ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Oι “Γαστρονομικές Κοινότητες” του Γ. Πίττα και ο δρόμος για την αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου

Η δουλειά που έγινε από τον ακούραστο οραματιστή Γιώργο Πίττα σε 11 περιοχές της χώρας, με αξιοθαύμαστη οργάνωση, λειτουργούν για τον αναγνώστη σαν ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων οδηγός…

Oι “Γαστρονομικές Κοινότητες” του Γ. Πίττα και ο δρόμος για την αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες αποτελούν μια σπουδαία ιδέα του Γιώργου Πίττα, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και συνεχίζεται με χειροπιαστά και πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα: ο παραμελημένος γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανάπτυξης και ευμάρειας των τοπικών κοινωνιών, και αν αυτό γίνει συνείδηση μπορεί να κάνει τη χώρα μας ένα λαμπρό “γαστρονομικό brand name”. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεργαστούν τοπικοί επαγγελματίες και παραγωγοί, φορείς της εστίασης και του τουρισμού, που πιστεύουν σε έναν κοινό στόχο, με βάση ένα στρατηγικά μελετημένο σχέδιο. Οι τόποι μας διαθέτουν ανεκτίμητο γαστρονομικό πλούτο, παραμελημένο και κατά μεγάλο μέρος στην αφάνεια μέχρι σήμερα, για διάφορες αιτίες. Αλλά, το βασικότερο, υποτιμημένο από τους ντόπιους. Κι αν το σκηνικό έχει αρχίσει ν’ αλλάζει τα πολύ τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη ευκαιρία να διασωθεί και να αναδειχθεί, αποτελώντας το επόμενο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας. Έχοντας φυσικά, κερδίσει τη διάσωση μιας γαστρονομίας που κρύβει ιστορία και πολιτισμό και ενδιαφέρον αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ορισμένων ξακουστών χωρών, όπως γνωρίζουμε όσοι έχουμε λίγο περισσότερο ασχοληθεί.

Το βιβλίο απευθύνεται σε περισσότερες κατηγορίες αναγνωστών, με πρώτους τους ενδιαφερόμενους να “βάλουν στον χορό” και να αναδείξουν τον τόπο τους, βλέποντας τα χειροπιαστά πλέον παραδείγματα και μαθαίνοντας λεπτομερώς πώς κουρδίζεται αυτό το ρολόι σε κάθε πτυχή του, τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τη μεθοδολογία του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism”.

Από την άλλη, θα φανεί εξαιρετικά ενδιαφέρον σε όλους εκείνους που στα ταξίδια τους αναζητούν την αυθεντικότητα και θέλουν να βουτήξουν στην πεμπτουσία του κάθε τόπου -κάτι που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση. Θεματική υποκατηγορία της προηγούμενης, εκείνοι που πρώτα θα κυνηγήσουν τις αυθεντικές γεύσεις, τα προϊόντα και τα μαγειρέματα ενός τόπου, που πάντα αποτελούν προέκταση της ιστορίας του.

Oι “Γαστρονομικές Κοινότητες” του Γ. Πίττα και ο δρόμος για την αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου

Η “καρδιά” του βιβλίου “Γαστρονομικές Κοινοτήτες” είναι η συγκέντρωση της δουλειάς που έγινε από τον ακούραστο οραματιστή Γιώργο Πίττα σε 11 μέχρι στιγμής περιοχές της χώρας, με αξιοθαύμαστο σχέδιο και οργάνωση, που λειτουργούν για τον αναγνώστη σαν ένας διαφορετικός και εξαιρετικά ενδιαφέρων οδηγός, καθώς συνδυάζει τη γαστρονομία με τη βαθιά γνωριμία ενός τόπου: ιστορικές καταβολές, τι τρώνε και τι πίνουνε, τι παράγει ο τόπος αλλά και πώς διασκεδάζει, με λίγα λόγια για ποια πράγματα ξεχωρίζει και μαζί δώρο ένα “ψυχογράφημά” του από έναν ευαισθητοποιημένο insider, για να πιάσεις την ταυτότητά του σε βάθος. Οι έντυποι αυτοί οδηγοί λειτουργούν παράλληλα με τους αντίστοιχους ψηφιακούς στην ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr. και αφορούν τις εξής Γαστρονομικές Κοινότητες: Κέρκυρα, Αμοργός, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδος, Ζαγόρι, Σκιάθος, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά, Πάρος.

Έχουν προηγηθεί ευανάγνωστα κεφάλαια για τον τουρισμό και τη γαστρονομία, την ιστορική τους διαδρομή και τον ρόλο τους στην εποχή μας, όπως και τη θέση τους στην Ελλάδα, τον ιδιαίτερο ρόλο της τοπικότητας, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του σχεδίου “Γαστρονομικές Κοινότητες”.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, για την πληροφόρηση που διαθέτει και για την προοπτική που επαγγέλεται.

Έκδοση: Γαστρονομικές Κοινότητες Ελλάδος ΑΜΚΕ, pittas.g@gmail.com, σελ. 286.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.