ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Η ανεκτίμητη κληρονομιά του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που ανέδειξε την άγνωστη αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα, ζωντανεύει μέσα από έξι on demand επεισόδια στην πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έφυγε νικημένος από χρόνια ασθένεια πριν από μερικές ημέρες, άφησε όμως πίσω του, ως ανεκτίμητη κληρονομιά, την ανάδειξη της άγνωστης αγιορείτικης μοναστηριακής κουζίνας και του αγιορείτικου αμπελώνα. Αυτή του την παρακαταθήκη φέρνει στην οθόνη η σειρά «Όψον και Ψαλμός» που, σε σκηνοθεσία Χρόνη Πεχλιβανίδη, ξεδιπλώνει τις μαγειρικές αγάπες, αλλά και την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός φωτεινού ανθρώπου, μέσα από έξι επεισόδια και 12 συνταγές.

Διαθέσιμα δωρεάν και on demand στο ERTFLIX, τα έξι επεισόδια της σειράς «Όψον και Ψαλμός», με την πρωτότυπη μουσική τους να υπογράφει ο Νίκος Πορτοκάλογλου, καταγράφουν την γνώση και την αγάπη του γέροντα Επιφάνιου για την ιδιαίτερη μαγειρική παράδοση του Αγίου Όρους, μέσα από συνταγές όπως η σαρακοστιανή Χταποδόσουπα, οι αγιορείτικοι κολοκυθοκεφτέδες, ο ροφός κατσαρόλας με αγκινάρες, η ταχινόσουπα και ο παραδοσιακός αγιορείτικος χαλβάς σιμιγδαλιού.

Μπολιασμένες με την ξεχωριστή προσωπικότητα και τον αεικίνητο χαρακτήρα ενός πάντα δραστήριου και εξωστρεφή κοσμοκαλόγερου, οι συνταγές προετοιμάζονται στο φιλόξενο ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο, όπου ο πατήρ Επιφάνιο εγκαταστάθηκε το 1990. Εκεί είναι, άλλωστε, που ήρθε σε επαφή με τη μοναστηριακή μαγειρική, φύτεψε αμπέλια κι έχτισε οινοποιείο, αναβιώνοντας τον παραδοσιακό αμπελώνα. Ταξιδεύοντας συνεχώς, έκανε την αγιορείτικη παράδοση γνωστή σε όλη την Ευρώπη και συγκέντρωσε τη μαγειρική του εμπειρία στο μοναδικό στο είδος του βιβλίο «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά και Ισπανικά.

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο δωρεάν στο https://www.ertflix.gr και με το κόκκινο κουμπί από τις smart τηλεοράσεις, καθώς και σε κινητά και tablets με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

Τυρινή, η εβδομάδα που γιορτάζει το τυρί!

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…