ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Ασύρτικο

Οινικό αστέρι των Κυκλάδων, το Ασύρτικο έχει τις ρίζες του στη σαντορίνη και το βλέμμα του στον κόσμο, χάρη στην αναπάντεχη δομή, την πυκνότητα και τον όγκο με τα οποία το έχει προικίσει η ηφαιστειακή του καταγωγή

 Το Ασύρτικο

Το ιδιαίτερο ηφαιστειογενές έδαφος και κλίμα του νησιού της Σαντορίνης, απ’ την οποία κατάγεται το διάσημο κυκλαδίτικο κρασί, έχει προικίσει την λευκή αυτή ποικιλία με αναπάντεχη δομή, πυκνότητα και όγκο. Πρόκειται επομένως για μια μη συνηθισμένη ανοιχτόχρωμη ποικιλία, καθόλου καθημερινή και καθόλου εύκολη. Σε αντίθεση με τις λουλουδάτες και τις φρουτώδεις ποικιλίες, στο ποτήρι προτάσσει τα αρώματα των ορυκτών και την υψηλή οξύτητα μέχρι την επίγευση. Όμως, ούτε οι αμπελώνες του δεν ακολουθούν τις κοινότυπες ρίμες. Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε κουλούρες στο έδαφος, ώστε τα σταφύλια να προστατεύονται από τους άγριους κυκλαδίτικους ανέμους και να τροφοδοτούνται με την κατάλληλη υγρασία. Αυτές όμως οι ιδιοτροπίες έχουν κληροδοτήσει την ποικιλία με μοναδικότητα, κι έχουν εξαπλώσει τη δημοφιλία της πολύ πέρα από τα φυσικά όρια του νησιού. Από τη Σαντορίνη, πολύ γρήγορα η καλλιέργεια της εξαπλώθηκε στην Χαλκιδική και από εκεί σε όλη την βόρεια Ελλάδα, για να φτάσει αργότερα μέχρι και την Πελοπόννησο. Σήμερα, δε, αναπτύσσεται ακόμα και εκτός Ελλάδος, με την Αυστραλία να διεκδικεί τα σκήπτρα της πρωτιάς.

Δοκιμάζοντας ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη, οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Το χρώμα πρέπει να είναι ζωηρό, λεμονοπράσινο και τα δάκρυα που σχηματίζονται στο ποτήρι να κινούνται αργά. Μόλις φέρουμε το ποτήρι στη μύτη, τα αρώματα που πρωταγωνιστούν είναι τα ορυκτά, η βρεγμένη πέτρα και οι μεταλλικές νύξεις, που τοποθετούν τα φρούτα σε δεύτερο φόντο. Το στόμα πρέπει να είναι στρογγυλό, γεμάτο, πλούσιο, με εμφανή την οξύτητα σε κάθε γουλιά και την επίγευση μεγάλη. Σε περίπτωση που έχουμε ένα Ασύρτικο από την βόρεια Ελλάδα, ή κάποια άλλη περιοχή τότε τα χαρακτηριστικά μαλακώνουν. Το ορυκτό περνάει σε δεύτερη ανάγνωση και πρώτα έρχονται τα πρωτογενή φρούτα: το ροδάκινο, το κίτρο, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το πορτοκάλι. Επίσης, η οξύτητα στο στόμα είναι παρούσα, όχι όμως τόσο έντονη όσο στην τυπική Σαντορίνη.

Ιδανικά Pairings

 Το Ασύρτικο

Το Ασύρτικο μπορεί να οινοποιηθεί μόνο του, δίνοντας ΠΟΠ μονοποικιλιακά κρασιά, μπορεί όμως να συνδυαστεί και με άλλες ποικιλίες, που προσφέρουν στο blend όγκο και οξύτητα. Τα πιο γνωστά ταιριάσματα είναι με Αϊδάνι και Αθήρι, που συναντάμε στις Κυκλάδες, αλλά και με Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc ή Chardonnay, που βρίσκουμε στην βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Σημειώστε ότι μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, ήρεμα, αφρώδη ακόμα και γλυκά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να παλαιώσει. Είναι από τις λίγες λευκές ποικιλίες που έχουν τόσο μεγάλη αντοχή στο χρόνο, δίνοντας μάλιστα εξαιρετικά δείγματα βελτίωσης. Μην σας κάνει καθόλου εντύπωση αν βρείτε Ασύρτικο 10 ετών, με φοβερά φρέσκο χαρακτήρα!

Επιπλέον, χάρη στον ιδιαίτερό του χαρακτήρα, το Ασύρτικο προσφέρεται για πολλά αναπάντεχα ταιριάσματα, με το φάσμα να είναι αρκετά μεγάλο, χάρη στην πολυδυναμική ταυτότητα της ποικιλίας. Για μια καλή αρχή, ανοίγουμε μια τυπική Σαντορίνη με γηγενείς ζύμες, μια αφρώδη εκδοχή και ένα blend.

Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες - Γαβαλάς
Τυπικό Ασύρτικο με ξεκάθαρες νότες ορυκτών, οι οποίες συνοδεύονται από αρώματα λεμονιού και γκρέιπφρουτ. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο με χαρακτηριστική οξύτητα και εμφανή παρουσία των ορυκτών. Η επίγευση είναι μεγάλη. Αξίζει να το δοκιμάσετε με όστρακα ή με ένα λιπαρό ψάρι, όπως τον σολομό.

Ασύρτικο Μαλαγουζιά - Κτήμα Θεόπετρα
Ένας ιδανικός συνδυασμός στο ποτήρι. Τα εσπεριδοειδή του Ασύρτικου ενώνονται με τις εξωτικές νότες της Μαλαγουζιάς και το στόμα αποκτάει φρεσκάδα από την οξύτητα. Δοκιμάστε το με σούσι, ceviche και λευκά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες

Santo Brut – Santo Wines
Σε αυτή τη περίπτωση το Ασύρτικο με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής σαμπάνιας μας προσφέρει ένα ακόμα διαφορετικό πρόσωπο. Παιχνιδιάρικες φυσαλίδες ταιριάζουν στα λεμονάτα αρώματα, στα ορυκτά και στις νύξεις μελιού. Η οξύτητα παραμένει στο στόμα. Δοκιμάστε το με αυγοτάραχο, πέστροφα ή καπνιστό χέλι.

Επίσης...

Περισσότερα από

Κρασί