Follow us

Θυμόμαστε τον Albert Roux μέσα από 6 πιάτα

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ μέσα από τα Λονδρέζικα «Le Gavroche» και «Waterside Inn» πέθανε στις 4 Ιανουαρίου, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια γαστρονομική κληρονομιά - ανάμεσα στους σταθμούς της, η επιμέλειά του στο dinner de gala των Χρυσών Σκούφων του 2002.

Θυμόμαστε τον Albert Roux μέσα από 6 πιάτα

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου, έχοντας καταφέρει έχει μόνο να εισάγει την έννοια της υψηλής γαστρονομίας στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και να καθορίσει την εξέλιξή της.

Έχοντας φτάσει στην Αγγλία ως private chef πρεσβευτών και ευγενών, παρέα με τον αδερφό του Michel, το 1967 άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το εμβληματικό «Le Gavroche» (προσωπικότητες όπως οι Ava Gardner, Robert Redford και Charlie Chaplin είχαν παρευρεθεί στα εγκαίνια), η κουζίνα του οποίου άνοιξε νέους δρόμους στις μαγειρικές συνήθειες μιας χώρας σε χαοτική απόσταση από την γαλλική συνταγογραφία: «προσπαθούσαμε να μαγειρέψουμε κλασικά γαλλικά πιάτα με υλικά που έπρεπε να φέρουμε λαθραία στην Αγγλία», είχε πει σε συνέντευξή του.

Η πληθωρική βιρτουοζιτέ του (το σουφλέ Suissesse με την απλόχερη ποσότητα γραβιέρας, αλλά και η μους αστακού με χαβιάρι και σως σαμπάνιας ήταν δυο απ’ τα πιάτα - υπογραφή του), οδήγησε το «Le Gavroche» στα τρία αστέρια Michelin το 1982, αρπάζοντας την βρετανική εστιατορική σκηνή απ’ τα μαλλιά, για να δρομολογήσει μια σκληροπυρηνική αναγέννηση της γαλλικής κουζίνας στη χώρα και να εκτοξεύσει το λονδρέζικο τοπίο στα κορυφαία σκαλιά της παγκόσμιας γεύσης.

Η αγάπη του για την μαγειρική ήταν ισότιμη μόνο της επιχειρηματικής του δεινότητας, με εστιατόρια όπως το «Poulbot», την «Brasserie Benoît», το «Gavvers», το «Les Trois Plats» και το «Rouxl Britannia», αλλά και το «Waterside Inn» (τα ινία του οποίου κρατούσε με ιδιαίτερη επιμέλεια ο αδερφός του, Michel) να συνθέτουν την αυτοκρατορία της οικογένειας Roux. Παράλληλα, αλλαντοπωλεία, μπουλανζερί, πατισερί, αλλά και υπηρεσίες catering συμπλήρωσαν το γευστικό παλμαρέ μιας επιδραστικής προσωπικότητας που μεσουράνησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, και στις κουζίνες της οποίας ακονίστηκε η μαγειρική αιχμή σύγχρονων εκπροσώπων της γεύσης της Γηραιάς Αλβιώνας όπως οι Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Pierre Koffmann, Phil Howard, Marcus Wareing και Rowley Leigh.

Θυμόμαστε τον Albert Roux μέσα από 6 πιάτα
Ο Albert Roux στις κουζίνες της «Αίγλης», κεντώντας το μενού των «Χρυσών Σκούφων 2002»

Το 2002, ο Albert Roux είχε έρθει στην Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος. Τότε, σε μια «συνέντευξη ανοιχτής καρδίας» με τον Κίμωνα Φραγκάκη, μας είχε μιλήσει για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει, αλλά και τη λαχτάρα του να ανοίξει ένα εστιατόριο στην Αθήνα. Παράλληλα, μας είχε αποκαλύψει 6 signature πιάτα του, στις συνταγές των οποίων ανατρέχουμε, για ένα λουκούλειο αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν ενός σπουδαίου ανθρώπου της γεύσης.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…