Follow us

Delta Restaurant: ένα σημαντικό opening αλλά και ένα νόμισμα με…έξι όψεις

Tο εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πιο ηχηρή εστιατορική άφιξη του 2021. Ο Διονύσης Κούκης επισκέφτηκε το εστιατόριο και μας μεταφέρει την εμπειρία του.

Delta Restaurant: ένα σημαντικό opening αλλά και ένα νόμισμα με…έξι όψεις

Το site του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην εισαγωγή αναφέρεται σε ένα δημόσιο χώρο ο οποίος κάνει μια συνολική πρόταση που συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π. Με βάση λοιπόν τη γενικά αποδεκτή παραδοχή ότι η γεύση, το φαγητό πιο απλά, η εθνική κουζίνα και η συναναστροφή μέσω του συντρώγειν είναι στοιχεία και διαδικασίες με έντονο πολιτιστικό πρόσημο η έλευση του Delta μάλλον έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το εστιατόριο του πολιτιστικού κέντρου ίσως το πιο ηχηρό opening για το 2021 είναι σίγουρα στο επίπεδο της μεγαλοσύνης και του γοήτρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Δεν λείπει τίποτα. Μεγάλοι χώροι, απρόσκοπτη αφ’υψηλού θέα προς όλα σχεδόν τα σημεία του ορίζοντα, υπογραφές από μεγάλα γραφεία design και βαριά ονόματα από τον χώρο της μαγειρικής τέχνης και των αλκοολούχων τερψιλαρύγγιων όλα είναι παρόντα. Θα έλεγα μάλιστα ότι ακόμα και αν δεν ανήκει κάποιος στο διατροφικό metier αξίζει τον κόπο να «δοκιμάσει» έχοντας φυσικά προηγουμένως μια σχετική ενημέρωση. Ας έλθουμε, λοιπόν, στο προκείμενο.

Αν και τα νομίσματα έχουν δύο όψεις στην περίπτωση μας μπορούμε να πούμε ότι το Delta είναι ένα νόμισμα με έξι (ναι, έξι) όψεις, οι οποίες έχουν μάλιστα και τα σχετικά ονόματα που είναι κατά σειρά : Χώρος, Ατμόσφαιρα, Ελληνικότητα, Τεχνικές, Γεύσεις, Έμψυχο Δυναμικό.

Σε ό,τι αφορά στο χώρο τα είπα λίγες γραμμές πιο πάνω. Πολυτελής με θέα, αλλά ψυχρός, σκοτεινός και με ένα εισαγωγικό χώρο για bar, ακόμα πιο ψυχρό. Αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος στο Harry's bar του Μονάχου και της Via Veneto (δεν αναφέρω ελληνικά αντίστοιχα που όλοι γνωρίζουμε) για να καταλάβει ότι το bar δεν είναι μόνο καλό αλκοόλ, δεξιότητα στα κοκτέιλ κ.λ.π. Πέραν αυτού όμως η έκφραση «ατμοσφαιρικός» σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με ένα εστιατόριο υπερβολικά ψηλοτάβανο, σκοτεινό και απρόσωπο.

Delta Restaurant: ένα σημαντικό opening αλλά και ένα νόμισμα με…έξι όψεις

Όλα αυτά ίσως είναι λεπτομέρειες και δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα έχουν διαφορετική άποψη και πιθανόν καλά τεκμηριωμένη. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν… Ένα πολιτιστικό ψυχαγωγικό ίδρυμα αυτής της εμβέλειας χωρίς να αγνοεί τα πολιτιστικά δρώμενα στον παγκόσμιο χώρο οφείλει να ενισχύει και να προβάλλει με ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, ένταση τα στοιχεία και τα δρώμενα που χαρακτηρίζουν τον δικό μας πολιτισμό που και η ιστορία έχει και παρόν και μέλλον. Το φαγητό, η γαστρονομία, η κουζίνα (πείτε το όπως θέλετε) είναι ένα από αυτά. Το Delta απλά δεν κάνει τίποτα σχετικό με αυτά. Το ότι, κατά δήλωση που αποδέχομαι πλήρως, η βάση της πρότασης είναι ελληνικές πρώτες ύλες δεν λέει κάτι το ιδιαίτερο. Η χρησιμοποίηση τεχνικών σκανδιναβικών ή ιαπωνικής προέλευσης εν προκειμένω καταλήγει σε πιάτα χωρίς ίχνος συγκινησιακού στοιχείου που να συνδέει τον Έλληνα με τη γευστική του παράδοση την ώρα που τρώει, όπως επιβάλλεται αν θέλουμε να διατηρήσουμε στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ακόμα και μέσα από σύγχρονες παρασκευές με τεχνικές αιχμής. Θα τολμήσω να πω έστω και εκφραζόμενος ακραία ότι προσβάλλει την Ελληνικότητα του χώρου και την μνήμη του δωρητή.

Τούτου λεχθέντος αναφερόμενος στο προτεινόμενο μενού θα πω τα έξης. Η brigade της κουζίνας σε επίπεδο χρησιμοποίησης σύγχρονων τεχνικών (ανεξαρτήτως ορίζοντα προέλευσης) κάνει μια πολύ καλή δουλειά υψηλού επιπέδου. Αξίζει συγχαρητήρια χωρίς «αλλά». Φυσικά ο πελάτης και κυρίως ο απλός πηγαίνει στο Delta για να απολαύσει ένα εξαιρετικό φαγητό. Ουδεμία σχέση έχει με τις τεχνικές και την εθνικότητας τους που μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς κανένα πιάτο να υστερεί ουσιαστικά η αίσθηση είναι ότι η αναζήτηση της τεχνικής αρτιότητας σε συνδυασμό με τις μικρές μπουκιές κάθε πιάτου (17 γαρ) που διαδέχονται η μια την άλλη λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος της γευστικής απόλαυσης και εδώ χρειάζεται προσοχή. Είναι κρίμα πιάτα όπως το θράψαλο, ο μπακαλιάρος ή η κομπούχα να μην αναδεικνύονται.

Θα κλείσω με το πραγματικά φωτεινό στοιχείο της αίθουσας του Delta. Το προσωπικό της σάλας: νεανικό, ευγενικό, σβέλτο και με γνώση των αναγκών της δουλειάς εξυπηρετεί με χαμόγελο και με τρόπο που κάνει τον πελάτη να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα στο σκοτάδι με ένα αδύναμο κεράκι στη μέση του τραπεζιού. Ένα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά δυστυχώς μόνο αυτό.

Αξιολόγηση: 15/20↑

DELTA, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2168091288. Ωράριο λειτουργίας: Από τις 7 μ.μ. Κλειστά Δευτέρα. Τιμή: € 100-130 (χωρίς το κρασί). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: εντός του Κέντρου Πολιτισμού επί πληρωμή.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;