Follow us

Συκώτι μοσχαρίσιο με μπέικον και καραμελωμένο κρεμμύδι της Μυρσίνης Λαμπράκη


Συκώτι μοσχαρίσιο με μπέικον και καραμελωμένο κρεμμύδι της Μυρσίνης Λαμπράκη

Το απόλυτο μυστικό και το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο συκώτι μόσχου, όπως μου έχουν εξομολογηθεί όλοι μα όλοι οι κρεοπώλες, είναι η φρεσκάδα. Όσο πιο φρέσκο, τόσο πιο καλό και όσο πιο γάλακτος τόσο πιο τρυφερό. Η μεμβράνη που το περικλείει πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί και αυτό είναι καλύτερα να γίνει από τον κρεοπώλη σας. Η τεχνική ψησίματος με τα συχνά γυρίσματα για λίγα λεπτά, διασφαλίζει εσωτερικό ψήσιμο, χωρίς υπερβολικό μαύρισμα στο εξωτερικό.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

Συκώτι μοσχαρίσιο με μπέικον και καραμελωμένο κρεμμύδι της Μυρσίνης Λαμπράκη

1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
12 φέτες καπνιστό μπέικον

Για τη μαρινάδα
½ φλιτζ.τσαγ. ηλιέλαιο
1 κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. ξύδι μπαλσαμικό
1 κ.γ. πιπέρι χοντροκομμένο

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
3-4 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, λευκά
2 κ. σ. μέλι θυμαρίσιο
3 κ. σ. ξίδι μπαλσάμικο
3 κ. σ. ζάχαρη καστανή
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. αλάτι

Εκτέλεση

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγομαγειρεύετε αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία, για 25’-30’ μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.

Για το συκώτι: κόψτε το συκώτι σε μικρές μπουκιές, αφαιρείτε τυχόν νεύρα και μεμβράνες. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ προσθέτετε το συκώτι και μαρινάρετε για μια ώρα. Στραγγίζετε από τη μαρινάδα και τυλίγετε κάθε μπουκιά συκωτιού στο μπέικον έτσι ώστε να καλυφθεί καλά και να μη φαίνεται συκώτι παρά μόνο δεξιά και αριστερά. Περάστε σε ξύλινα σουβλάκια που έχετε μουσκέψει μισή ώρα πριν σε νερό ή σε μεταλλικά. Ψήνετε για 12 -14 λεπτά στο γκρίλ μέχρι να ροδίσει το μπέικον καλά. Σε μια πιατέλα στρώνετε το καραμελωμένο κρεμμύδι και ακουμπάτε επάνω τα σουβλάκια με το συκώτι. Σερβίρετε αμέσως.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;