Follow us

Μύρισε ελληνικό Πάσχα!

Σε ολόκληρη τη χώρα, μαγειρικά έθιμα αιώνων περνούν από γενιά σε γενιά και στρώνουν, από μάνα σε κόρη, πασχαλινά τραπέζια με μυρωδιές νοσταλγικές κι αγαπημένες.

Μύρισε ελληνικό Πάσχα!

Πρώτα-πρώτα, τα μοσχομυριστά κουλούρια κηρύσσουν την έναρξη της γιορτινής ετοιμασίας για ν΄ακολουθήσουν τα πασχαλινά τσουρέκια, όταν ο ανοιξιάτικος αέρας θα ενώνει τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας με τις μαγικές μυρωδιές από μαστίχα και μαχλέπι…

Κι έπειτα, το πασχαλινό αρνάκι ή κατσικάκι, που δεν είναι μόνο η γνωστή «σούβλα»! Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά το κατσικάκι γεμίζεται με διάφορα υλικά και μυρωδικά, ανάλογα με την περιοχή, και ψήνεται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο για να βγει ευωδιαστό ανήμερα της Λαμπρής! Όπως ο λαμπριάτης της Άνδρου, το βυζάντι της Καρπάθου, η λακάνη της Ρόδου, το πάτουδο της Νάξου, το τσεμπέρι της Μυτιλήνης… Στη Σίφνο, πάλι, κλείνουν το μαστέλο με κρασί στο πήλινο σκεύος και το φουρνίζουν αποβραδίς… Αν, λοιπόν, θέλετε κάτι διαφορετικό για το φετινό Πάσχα, ακολουθήστε τη νησιώτικη παράδοση!

Το πασχαλινό τραπέζι όμως, πρέπει κυρίως να είναι χαρούμενο, γιορτινό και ανοιξιάτικο! Θα φροντίσει γι αυτό η υπέροχη τούρτα-στεφάνι που σας προτείνουμε, ώστε να ολοκληρώσετε την πασχαλινή πανδαισία με τον πιο γλυκό τρόπο! Μην σας φοβίζει η εμφάνιση, γιατί με τα υλικά ΓΙΩΤΗΣ η εκτέλεσή της γίνεται παιχνιδάκι!

Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ θα φροντίσουν για ένα αφράτο κέικ-βάση της τούρτας, η Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ μαζί με την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ θα ενωθούν σε μια απολαυστική γέμιση, ενώ το Garni Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ θα σκεπάσει όλο το γλυκό με μια συννεφένια κρέμα για να υποδεχτεί την ανοιξιάτικη διακόσμηση σύμφωνα με τη φαντασία σας…

Μύρισε ελληνικό Πάσχα!

Τούρτα «ανοιξιάτικο στεφάνι» με λευκή σοκολάτα και αμύγδαλα

Υλικά
Για το κέικ:
280 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 κ.γ. κοφτά Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
300 γρ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο (εκτός ψυγείου)
3 μεγάλα αβγά (εκτός ψυγείου)
240 ml γάλα πλήρες
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

Για τη γέμιση
2 φάκελοι Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
800 ml γάλα πλήρες
1/2 φλ.τσ. αμυγδαλόψιχα λευκή, ψημένη, κοπανισμένη
200 γρ. πλάκα Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
50 ml κρέμα γάλακτος 35%

Για την επικάλυψη:
2 φάκελοι Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
400 ml γάλα

Για τη διακόσμηση:
ανθάκια ζαχαρωτά ή πολύχρωμα αβγουλάκια
(σε καταστήματα ειδών ζαχ/κής)
Αμυγδαλόψιχα τριμμένη

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με έλασμα και οπή. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και τινάζετε να φύγει το περίσσευμα.

Ανακατεύετε σε μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο, προσθέτετε τη βανίλια και ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας σε μεσαία ταχύτητα να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά σταματάτε το χτύπημα και μαζεύετε με σπάτουλα το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 45’ περίπου. Πριν το βγάλετε, δοκιμάζετε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή. Το αφήνετε να κρυώσει για 15’, κατόπιν αφαιρείτε το έλασμα της φόρμας και μεταφέρετε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα της γέμισης χτυπάτε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες και προσθέτετε μέσα την αμυγδαλόψιχα. Σ’ ένα μεταλλικό μπολ αδειάζετε την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ μαζί με την κρέμα γάλακτος και τοποθετείτε σε μπαιν μαρί (επάνω από κατσαρολάκι με καυτό νερό) ανακατεύοντας απαλά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να γίνει ομοιογενές μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει για 5’ και ανακατεύετε απαλά το μείγμα της σοκολάτας με την κρέμα της γέμισης (δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί τελείως). Ετοιμάζετε την κρέμα της επικάλυψης χτυπώντας το Garni Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ με το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την κρατάτε στο ψυγείο.

Με ένα μαχαίρι με φαρδιά λάμα ισιώνετε ελαφρά την επιφάνεια του κέικ αφαιρώντας την φουσκωτή κρούστα (την κρατάτε για τον καφέ σας) και κατόπιν κόβετε το κρύο κέικ στη μέση οριζόντια σε δυο ίσα μέρη. Τοποθετείτε το ένα κομμάτι στην πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε επάνω την κρέμα της γέμισης. Σκεπάζετε με το άλλο κομμάτι του κέικ και καλύπτετε όλη την επιφάνεια με την κρέμα της επικάλυψης σε ομοιόμορφη στρώση. Καλύπτετε την περιφέρεια του γλυκού με τριμμένη αμυγδαλόψιχα και διακοσμείτε την επιφάνεια με τα ζαχαρωτά ανθάκια. Κρατάτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Εξάλλου, η ΓΙΩΤΗΣ σας προτείνει πολλές ακόμα συνταγές για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα, όπως τα υπέροχα κουλουράκια-λαγουδάκια που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, κλασικό τσουρέκι, κι ένα αλλοιώτικο τσουρέκι, σιροπιαστό και ντυμένο με λευκή σοκολάτα.

Για ένα μικρότερο τραπέζι, προτείνουμε ένα μοσχοβολιστό κατσικάκι με δεντρολίβανο και συνοδεία από πουρέ γλυκοπατάτας. Για να ολοκληρώσετε το πασχαλινό τραπέζι εντυπωσιακά, σας προτείνουμε μια πρωτότυπη τάρτα σφολιάτας με μπεσαμέλ και αβγά που ταιριάζει και για την επόμενη ημέρα, ή μια πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα. Όσο για ένα γλύκισμα που θα το κλείσει απολαυστικά, τι θα λέγατε για μια τερίνα σοσκολάτας έχει κι αυτή μια σχέση λατρείας με το Πάσχα…

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.