Follow us

Τα 5 ροζέ του καλοκαιριού

Μια από τις δημοφιλέστερες τάσεις στον κόσμο του κρασιού τα τελευταία χρόνια, τα ροζέ κρασιά έχουν εδραιώσει τη θέση τους στις συνήθειές μας, με την ελληνική παραγωγή όχι μόνο να ακολουθεί τα διεθνή μοτίβα, αλλά και να τα βελτιώνει.

Τα 5 ροζέ του καλοκαιριού

Από την Βάσω Κουτσοβούλου

Μοντέρνα και δροσερά, τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν γάντι με την εποχή του καλοκαιριού, μιας και το παιχνιδιάρικο και ζωηρό χρώμα τους, αλλά και η ευχάριστη γεύση τους, μας ταξιδεύουν σε διάσταση ρομαντική και χαρούμενη. Αποτελούν πλέον τάση και η προτίμηση τους από τους καταναλωτές αυξάνεται όλο και περισσότερο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού μπορεί κανείς να τα απολαύσει όλες τις ώρες σαν απεριτίφ, ενώ χάρη στην πολυδυναμική τους γευστική παλέτα, μπορούν να ταιριάξουν ωραιότατα με τα περισσότερα φαγητά.

Σ’ αυτήν την τελευταία κατηγορία στρέφουμε λοιπόν τον προβολέα, σταχυολογώντας την μεγάλη γκάμα επιλογών και στιλ της ελληνικής αγοράς, για να εντοπίσουμε και να σας προτείνουμε ξηρά ροζέ που ναι μεν μπορείτε να απολαύσετε μόνα τους, αλλά κατά βάση ανήκουν στην κατηγορία των γαστρονομικών κρασιών, που όταν σταθούν δίπλα στο κατάλληλο πιάτο, πηγαίνουν το παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο!

ΜΕΘΕΑ ροζέ, Οινοποιεία Βρυνιώτη
(Μαυροκουντούρα, Μονεμβάσια)
Ενδεικτική τιμή: 6 ευρώ

Τα 5 ροζέ του καλοκαιριού

Ένα νόστιμο κρασί από ένα σπάνιο χαρμάνι δύο γηγενών ποικιλιών με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Το απαλό τριανταφυλλένιο χρώμα του, ο φρουτώδης χαρακτήρας του, που θυμίζει περγαμόντο και φράουλα, αλλά και τα γλυκά στοιχεία του λουκουμιού, είναι αυτά που θα μας συνοδεύσουν σε ένα μέτριο και ισορροπημένο σώμα με δροσερή οξύτητα και γλυκόπιοτο τελείωμα.

Ταιριάζει υπέροχα με κολοκυθοανθούς με ρύζι και κιμά, σαλάτα με κινόα και κόκκινα φρούτα, πίτσα μαργαρίτα και γαριδομακαρονάδα.

Lexis Gris, Αμπελώνες Ζαχαριά
(Μοσχοφίλερο)
Ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ

Ένα φινετσάτο κρασί που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά και σίγουρα θα κερδίσει τους λάτρεις των ροζέ κρασιών.

Το άρωμα του είναι εκρηκτικό και χαρακτηρίζεται από άνθη εσπεριδοειδών, ροδόνερο και τριαντάφυλλο, αρώματα που σαγηνεύουν τις αισθήσεις μας. Στο στόμα είναι πλούσιο, με λιπαρή υφή και αναζωογονητική οξύτητα που καταλήγουν σε μια ευχάριστη επίγευση που διαρκεί για ώρα.

Η λιπαρή του αίσθηση και η τραγανή οξύτητα του θα αναδείξουν πιάτα όπως ο ψητός σολομός, η καρμπονάρα αλλά και το τηγανητό μπαρμπούνι.

Απλά Ροζέ, Oenops Wines
(Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Μαυρούδι)
Ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ

Τρεις ερυθρές και Ελληνικές ποικιλίες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν ένα εξαιρετικά κομψό κρασί με προσωπικότητα και ταμπεραμέντο. Σύνθετο άρωμα με τα ανθικά στοιχεία να κυριαρχούν και τα κόκκινα φρούτα της φράουλας και της ντομάτας να ακολουθούν. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με μέτριο σώμα, απαλές, μαλακές τανίνες και δροσερή οξύτητα, ενώ η φρουτένια γευστική ένταση αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στο τελείωμα.

Ιδανικός συνδυασμός για γαρίδες ή καραβίδες ψητές, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, ραγού μοσχάρι και μουσακά.

A-MUSE, Κτήμα Μουσών
(Sauvignon Blanc, Μούχταρο)
Ενδεκτική τιμή: 13 ευρώ

Ο συνδυασμός της ερυθρής ποικιλίας Μούχταρο με την διεθνή λευκή Sauvignon Blanc δημιουργούν ένα κρασί με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Έχει απαλό σομόν χρώμα και αφοπλιστικό άρωμα. Κυριαρχούν τα λευκά φρούτα του ροδάκινου και του γκρέιπφρουτ, που πλαισιώνονται από κόκκινα φρούτα κερασιού και φράουλας. Οι ανθικές και φυτικές νότες συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα, ενώ το ελαφρύ σώμα με την ζωηρή οξύτητα αφήνουν μια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση.

Συνδυάστε το με χταπόδι, λαδερά, πράσινες σαλάτες με κόκκινα φρούτα και χοιρινά μπριζολάκια με ντομάτα και πιπεριές στη λαδόκολλα.

Idylle d’Achinos, La tour Μelas
(Grenache, Syrah, Αγιώργιτικο)
Ενδεικτική τιμή: 14 ευρώ

Από τα πιο φημισμένα Ελληνικά ροζέ κρασιά, κυρίως για το χρώμα και το στυλ του που παραπέμπουν στα διεθνούς αναγνωρισιμότητας ροζέ Γαλλικά κρασιά από την περιοχή της Προβηγκίας. Το απαλό σομόν χρώμα, το γοητευτικό άρωμα που αντανακλά την φρεσκάδα των κόκκινων φρούτων και των ανθέων εσπεριδοειδών, το γεμάτο σώμα με τη δροσιστική οξύτητα και τη μακριά επίγευση, αδιαμφισβήτητα δίνουν μια εκπληκτική διάσταση στο κρασί.
Είναι εξαιρετικός συνδυασμός για σούσι, όστρακα, τσιπούρα ψητή με λαχανικά και κοτόπουλο με ελαφριές σάλτσες.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.