ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Λέγκα Γρηγοριάδου: από το μπαλέτο στην τέχνη του κρασιού

Ξεκίνησε τις σπουδές της στον κλασικό μπαλέτο και στο σύγχρονο χορό στη σχολή Laban και παράλληλα την εκπαίδευση γύρω από το κρασί. Τελικά ο μαγικός κόσμος του κρασιού την κέρδισε και… κέρδισε

Λέγκα Γρηγοριάδου: από το μπαλέτο στην τέχνη του κρασιού

Η Λέγκα Γρηγοριάδου είναι από τις γυναίκες του κρασιού που έχουν ξεχωρίσει. Πολύ δραστήρια και ευγενική, είναι ο άνθρωπος που θα σε υποδεχτεί στο κτήμα Αβαντίς, το γνωστό οινοποιείο της Εύβοιας και μαζί με τον άντρα της, τον οινοποιό Απόστολο Μούντριχα θα σου χαρίσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ενώ έχει σπουδάσει marketing κρασιών, αμπελουργία και οινοποίηση, το δυνατό και αγαπημένο της οινικό κομμάτι είναι η γευσιγνωσία. Μπορεί να εντοπίσει με ιδιαίτερη ευκολία τα αρώματα και τις γεύσεις ενός κρασιού - ακόμα και τα πιο λεπτεπίλεπτα - και να τα παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο. Πέρα από την δημιουργία κρασιών, στην οποία επιδίδεται μαζί με τον σύζυγό της έχοντας αποσπάσει σειρά βραβεύσεων, έχει καινοτομήσει στον τομέα του wine spa με σειρά φυσικών καλλυντικών, που προέρχονται εξολοκλήρου από τα προϊόντα του κτήματος - τα Lenga Grape Spa.

Υπήρξε στην πορεία σου κάποιο εμπόδιο που συνάντησες, επειδή ήσουν γυναίκα;

Δεν μπορώ να πω ότι συνάντησα κανενός είδους εμπόδιο λόγω της γυναικείας φύσης μου. Ανέκαθεν είχα εξαιρετικές σχέσεις, φιλικές και αληθινές, με όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες. Ίσως είναι ότι είμαι πολύ κοινωνική και πάντα αισιόδοξη, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο. Ο χώρος του κρασιού είναι όμορφα μοιρασμένος ανάμεσα σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου - όλοι χωράνε, αρκεί να έχουν κάτι να προσδώσουν. Είναι σαν τις ποικιλίες σταφυλιού, με τα πιο αρρενωπά δυναμικά χαρακτηριστικά και τα πιο εκλεπτυσμένα κομψά στοιχεία. Σωστά δημιουργημένα για να ταιριάζουν και σε άντρες και σε γυναίκες.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σου στο χώρο που ξεχωρίζεις;

Σίγουρα η στιγμή που βραβεύτηκε ο Άγιος Χρόνος για δεύτερη φορά με 97/100 από τον Διαγωνισμό Decanter του 2019, είναι μια στιγμή που δεν μπορώ να ξεχάσω! Επίσης πολλά χρόνια πριν, όταν είχα την ιδέα να φυτέψουμε Gewurtztraminer στην Εύβοια, με ένα τόσο εξαιρετικό αποτέλεσμα εγκλιματισμού της ποικιλίας και συγχρόνως εκπληκτικού κρασιού. Το χαμόγελο που διαγράφεται στο πρόσωπό μου κάθε φορά που ακούω εκφράσεις θαυμασμού από επαγγελματίες ή οινόφιλους με πλημμυρίζει χαρά! Τέλος, το Βραβείο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας από το Νομό Ευβοίας πέρυσι για την δραστηριότητά μου στην κοσμετολογία με τα Lenga Grape Spa, χρησιμοποιώντας τα παράγωγα του σταφυλιού από τους αμπελώνες του Οινοποιείου μας, μου έδωσε ιδιαίτερη περηφάνια να συνεχίσω ό,τι ξεκίνησα το 2009.

Wine Pairing από την Λέγκα Γρηγοριάδου

Λέγκα Γρηγοριάδου: από το μπαλέτο στην τέχνη του κρασιού

- Lenga με όστρακα Ευβοίας και άφθονο λεμονάκι (Gewurtztraminer ημίξηρο). Το Gewurtztraminer είναι έκπληξη στο ποτήρι: αρωματικό, κομψό και φινετσάτο είναι ιδανικό δίπλα στα μυρωδάτα όστρακα. Οι νότες φρούτων και λουλουδιών δένουν αμέσως με την γευστική ένταση των οστρακοειδών.

- Άφουρα με Λαυράκι και χόρτα του βουνού (ΠΟΠ Σαντορίνη – Ασύρτικο βαρέλι). Το Ασύρτικο έχει πολύ ωραία οξύτητα και αμέσως φρεσκάρει την λιπαρότητα από το λαυράκι, ενώ τα χόρτα του βουνού προσθέτουν ένα ευχάριστο γευστικό παιχνίδι ανάμεσα στο ξινό και το πικρό.

- Syrah με μοσχαρίσιο φιλέτο και πιπέρια (Κτήμα Αβαντίς Syrah). Το πληθωρικό και σύνθετο βαθυκόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε κόκκινα φρούτα και πιπέρια επομένως θέλει δίπλα του ένα αντίστοιχο δυνατό παρτενέρ, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Κρασί