Follow us

Η vegan άποψη του πασχαλινού τραπεζιού

Τα vegan πιάτα είναι πολύχρωμα, ανοιξιάτικα και χειρίζονται έξυπνα τα φρέσκα λαχανικά της εποχής. Σίγουρα θα τα δοκιμάσουν και οι κρεατοφάγοι της παρέας, μόλις ξεμπερδέψουν με τον οβελία…

Η vegan άποψη του πασχαλινού τραπεζιού

Οι vegans δεν είναι πλέον οι σπάνιοι παρείσακτοι της παρέας αλλά οι διπλανοί μας, οι φίλοι μας, οι σταθεροί συνδαιτημόνες μας στα τραπέζια. Σχεδόν όλοι έχουμε εξοικειωθεί με τις διατροφικές τους συνήθειες, που δεν τις βλέπουμε σαν εξωπραγματικές όπως πριν λίγα χρόνια. Αν βέβαια δεν ανήκει ο ίδιος ο οικοδεσπότης και όλη η παρέα του στην ομάδα, πράγμα που συμβαίνει συνήθως στα γιορτινά τραπέζια, το μενού θα πρέπει να προσαρμοστεί με κατάλληλο τρόπο. Αλλά και το αμιγώς vegan πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να έχει ένα γιορτινό χρώμα και να ξεφεύγει από την καθημερινότητα.

Τι κάνει ένα vegan μενού να ξεχωρίζει; Τα πιο σύνθετα ή ασυνήθιστα πιάτα, τα «εξωτικά» υλικά, τα χρώματα, η ποικιλία. Στο λαμπερό πασχαλιάτικο τραπέζι θα παίξουμε με αυτούς του όρους λοιπόν, και πραγματικά, το αποτέλεσμα μπορεί να συγκινήσει οποιονδήποτε. Με άλλα λόγια, θ’ αποφύγουμε ένα κοινό σπανακόρυζο, ένα φαλάφελ ή μια σπαγγετάδα ναπολιτέν και θα βάλουμε στο τραπέζι πιάτα σαν μια πίτσα με λαχανικά της Άνοιξης, μια σύνθετη σαλάτα με ωραίο dressing, μια ιδιαίτερη ποικιλία αρτοποιημάτων (πολύσπορο, με χαρούπι, με ξηρούς καρπούς, με ξερά φρούτα κ.λ.π.), ίσως κάποιο εξωτικό πιάτο και οπωσδήποτε κάτι ψητό στη σχάρα -το ζητάει η ημέρα!

Μπορεί οι vegan φίλοι μας να είναι ένας ή δυο, η ποσότητα όμως των σχετικών εδεσμάτων θα πρέπει να καλύπτει όλους εκείνους που σίγουρα θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις ασυνήθιστες λιχουδιές.

Πλησιάζοντας περισσότερο το θέμα μας, θα δώσουμε τις γενικές ιδέες και στη συνέχεια αρκετές συνταγές.

Οι ιδέες

Η vegan άποψη του πασχαλινού τραπεζιού
Εντυπωσιακά και χορταστικά τα burgers από όσπρια ή σάντουιτς ψητών λαχανικών

Λαχανικά και dips. Η Άνοιξη προσφέρει την καλύτερη πρώτη ύλη, με λαχανικά της εποχής όπως τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα φρέσκα κουκιά, τα άγρια μανιτάρια της εποχής (μορχέλες, μαρτούλια). Θα τα ψήσουμε, θα τα μαγειρέψουμε, θα τα συνδυάσουμε με άλλα υλικά αλλά θα τα προσφέρουμε και σαν ορεκτικά σε ωμή εκδοχή με συνοδεία dips (πιπεριάς, chimichurri, vegan μαγιονέζα, hummus παντζαριών, αβοκάντο ή με βάση κάποιο φυτικό τυρί). Απαραίτητη για την περίσταση μια vegan μαγειρίτσα-φρικασέ με ποικιλία μανιταριών και χόρτων.

Σχάρα. Μπορούμε να ψήσουμε λαχανικά όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, αγκινάρες, μεγάλα μανιτάρια, αντίβ, κέιλ, φέτες μελιτζάνας (π.χ. πασπαλισμένες με μελάσα ροδιού και μπαχαρικά), τα μικρά ανοιξιάτικα κολοκυθάκια μαριναρισμένα σε λαδολέμονο με μπούκοβο και περασμένα σε σουβλάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα, πιπεριές Φλωρίνης… Και φυσικά, burgers από όσπρια ή λαχανικά, που θα αποτελούν και το κυρίως πιάτο.

Μπρουσκέτες με κρέμα αβοκάντο και βρώσιμα, άκρως ανοιξιάτικα λουλούδια

Σαλάτες. Παίζουν μεγάλο ρόλο στο vegan τραπέζι, και λόγω του θέματος θα τις τιμήσουν όλοι. Φρέσκα λαχανικά και σαλατικά, συνδυασμοί με κινόα, κους κους ή πλιγούρι, χρώμα και άρωμα από φράουλες, συμμετοχή ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους και, βέβαια, πρωτότυπα dressings. Σκεφτείτε όμως και μια εντυπωσιακή ζεστή σαλάτα ανοιξιάτικων λαχανικών στον ατμό με σπαράγγια, τρυφερά φασολάκια ή edamame, μίνι πατατούλες, μίνι κολοκυθάκια, φρέσκο αρακά κι ένα dressing λαδολέμονου με μέντα και φρέσκο θυμάρι…

Γλυκά. Τα vegan γλυκίσματα είναι εύκολα στην παρασκευή και πολύ νόστιμα! Χρησιμοποιούν πολύ το γάλα αμυγδάλου και καρύδας, τη μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα και συχνά γλυκαίνονται με maple syrup ή μελάσσα. Η τάρτα σοκολάτας με φράουλες και το εντυπωσιακό κέικ καρότου με γκλάσο από κρέμα κάσιους που προτείνουμε παρακάτω στις συνταγές, θα κλείσουν υπέροχα ένα γιορτινό τραπέζι.

Τα vegan γλυκίσματα είναι εύκολα και νόστιμα!

Kαι το αλκοόλ; Μιλώντας για κρασί, o vegan δεν θα αρνηθεί ένα αφιλτράριστο, ενώ για ένα οργανικό θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες και τα βιοδυναμικά δεν συνιστώνται. Ρωτήστε σε μια ενημερωμένη κάβα, καθώς κυκλοφορούν κάποιες ελληνικές ετικέτες κρασιών κατάλληλων για vegans (όπως της οινοποιίας Douloufakis). Μπίρες, αντίθετα, κυκλοφορούν αρκετές, ελληνικές και εισαγωγής. Μιλώντας για spirits, τα γνωστά όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το μπράντι, το ρούμι είναι vegan friendly στις απλές τους εκδοχές. Καλό θα ήταν, πάντως, να ρωτήσουμε τους καλεσμένους μας προηγουμένως, γιατί αρκετοί vegans ίσως προτιμήσουν ποτά χωρίς αλκοόλ, όπως χυμούς και κοκτέιλ φρούτων και λαχανικών.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;