Follow us

Χοιρινά μπριζολάκια, η καθημερινή παρέα της μπίρας

Το χοιρινό μπριζολάκι είναι το πιο εύκολο αλλά και λαχταριστό κρεατικό για να συνοδέψεις την παγωμένη Kaiser σου και να δώσεις άλλο ενδιαφέρον στο καθημερινό τραπέζι…

Χοιρινά μπριζολάκια, η καθημερινή παρέα της μπίρας

Γίνεται με τη μία στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γκριλ κι έχει το προσόν να βγαίνει πάντα ζουμερό και νόστιμο! Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο κρέας μικρών και μεγάλων. Το αρκετό λίπος που διαθέτει το χοιρινό κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση - κι εδώ βέβαια, έχουμε το πολύ ή το λίγο λιπαρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Η κλασική χοιρινή μπριζόλα είναι η «κόντρα», με ομοιόχρωμο κρέας και σχεδόν καθόλου λίπος: είναι πιο σκληρή από τις άλλες κοπές και στεγνώνει εύκολα στο ψήσιμο, αλλά έχει τους οπαδούς της.

Καλύτερη περίπτωση αποτελεί η σπαλομπριζόλα, μια νόστιμη, ζουμερή μπριζόλα με κόκκαλο, με μέτριο ενδομυικό λίπος, που προέρχεται από τα 4-5 πρώτα πλευρά του ζώου και είναι ιδανική για σχάρα αλλά και για ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι. Είναι η ιδανική επιλογή για ένα καθημερινό γεύμα, και φυσικά η Kaiser θα κάνει ένα φανταστικό «δίδυμο» μαζί της!

Χοιρινά μπριζολάκια, η καθημερινή παρέα της μπίρας

Και πάμε τώρα στα μπριζολάκια, που δικαιούνται να μπουν στην κατηγορία της «λιχουδιάς», ό,τι πρέπει για την απόλαυση μιας Kaiser, της pilsner που ταιριάζει όσο καμμία άλλη με το κρέας. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για τις μπριζόλες λαιμού, τις αγαπημένες των φανατικών του κρέατος: είναι κομμάτια με αρκετό λίπος, μαλακά, ζουμερά και πολύ νόστιμα. Θα τις ζητήσουμε με πάχος 1,5-2 εκ. και θα τις ψήσουμε στο γκριλ ή σε ένα λαδωμένο βαρύ τηγάνι και, βέβαια, στα κάρβουνα. Το κρέας αυτό μπορεί, επίσης, να κοπεί σε κύβους και είναι ιδανικό για μια γρήγορη τηγανιά, σβησμένη με λευκό κρασί ή με λεμόνι, σκέτη ή με πράσα και άλλα μυρωδικά. Ακόμα, γίνεται έξοχο σουβλάκι, απλά θα πρέπει να φροντίσουμε οι κύβοι να είναι περίπου 2Χ2, για να ψηθεί όμορφα.

Στην ίδια κατηγορία βάζουμε και την πανσέτα, δηλαδή τα κομμάτια από την κοιλιά του χοιρινού, που έχει πολύ λίπος και είναι το σωστό κρέας για κοντοσούβλι, κομμένη κατάλληλα. Η πανσέτα θέλει ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, περισσότερη ώρα και συχνό γύρισμα. Στην πανσέτα ταιριάζουν πολύ διάφορες BBQ σάλτσες με βάση το μέλι και τη μουστάρδα.

Για ένα σωστό αποτέλεσμα, ακολουθούμε τα απαραίτητα tips για τις χοιρινές μπριζόλες: η νοστιμιά του κρέατος βασίζεται στην ποιότητά του, όπου η εκτροφή παίζει σπουδαίο ρόλο. Επίσης, το κρέας πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πριν μπει στη φωτιά. Τέλος, οι μπριζόλες μπορούν να έχουν μαριναριστεί προηγουμένως, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Για extra τρυφεράδα, μπορείτε να περάστε τις μπριζόλες από μια άλμη (brine), όπως μας δείχνει στο παραπάνω βίντεο ο executive chef Γιάννης Λιόκας. Για περισσότερα tips σε σχέση με τη διαχείριση του κρέατος δείτε τα επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…