Follow us

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο

Υλικά

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
6 αβγά
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. ζάχαρη
3 δόσεις βανιλίνη
½ φλ. γάλα
⅓ φλ. κακάο άγλυκο
2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Κοσκινίζουμε ξεχωριστά το κακάο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους με το ελαιόλαδο, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο δουλεύοντας πάντα με το μίξερ. Προσθέτουμε σε τρεις-τέσσερις δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με τη σπάτουλα ανακατεύοντας ελαφρά από κάτω προς τα πάνω. Μεταφέρουμε τα ⅔ του χυλού στο άδειο μπολ όπου είχαμε φτιάξει τη μαρέγκα και προσθέτουμε το κακάο και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από τον απλό χυλό και τον χυλό με το κακάο στη φόρμα. Βυθίζουμε το χερούλι μιας κουτάλας ή τη λαβή ενός μαχαιριού, στο χυλό και σύρουμε κατά μήκος 3-4 φορές προς την ίδια κατεύθυνση (για να δημιουργηθεί το σχέδιο). Ψήνουμε για 45 λεπτα περίπου, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα πριν σερβίρουμε.

Α. Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.