Follow us

O χαλβάς που έγινε “passion cake” από ταχίνι…

H μετεξέλιξη του παραδοσιακού χαλβά τον καθιερώνει σαν υγιεινό γλυκό όλων των εποχών, που απευθύνεται σε όλους…

O χαλβάς που έγινε “passion cake” από ταχίνι…

Είναι φανερό πλέον ότι ο ταχινένιος χαλβάς ζει μια δεύτερη νιότη τα τελευταία χρόνια. Ο γνωστός και σαν “χαλβάς του μπακάλη” -για να διακρίνεται από τον σπιτικό σιμιγδαλένιο- έχει διευρύνει την κατανάλωσή του εποχιακά αλλά και το κοινό του ηλικιακά, καθώς άνοιξε ορίζοντες στις κλασικές του γεύσεις με την προσθήκη πολλών υλικών. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής παίρνει πλέον τον δρόμο ενός υγιεινού γλυκίσματος για όλο τον χρόνο, απελευθερωμένος από τη στάμπα του “σαρακοστιανού” γλυκού. Χωρίς να έχει πάψει να είναι ένα νηστίσιμο έδεσμα, ντύνεται σαν “τούρτα” με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς σε κάθε μορφή, φρούτα κονφί ή αποξηραμένα, καφέ, καραμέλα και διάφορα άλλα, που προσθέτουν ενδιαφέρον και το κάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο γλυκό.

Αυτή η μετεξέλιξη του παραδοσιακού χαλβά, μπορεί κάλιστα να καθιερωθεί σαν γλυκό όλων των εποχών, μπαίνοντας σε άλλη κατηγορία από τον παραδοσιακό ταχινένιο χαλβά που δεν θα χάσει ποτέ τη θέση του.

O χαλβάς που έγινε “passion cake” από ταχίνι…

Ο σοβαρότερος λόγος είναι η διατροφική αξία του ταχινιού. Το ταχίνι, που είναι η πρώτη ύλη του χαλβά (ο χαλβάς περιέχει 60% ταχίνι), είναι ο πολτός από τους καβουρδισμένους σπόρους σησαμιού. Το καλύτερο σουσάμι έρχεται από το Σουδάν και την Αιθιοπία, αφού στην Ελλάδα έπαψε να καλλιεργείται συστηματικά εδώ και χρόνια ή καλλιεργείται σε πολύ μικρές ποσότητες. Δεν είναι τυχαίο που οι παλαιότεροι, με παράδειγμα από τους Μικρασιάτες, είχαν εντάξει το ταχίνι στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα, αλείφοντάς το στο ψωμί μαζί με μέλι. Το σουσάμι –και κατ’ επέκταση ο χαλβάς- είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ενώ έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Αυτές ήταν οι σκέψεις μας όταν ανακαλύψαμε τη σειρά από τους σύνθετους χαλβάδες-γλυκίσματα της επωνυμίας Sesamon, αυτούς με την “μπαρόκ” εμφάνιση, που δείχνουν να έχουν κατακτήσει την αγορά, αν υπολογίσουμε σε πόσα σημεία τους συναντήσαμε: με πρώτη ύλη αυτήν του κλασικού χαλβά, συνδυάζονται με διάφορα υλικά συνθέτοντας ένα άλλο είδος γλυκίσματος, που απομακρύνεται από το εποχικό. Κάτι άλλο που μας ώθησε να σταθούμε σε αυτούς τους “μπαρόκ” χαλβάδες-τούρτες ήταν τα επιλεγμένα υλικά τους. Αρχικά, το σουσάμι που χρησιμοποιούν, που είναι από τις υψηλής ποιότητας ποικιλίες Humera Αιθιοπίας και Gedaref Σουδάν. Το λάδι (αδύναμο σημείο πολλών χαλβάδων της αγοράς) είναι από σπόρους Shea Tree. Kαλή ποιότητα σοκολάτας με περιεκτικότητα 75% κακάο, ροζ σοκολάτα Ruby, καφές espresso Arabica 100%, επιλεγμένοι ξηροί καρποί σε ποσοστό 20%, χαρουπόμελο, ακόμα και τσάι matcha.

Tους χαλβάδες της Sesamon παρασκευάζει η χαλβαδοποιία Μάτη στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μια από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Μιλάμε για μια βιοτεχνία πέντε γενεών, που ξεκίνησε το 1898, όταν ο Αθανάσιος Μάτης ήρθε στα Τρίκαλα από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας για να συνεχίσει τη δουλειά που γνώριζε, με το σουσάμι να αλέθεται σε πετρόμυλο που γύριζε με τη βοήθεια αλόγων… Η βιοτεχνία συνεχίζεται από την ίδια οικογένεια μέχρι σήμερα, στις σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις τους.

Από τη μεγάλη γκάμα των συσκευασμένων σε μορφή “τούρτας” των 700γρ. “Sesamon passion cakes” δοκιμάσαμε:

-“κακάο με φουντούκι και καραμελωμένα φουντούκια”. Ευχάριστη, αφράτη υφή αρκετά ινώδης, κλασικού καλοφτιαγμένου χαλβά. Γεύση με ισορροπημένη γλύκα και καλή αίσθηση κακάο, καλός ξηρός καρπός. Χαλβάς που παραπέμπει στην κλασική γεύση χαλβά σοκολάτας, με γεύση που σε ωθεί να φας κι άλλο.

- “σοκολάτα και πορτοκάλι”. Καλή αφράτη υφή με ωραία αίσθηση ινών στο δάγκωμα. Βαθιά ταχινένια αίσθηση στη γεύση, που αποκτάει πολυπλοκότητα και άρωμα με τα συμπαγή κομμάτια γλυκού πορτοκαλιού ανάμεσα, ενώ το παχύ στρώμα σοκολάτας 75% που καλύπτει την επιφάνεια δένει εξαιρετικά με τα υπόλοιπα υλικά. Δεμένο και ισορροπημένο γλυκό.

- “κακάο, φράουλα και ροζ σοκολάτα Ruby” . Αφράτη υφή. Γεύση κακάο που σχεδόν καλύπτεται από φρουτένιο άρωμα φράουλας, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με τη σοκολάτα Ruby, που καλύπτει την επιφάνεια σε συμπαγή στρώση. Ιδιαίτερη και ευχάριστη, αν δεν περιμένει κανείς κλασικό χαλβά.

Στην ίδια σειρά (συσκευασία 700γρ.) υπάρχουν οι γεύσεις: αμύγδαλο και καραμελωμένο αμύγδαλο, σοκολάτα και cranberries, μπισκότο OREO, σοκολάτα κουβερτούρα, φιστίκι Αιγίνης, στέβια. Οι Sesamon βέβαια, κυκλοφορούν και σε μεγαλύτερα μεγέθη με περισσότερες γεύσεις, που προσφέρονται με το κιλό σε καταστήματα πώλησης. Τους Sesamon θα βρούμε σε καταστήματα καφέδων, ξηρών καρπών, κάβες, ζαχαροπλαστεία, επιλεγμένα παντοπωλεία. Περισσότερες πληροφορίες: sesamon (οίκος Exarchea) τηλ. 2155650105, www.sesamon.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;