Follow us

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Με ιστορία που κρατά από το 1937 σε ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο των Γιαννιτσών, το παγωτό με τις μοναδικές γυάλινες συσκευασίες έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να διεκδικεί μια θέση στα τραπέζια όλης της Ελλάδας.

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Μπούζι, όνομα και πράγμα! Απολαυστικά παγωμένο, παραδοσιακό, αφράτο, σε ανατρεπτικούς γευστικούς συνδυασμούς. Ένα παγωτό σε μοναδικές γυάλινες συσκευασίες που φτιάχνεται στην καρδιά της Μακεδονίας, από μια μονάδα παραγωγής, κρυμμένη μέσα σε εκατοντάδες στρέμματα με κερασιές και ροδακινιές. Την επισκεφθήκαμε όταν οι καρποί είχαν δέσει για τα καλά και, προσπαθώντας να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, γυρίσαμε πίσω στο μακρινό 1937, όταν οι παππούδες του σημερινού ιδιοκτήτη ξεκινούσαν να φτιάχνουν παγωτό σ’ ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο των Γιαννιτσών. Παγωτό το οποίο εξελίχθηκε ώστε, εδώ και δεκαετίες, να αποτελεί συνώνυμο του καλοκαιριού στο μυαλό πολλών βορειοελλαδιτών.

Σήμερα, σε μία υπερσύγχρονη πλέον μονάδα παρασκευής παγωτού, η τρίτη γενιά της οικογένειας ακολουθεί πιστά τις αυθεντικές οικογενειακές συνταγές και ανοίγει με το Buzi ένα νέα γευστικό κεφάλαιο στο παγωτό: είναι το τελευταίο βήμα μιας μακράς πετυχημένης πορείας, το οποίο έρχεται να επισφραγίσει τη βαθιά γνώση και την αγάπη αυτής της οικογένειας για το παγωτό.

Ποια είναι τα μυστικά;

Ένα πραγματικά νόστιμο παγωτό, ευρείας κυκλοφορίας, θα περίμενε κανείς να κρύβει μυστικά. Στην περίπτωση του «Buzi», όμως, μυστικά δεν υπάρχουν, καθώς η αλήθεια που κρύβει μέσα του, το κάνει να διαφέρει. «Χρησιμοποιούμε ολόφρεσκο ελληνικό γάλα από φάρμες της Βόρειας Ελλάδας», μας λέει ο κύριος Πανάρετος, ιδιοκτήτης της μονάδας παραγωγής του «Buzi», τον οποίο συναντήσαμε στη σκιά του όρους Πάικο. Ιδιαίτερη μνεία κάνει, δε, στις εκλεκτές πρώτες ύλες: «Πολύτιμη βανίλια Μαγαδασκάρης, εξαιρετική σοκολάτα, κεράσια από την τοσκανέζικη ποικιλία amarena, άριστης ποιότητας φρούτα του δάσους, αυστηρά επιλεγμένοι ξηροί καρποί, ευωδιαστά μπαχαρικά, όλα, με στόχο ένα άριστο προϊόν για τους λάτρεις του καλού παραδοσιακού παγωτού», εξηγεί. Σχετικά με την παρασκευή του παγωτού, σημειώνει: «χρησιμοποιούμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης, γιατί... δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε! Μ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και το παγωτό είναι απαλλαγμένο από περιττές θερμίδες.»

Ένα παγωτό πυκνό με βελούδινη υφή

Ένα από τα κλασικά στάδια στην παρασκευή του παγωτού, περιλαμβάνει πάντα την διόγκωση του μείγματος με αέρα. Σχετικά με αυτό ο κ. Παπανάρετος μας αναφέρει: «Εμείς, παρασκευάζουμε το παγωτό buzi με παραδοσιακό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αέρα για να πετύχουμε ένα παγωτό πυκνό, με βελούδινη υφή και γεμάτη γεύση. Επιπλέον, μ’ αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη ανάδειξη των επιμέρους γεύσεων του, μακράς διάρκειας επίγευση και μεγαλύτερη γευστική απόλαυση!»

Η Δοκιμή

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Θέλοντας να γνωρίσουμε καλύτερα το ανερχόμενο brand, δοκιμάσαμε τις έξι γεύσει τους, που συνδυάζουν την υφή του παραδοσιακού, αρτιζανάλ παγωτού, με πρωτότυπες γευστικές εμπνεύσεις, που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Μάνγκο με αποξηραμένο βερύκοκο
Αρωματικό και γευστικό, αποκαλύπτει εξωτικές νότες στην κουταλιά του, με την χυμώδη, βουτυράτη σάρκα των μάνγκο Alfonso να αποδεικνύεται ιδανικός παρτενέρ του χρυσαφένιου βερύκοκου. Απολαυστική υφή και πολύ καλή γευστική διάρκεια.

Φράουλα με γλυκό κεράσι amarena
Πλούσια, αρωματική και γευστική κουταλιά, με τα φρούτα σε πρώτο πλάνο και την φρεσκάδα τους να κλέβει την παράσταση, σε ένα παγωτό με απολαυστική υφή και ωραία διάρκεια στην επίγευση.

Βανίλια μαγαδασκάρης με λευκή σταφίδα & μοσχοκάρυδο
Πλούσια αρώματα και ωραία παιχνιδίσματα γεύσεων, με πολύ ευχάριστη την επίγευση του μοσχοκάρυδου στο φινάλε, υστερεί στην υφή, αλλά προσφέρει απολαυστικό δροσερό τελείωμα.

Καραμέλα με ψημένο ινδοκάρυδο & φρέσκο ginger
Με την υφή να επιδέχεται βελτίωσης, η γευστική ένταση είναι ικανοποιητική, αν και η καραμελένια αίσθηση έρχεται δειλά στο προσκήνιο και υποχωρεί γρήγορα, δίνοντας τη θέση της στο τζίντζερ.

Φουντούκι με καρύδι & κάρδαμο
Artisanal ποιότητα σε υφή και εντάσεις, με ωραία ζωηράδα στην ένταση των αλεσμένων φουντουκιών και του καρυδιού, αποκτά ευχάριστη σπιρτάδα χάρη στο κάρδαμο. Υστερεί στην υφή και την επίγευση.

Σοκολάτα με blueberry & βατόμουρο
Ευχάριστο και δροσερό, δεν καταφέρνει να ισορροπήσει την υφή του με την ένταση της σοκολάτας, η οποία εμφανίζεται αρκετά αδύναμη, χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση από τα άτονα φρούτα.

Tα παγωτά δοκίμασαν οι: Διονύσης Κούκης, Ιωσήφ Πρωϊμάκης, Βάσω Κουτσοβούλου, Δέσποινα Μπαράκη

Παραγωγή: 4ο χιλιόμετρο Γιαννιτσών – Έδεσσας, Γιαννιτσά, τηλ.: 23820 22762

* Το παγωτό buzi το βρίσκετε σε επιλεγμένα παντοπωλεία, γαλακτοπωλεία καθώς και σε εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.