Follow us

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

υλικά

4 κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 φύλλο σφολιάτας
για τη σος καραμέλας:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
(η τάρτα σερβίρεται και χωρίς τη σος)

παρασκευή

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα (αν βάλουμε μαζί και τις φλούδες τους θα πάρουν καλύτερο χρώμα) και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε 50 γρ. από τη ζάχαρη και το τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρατάμε ένα μικρό τμήμα για το γαρνίρισμα στο τέλος). Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10'. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο. Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς την να λιώσει τελείως και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κυδωνιών. Μόλις ζεσταθεί η καραμέλα ανακατεύουμε προσεκτικά να τυλιχτούν καλά τα κυδώνια και κρατάμε στην άκρη. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το σκεύος της τάρτας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλικό κομμάτι, ελαφρώς μεγαλύτερο από την περίμετρο του σκεύους. Τακτοποιούμε στον πάτο της τάρτας τις φέτες των κυδωνιών σε κυκλική διάταξη μετά κομματάκια του τζίντζερ ανάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. από το καραμελωμένο σιρόπι και απλώνουμε επάνω τη ζύμη. Βάζουμε τις άκρες μέσα στα τοιχώματα της ταρτιέρας, με προσοχή. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20' περίπου. Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να σταθεί 2'-3', ακουμπάμε επάνω της μια μικρή σχάρα και την αναποδογυρίζουμε σ' αυτήν, βάζοντας από κάτω ένα πιάτο (αλλιώς την αναποδογυρίζουμε κατ' ευθείαν στην πιατέλα, αλλά μπορεί να κρατήσει υγρασία η ζύμη). Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια το τζίντζερ που κρατήσαμε και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το χρώμα της κόκκινης καραμέλας. Σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας, ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα. Σερβίρουμε τη σάλτσα χλιαρή σε μπολ.

tips: η σος καραμέλας θα πάρει πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν βάλουμε βούτυρο αλατισμένο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλα γλυκά ή παγωτά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.