Follow us

Η τέλεια ζεστή σοκολάτα

Χειμωνιάζει, έπιασαν και τα πρώτα κρύα, είναι ο ιδανικός καιρός για ένα ζεστό, απολαυστικό ρόφημα σοκολάτας.

Η τέλεια ζεστή σοκολάτα

Θυμόμαστε την αγαπημένη ταινία “Chocolat”, με τη Ζιλιέτ Μπινός να βάζει όλο τον κόσμο στον πειρασμό της σοκολάτας, αλλά και τη σκηνή από τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» όπου ο πρωταγωνιστής φτιάχνει μια ζεστή σοκολάτα για να σαγηνεύσει το αντικείμενο του πόθου του. Ας γνωρίσουμε λίγα για την ιστορία του αγαπημένου αυτού ροφήματος, αλλά και τα μυστικά της παρασκευής του από τους experts του είδους, μαζί με ιδιαίτερες συνταγές για να την απολαύσουμε και στο σπίτι, εντυπωσιάζοντας τους φίλους μας.

Ελάτε για ζεστή σοκολάτα!

Η τέλεια ζεστή σοκολάτα

Θέλετε να καλέσετε φίλους στο σπίτι για ζεστή σοκολάτα; Φτιάξτε κι ένα ωραίο κέικ ίσως με κάποιο φρούτο, αποφεύγοντας τα σοκολατένια γλυκά. Το ίδιο ισχύει για τα μάφιν, μπισκότα, cookies, κουλουράκια ή γλυκά βουτήματα με μαρμελάδα που θα προφέρετε μαζί με το ρόφημα. Ακόμα καλύτερα, η σοκολάτα ταιριάζει με κρουασάν και μπριός που δεν είναι τόσο γλυκά. Για την εποχή, το τσουρέκι είναι ιδανικός σύντροφος. Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε τη διαφορά, ετοιμάστε σοκολάτα με πιπέρι τσίλι, περίπου όπως την έπιναν οι Αζτέκοι, μην σας φοβίζει, είναι ένας αισθησιακός συνδυασμός. Τα υλικά σας για δύο φλιτζάνια θα είναι: 1 2/3 φλιτζανιού γάλα, ½ λωβός βανίλιας, σχισμένος στη μέση, 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, κομμένη στη μέση, από την οποία έχετε αφαιρέσει τα σπόρια (σημαντικό!), 1 ξύλο κανέλας και 43 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα. Θα σιγοβράσουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι με το λωβό της βανίλιας (θα ξύσουμε τα σποράκια από το εσωτερικό μέσα στο γάλα), την κανέλα και το τσίλι. Αφήνουμε να ζεσταθούν (όχι να βράσουν) για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε την κουβερτούρα τριμμένη, ανακατεύουμε με σύρμα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για να πάρει τα αρώματα, άλλα 10 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε.

Τα μυστικά της

Επισκεφθήκαμε ένα μαγαζί που έχει γίνει συνώνυμο με τη ζεστή σοκολάτα, αφού θεωρείται ότι φτιάχνει από τις καλύτερες του είδους, το “Petit Fleur” στο Κολωνάκι. Ήπιαμε την ομολογουμένως εξαιρετική τους σοκολάτα πραλίνα και αφήσαμε την Μαρία Τζαμτζή και τον Αναστάση Γούλιαρη να μας ξετυλίξουν τα μυστικά τους. Στον κατάλογο του Petit Fleur εκτός από απλή σοκολάτα υπάρχει με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντυ, με κανέλα και τριών ειδών γλυκά του κουταλιού, με espresso, με κάρδαμο, με τριμμένο μοσχοκάρυδο και bourbon, με μαύρο πιπέρι, κανέλα και καυτερές πιπεριές, με γαρίφαλο και ροζ πιπέρι, με κλωνάρι βανίλιας, με ξύσμα πορτοκαλιού και ρούμι, με πραλίνα, με σοκολάτα γάλακτος και με γλυκό κρασί. Μας αποκάλυψαν τα καρυκεύματα που ταιριάζουν με τη σοκολάτα: το γαρίφαλλο, το ροζ και το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο. Ακολουθούν οι συμβουλές που μας έδωσαν για να παρασκευάσουμε και στο σπίτι μας την τέλεια ζεστή σοκολάτα καθώς και δύο συνταγές τους.

Τips για μιά τέλεια σοκολάτα

-Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας κουβερτούρα (Valhrona), υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο και καλής ποιότητας φρέσκο πλήρες γάλα. Δεν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος γιατί κάνει τη σοκολάτα πολύ βαριά.
-Παρασκευάζουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά. -Χρειάζεται πολύ ανακάτεμα και συνεχή φροντίδα. Κάθε φλιτζάνι πρέπει να ετοιμάζεται χωριστά.
-Το γάλα θα πρέπει απλώς να ζεσταθεί (και όχι να βράσει) για να προσθέσουμε τη σοκολάτα. Αν έχει βράσει, θα «κόψει» η σοκολάτα.
-Η σοκολάτα θα πρέπει να έρθει σε βρασμό. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να βράσει, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει την παχύρρευστη μορφή που θέλουμε.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας που παρασκευάζεται με 2 κουταλιές του γλυκού σοκολάτα και 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, έχει 197 θερμίδες. Αλλά δεν είναι εδώ η ουσία. Γενικότερα, είτε πρόκειται για πλάκα σοκολάτας είτε για ρόφημα, η σοκολάτα εκτός από υδατάνθρακες και λίπος περιέχει αρκετά μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, αλλά και καφεΐνη εξ’ ου και η ενέργεια που μας δίνει. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Λίγη ιστορία

Η πρώτη κατανάλωση της σοκολάτας ήταν ως ρόφημα και πολύ αργότερα δημιουργήθηκε η γνωστή μας μπάρα. 1500-400 π.Χ.: Οι Ολμέκοι Ινδιάνοι θεωρούνται οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακάο. 250 π.Χ.-900μ.Χ.: Η κατανάλωση των κόκκων του κακάο περιοριζόταν στην ελίτ των Μάγια, με τη μορφή ενός άγλυκου ροφήματος κακάο που παρασκευαζόταν από τους αλεσμένους κόκκους. 1544 μ.Χ.: Μια αντιπροσωπεία των Μάγιας επισκέπτεται τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ισπανίας, φέρνοντάς του ως δώρο βάζα με κοπανισμένους κόκκους κακάο, έτοιμους για ρόφημα. Τον 16ο αιώνα οι Ισπανοί ξεκινούν να προσθέτουν στα ροφήματα κακάο ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και αρωματικά όπως βανίλια. 1847 μ.Χ.: Δημιουργείται η πρώτη σύγχρονη πλάκα σοκολάτας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.