Follow us

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφική αξία του ψαριού

Συμβουλές διατροφής για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφική αξία του ψαριού

Το ξέρετε ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση ψαριών είναι μικρότερη από αυτή που θα ανέμενε κανείς με δεδομένο ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή;

Για την ακρίβεια, ως Έλληνες καταναλώνουμε μόλις 1 μερίδα ψαριών την εβδομάδα ενώ συστήνεται κατά μέσο όρο να τρώμε 2 μερίδες ψαριών την εβδομάδα. Αντίστοιχα η κατανάλωση κρέατος είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Ωστόσο το ψάρι, είναι γνωστό για τα σημαντικά διατροφικά οφέλη του με πιο διαδεδομένη την υψηλή περιεκτικότητα του στα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Ο οργανισμός μας δεν τα βιοσυνθέτει και έτσι τα βρίσκουμε αποκλειστικά και μόνο στα τρόφιμα, με κυριότερη πηγή το λίπος των ψαριών. Και αν κάτι θα έπρεπε να προσέξουμε είναι να προτιμάμε τα ψάρια ελληνικής προέλευσης και παραγωγής που ζουν στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας. Όπως συμβαίνει και με τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφική αξία του ψαριού

Όπως μάλιστα μάς ενημερώνει η Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου «το ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι μια τροφή που ωφελεί την οστική και την καρδιαγγειακή μας υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη διατήρηση της μυϊκής μας μάζας. Ταυτόχρονα είναι νόστιμο, φρέσκο και ποιοτικό! Γι’ αυτό θα ήταν ωφέλιμο για εσάς να το επιλέξετε 2 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής». Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας που μπορεί να βρει κανείς στην αγορα σε όλη την Ελλάδα σταθερά όλο τον χρόνο η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το φαγκρί και το μαγιάτικο, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε το λαβράκι και την τσιπούρα στην πιστοποιημένα βιολογική εκδοχή τους.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για το ψάρι

Από τη Κλινική Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

Μία μερίδα ψάρι μάς δίνει την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών οξέων;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες σε ω-3 λιπαρά οξέα (EPA & DHA), είναι 0,25 γραμμάρια. 100 γραμμάρια ωμής τσιπούρας ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για παράδειγμα μάς δίνουν περίπου 170 θερμίδες και 0,9 γραμμάρια ω-3. Να τονίσω ότι η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι άλλα θρεπτικά συστατικά μάς δίνει το ψάρι;
Τα ψάρια, πελαγίσια ή ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή διαθέτουν τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστή αναλογία και τα προσφέρουν στον οργανισμό μας απλόχερα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Συνάμα, τα ψάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επισφαλή για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, αποτελούν κύρια πηγή βιταμίνης D, καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος.

● Περιέχει Β12 το ψάρι και πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας;
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Είναι, επίσης, βασικός παράγοντας στη λειτουργία και την ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Ειδικά, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή, ελέγχοντας τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης B12. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια μερίδα ψητή τσιπούρα 150 γραμμαρίων θα δώσει 1.57µg από τη βιταμίνη, που καλύπτει το 65% της ΣΗΠ! H συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 14 ετών και άνω είναι 2,4 μικρογραμμάρια (μg) ημερησίως. Για την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, η ποσότητα αυξάνεται σε 2,6 μg και 2,8 μg ημερησίως, αντίστοιχα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κούραση, δυσκολία σκέψης και συλλογισμού (γνωστικές δυσκολίες) ή απώλεια μνήμης, αναιμία, δυσκολία στο περπάτημα και την ισορροπία κ.α.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;
Φυσικά, τα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη γενικότερα και πιο ειδικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη. Γι’ αυτό και το ψάρι αποτελεί απαραίτητη τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι με βάση αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά και οι μη γενετικά τροποποιημένες τροφές, εξασφαλίζουν ασφάλεια σε κάθε καταναλωτή.

Τί είναι τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας;

Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια μας, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία. Τότε μόνο ξεκινά η διαδικασία της συσκευασίας και μεταφοράς τους. Παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ελέγχονται από τοπικούς και διεθνείς φορείς, ενώ αυτή τη στιγμή εξάγονται σε 40 χώρες του κόσμου. Είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Η ιδιαίτερα προσιτή τιμή τους κάνει εφικτή την κατανάλωση φρέσκου ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας δεν διαφέρει από το φυσικό τους. Οι περιοχές της ιχθυοκαλλιέργειας επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή: τα βασικά κριτήρια είναι να βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα, βιομηχανικές ζώνες. Οι κλωβοί μέσα στους οποίους μεγαλώνουν τα ψάρια τοποθετούνται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και ισχυρά ρεύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την ανανέωση όσο και την επαρκή οξυγόνωση του νερού για την καλύτερη υγεία των ψαριών. Όσο για τη διατροφή τους, τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας τρέφονται με πλήρως ισορροπημένες, GMO-free ιχθυοτροφές, που βασίζονται στο ιχθυάλευρο και το ιχθυέλαιο και έχουν σύσταση ανάλογη των διατροφικών συνηθειών του κάθε είδους ψαριού στη φύση.

Βασικός φορέας ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) με 23 μέλη και 80% της ελληνικής παραγωγής , η οποία είναι και κάτοχος του συλλογικού σήματος Fish from Greece. Ένα σήμα που αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για αγοραστές και καταναλωτές φρέσκων ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται από το ομώνυμο Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης Fish from Greece. Αποστολή της ΕΛΟΠΥ είναι να υποστηρίξει την παραγωγή και τις πωλήσεις των προϊόντων των Μελών της και να εδραιώσει την ηγετική θέση της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;