο σε αρώματα φρούτων του δάσους, σοκολάτας, βανίλιας, ξύλου και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Το στόμα είναι λιπαρό με μεγάλη επίγευση.
Μοσχάτο Σπίνας Μπουτάρη: ένα γλυκό χρυσοκίτρινο κρασί, που ευωδιάζει εσπεριδοειδή, μαζί με μέλι και χαμομήλι. Το στόμα είναι ισορροπημένο με οξύτητα, που φρεσκάρει την γλυκύτητα.
Για την επίσκεψη σας: το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά για ξεναγήσεις από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00, πρέπει όμως να έχετε καλέσει για ραντεβού στο 2810731617.
Tip: Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την αίθουσα με τα παλιά μηχανήματα και την πλούσια κάβα όπου φυλάσσονται παλιές χρονιές.

Μήλος – Οινοποιείο Κωνσταντάκη

Συλλεκτική εμπειρία η επίσκεψη στο υπόσκαφο Οινοποιείο Κωνσταντάκη

Σε ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια της Μήλου στην Πολλώνια βρίσκεται η ιδιαίτερη μονάδα οινικής παραγωγής του Κώστα Μάλλη. Είναι ίσως το μοναδικό υπόσκαφο οινοποιείο στη χώρα μας, με το σύνολο της διαδικασίας ζύμωσης και εμφιάλωσης να πραγματοποιείται μέσα σε φυσικές σπηλιές. Ξεχωριστή και ιδιαίτερη, η εμπειρία της επίσκεψης ξεκινάει από την ξενάγηση στους αμπελώνες, που αγκαλιάζουν το υπόγειο οινοποιείο, συνεχίζεται μέσα στις σπηλιές και ολοκληρώνεται με την δοκιμή των κρασιών σε μια πανέμορφη δροσερή και λουλουδάτη αυλή. Ο Κώστας Μάλλης παράγει έξι διαφορετικές ετικέτες, αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες: Σαββατιανό, Ροδίτη, Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Μαύρο Αηδάνι, Μαυροτράγανο, Μαντηλαριά και Μοσχάτο.

Ετικέτες για τις αποσκευές σας
Spilia Λευκό: ένα λαμπερό κρασί που προέρχεται από το πάντρεμα του Σαββατιανού, με τον Ροδίτη και τη Μονεμβασιά. Στη μύτη κυριαρχούν ωραίες εξωτικές νότες ανανά και βερίκοκου, μαζί με λεμονάτες νύξεις. Το στόμα έχει καλή οξύτητα και ευχάριστη λεμονάτη επίγευση.
Spilia Ροζέ: στο ζωηρό τριανταφυλλί κρασί ενώνονται οι ποικιλίες Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο, Μαύρο Αηδάνι και Μοσχάτο. Η μύτη είναι έντονη με αρώματα φράουλας, κερασιού και τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι πλούσιο και ευχάριστο με καλή επίγευση.
Για την επίσκεψη σας: το οινοποιείο είναι ανοιχτό για παρέες από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, όμως πριν πάτε, καλύτερα να τηλεφωνήσετε στο 2287041125.
Τip: Αν θέλετε να ζήσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία δίπλα στους αμπελώνες, το κτήμα διαθέτει δωμάτια με Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Κεφαλονιά - Οινοποιείο Gentilini

Αγκαλιασμένο απ' το πράσινο του Ιονίου το Οινοποιείο Τζεντιλίνι στην Κεφαλονιά

Αφήνουμε τις Κυκλάδες για να βρεθούμε στο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, την Κεφαλονιά. Εκεί, στις Μηνιές βρίσκεται ένα ακόμα εμβληματικό οινοποιείο - αυτό της οικογένειας Gentilini. To λιλιπούτειο οινοποιείο είναι περιτριγυρισμένο από τους αμπελώνες, ενώ μπροστά του απλώνεται μια υπέροχη ανθισμένη αυλή γεμάτη ελαιώνες και κυπαρίσσια. Πρώτα κάθεσαι στην αυλή για μια φρέσκια ανάσα και μετά ξεκινάει η ξενάγηση με πολλές πληροφορίες για τα αμπέλια και τις ποικιλίες της Κεφαλονιάς. Στην περίπτωση των δοκιμών έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε διαφορετικές κατηγορίες ετικετών από μοντέρνες, παραδοσιακές, σπάνιες και συλλεκτικές. Στο τέλος σας περιμένει μια έκπληξη, μια επιπλέον δοκιμή μέσα από τα βαρέλια. Αν κάποιος επιθυμεί να ζήσει πιο ολοκληρωμένη οινική εμπειρία μπορεί να μείνει σε έναν από τους έξι ξενώνες που διαθέτει το κτήμα και βρίσκονται μέσα στα αμπέλια. Με την διαμονή του έχει την πρόσβαση σε ξεχωριστές γευσιγνωσίες και pairing με φρέσκα λαχανικά και λάδια, που παράγονται επίσης από την οικογένεια Gentilini.

Ετικέτες για τις αποσκευές σας
Gentilini Ρομπόλα:
το χρυσοκίτρινο κρασί από την ΠΟΠ ποικιλία του νησιού έχει πολύ φρέσκια μύτη και γεύση. Δροσερές νότες από κίτρο και γκρέιπφρουτ πρωταγωνιστούν και μένουν μέχρι την μακρά επίγευση.
Gentilini Eclipse: πληθωρικό κόκκινο κρασί με σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικές νότες και νύξεις βιολέτας και γλυκόριζας. Το στόμα είναι τανικό και στην επίγευση κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα.
Για την επίσκεψη σας: το οινοποιείο είναι καθημερινά ανοιχτό για επισκέψεις από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 20:30. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2671041618.
Tip: Στα συν είναι ότι με την διαμονή σας στους ξενώνες έχετε πρόσβαση στην κλειστή για το κοινό, αναπαλαιωμένη διατηρητέα οικία Γκεντιλίνη, που διασώζει την χαμένη αστική αρχιτεκτονική του νησιού.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.