Follow us

Chimichuri, η αργεντίνικη σάλτσα που απογειώνει το κρέας

Ένα «μαγικό» μείγμα με βάση τον μαϊντανό και το σκόρδο, που χαρίζει φρέσκα αρώματα και έξτρα γεύση στα ψητά κρεατικά -και όχι μόνο. Ή αλλιώς πως μπορούμε απλά και εύκολα να δώσουμε μια διαφορετική νότα στο καθημερινό ή το φιλικό μας τραπέζι…

Chimichuri, η αργεντίνικη σάλτσα που απογειώνει το κρέας

Πόσο εύκολα μπορείς να ξεφύγεις από το συνηθισμένο ψητό της σχάρας με τρόπο που να αρέσει σε όλους; Λέγε με chimichuri! Η φρέσκια, ωμή σάλτσα-ντρέσινγκ, με καταγωγή από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, είναι πολύ κοντά στα Μεσογειακά μας γευστικά πρότυπα. Το προσόν της είναι ότι προσθέτει ζωντάνια και φρεσκάδα στα κρεατικά, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους, καθώς συνοδεύει και δεν καλύπτει.

Η ιδέα σίγουρα θα ενθουσιάσει: το chimichuri ταιριάζει απόλυτα στο bbq με τις παγωμένες Kaiser μας, ειδικά τώρα που ο καιρός άρχισε να ζεσταίνει. Αυτό το ευφυές «ταίριασμα» μυρωδικών έχει, όμως, περισσότερες χρήσεις: γίνεται μαρινάδα για τα κρεατικά μας ή το κοτόπουλο, μπορούμε να αλείψουμε με αυτό τα ψητά μας στην ψησταριά και, τέλος, μπορούμε να το σερβίρουμε επάνω τους σαν ωμή σάλτσα.

Chimichuri, η αργεντίνικη σάλτσα που απογειώνει το κρέας

Τα υλικά είναι λίγα και απλά: ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανός, πιπεριά τσίλι, ξερή ρίγανη, ξύδι. Φυσικά και υπάρχουν «μυστικά» που κάνουν το αυθεντικό chimichuri να ξεχωρίζει. Πρώτα απ’ όλα, ξεχνάμε το multi! Όλα τα υλικά θα πρέπει να ψιλοκομμένα στο χέρι. Το chimichuri δεν είναι μια σάλτσα pesto - αν το κάνουμε «αλοιφή», τότε θα χάσει τον χαρακτήρα του. Επίσης, η φρέσκια καυτερή πιπεριά κάνει τη μεγάλη διαφορά, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με τριμμένη ξερή ή μπούκοβο.

Οι αναλογίες παίζουν ανάλογα με το γούστο μας και την ένταση που θέλουμε στο σκόρδο ή στο καυτερό. Σαν μέτρο, ένα κλασικό chimichuri γίνεται με 3/4 φλ. μαϊντανό, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο, λίγη ξερή ρίγανη, 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι, 1 ή 2 φρέσκες πιπεριές τσίλι (χωρίς τους σπόρους) και αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε τα στέρεα υλικά και τα προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο ελαιόλαδο, όπου θα πρέπει να σταθούν λίγη ώρα για να βγάλουν τα αρώματά τους. Αν αναζητήσουμε παραλλαγές, θα συναντήσουμε στα υλικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, λεμόνι αντί για ξύδι, ψιλοκομμένη ντομάτα και στρογγυλή πιπεριά.

Θα το σκεφτήκατε μάλλον ήδη: το chimichuri θα λειτουργήσει φανταστικά σαν dressing για βραστά λαχανικά και σαλάτες, ενώ θα «απογειώσει» μια πατατοσαλάτα ή μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών. Κάτι από αυτά μπορεί άνετα να συνυπάρχει και σ΄ ένα τραπέζι churrasco -για να μπούμε σε λατινοαμερικάνικο κλίμα- με ποικιλία κρεατικών στα κάρβουνα ή στο γκριλ, λουκάνικα, μπριζολάκια, κοτόπουλο, πανσέτες, όλα με τη συνοδεία chimichuri.

Και βέβαια, η καλύτερη συνοδεία για όλα αυτά είναι η μπύρα Kaiser, η αγαπημένη μας αυθεντική pilsner με τη μεστή γεύση και τα πληθωρικά αρώματα, που απογειώνει κάθε ψητό κρεατικό!

Δείτε μικρά μυστικά για τις πιο γνωστές sauces στο παρακάτω video και επισκεφθείτε το κανάλι της Kaiser στο YouTube για περισσότερα tips σχετικά με το κρέας από τον executive chef Γιάννη Λιόκα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;