Follow us

Η Ελλάδα της γεύσης από 7 γυναίκες σεφ στο Χάι Λάιφ

Με θέμα την απόλυτα ελληνική έννοια του “μεζέ”, η Μπριγάδα/Slow Food οργανώνει ένα διαφορετικό φεστιβάλ γεύσης με γυναικείο χρώμα, στο ουζερί Χάι Λάιφ…

Η Ελλάδα της γεύσης από 7 γυναίκες σεφ στο Χάι Λάιφ

Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του ουζερί-εστιατορίου Χάι Λάιφ του Πειραιά, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, θα δοκιμάζουμε τους επόμενους μήνες μεζέδες με ονομασία προέλευσης, από επτά περιοχές. Κάθε μήνα μπαίνει στην κουζίνα μια άλλη σεφ για να μας ταξιδέψει γευστικά με αυθεντικούς μεζέδες με αυθεντικά υλικά, που πιάνουν από Μικρά Ασία και Πόλη μέχρι Θράκη και νησιά.

Διπλός ο στόχος της Μπριγάδας /Slow food με αυτό το αφιέρωμα: η “κατήχηση” στην έννοια του μεζέ, αυτής της απόλυτα ελληνικής και τόσο συντροφικής συνήθειας, με εδέσματα που διαφέρουν από τόπο σε τόπο ανάλογα με τα προϊόντα και την παράδοση, και παράλληλα το γυναικείο χέρι στο μαγείρεμα, μια διαφορετική προσέγγιση όπου ίσως βάζει ένα χεράκι περισσότερο συναίσθημα. Ενδιαφέρον, γιατί δεν συναντάμε πολλές επαγγελματίες γυναίκες σεφ.

Εύστοχα περιγράφει τη φιλοσοφία του μεζέ ο πρόεδρος και ιθύνων νους της Μπριγάδας/Slow Food και επιμελητής-σεφ της δράσης, γνωστός σεφ Νίκος Φωτιάδης: “πιάτα μικρά για το μοίρασμα, απλά και ταπεινά ή έντονα και πιο ευφάνταστα, πάντα όμως ιδιαιτέρα «συναισθηματικά», έχουν -χάρη στο παιχνιδιάρικό τους ύφος- μια επιπλέον αξία, την ικανότητα να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον για τα ιδιαιτέρα προϊόντα, τις τεχνικές, την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων.”

Η Ελλάδα της γεύσης από 7 γυναίκες σεφ στο Χάι Λάιφ
Νένα Ισμυρνόγλου

Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών της Μπριγάδας/ Slow food, που στοχεύουν στη στήριξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και των γαστρονομικών παραδόσεων.

Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

Νένα Ισμυρνόγλου (Μ. Ασία) 29/1/2020 -2/2/2020,
Κωνσταντίνα Φάκλαρη ( Αρκαδία) 11/2/2020 -16/2/2020,
Βασιλική Αλεξανδροπούλου (Μεσσηνία) 10/3/2020 – 15/3/2020,
Παναγιώτα Γιοβανίδου (Δυτική Μακεδονία) 7/4/2020 – 12/4/2020,
Οσλέμ – Θεοφανία Κιμπάρ (Πόλη) 5/5/2020 – 10/5/2020,
Μάρω Διακάτου (Σύρος) 2/6/2020 – 7/6/2020 (είχε προηγηθεί η Ξένια Μπουζαρανίδου τον Δεκέμβρη με τη Θράκη.)

Στις 29/1 έως 2/2, λοιπόν, το Χάι Λάιφ υποδέχεται τη γνωστή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, με μεζέδες από τη Μ. Ασία. Η Ν. Ισμυρνόγλου μεγάλωσε μέσα στις κουζίνες της Κωνσταντινοπολίτισσας γιαγιάς της, με τις μυρωδιές από τα φρέσκα υλικά και τα μπαχαρικά. Από τα 17 της εργάστηκε στις κουζίνες, σπούδασε, ταξίδεψε, άνοιξε το Καλλίστη το 1991, εστιατόριο πρωτοπόρο στην δημιουργική κουζίνα, και συνέχισε σε πολλά σημεία την καριέρα της μέχρι σήμερα, ενώ βραβεύτηκε πολλές φορές για τη μαγειρική της.

Το μενού της:

Γαύρος μαρινάτος (Σμύρνη)
Τάρτα από καλαμποκάλευρο με λάπαθα, αρνίσιο κιμά και κρούστα γιαουρτιού (Πόντος )
Πεζουκλού τανέας (Πόντος)
Πατζαροσαλάτα Κιρκασιανό κοτόπουλο (Πόλη)
Σουτζουκάκια γιαουρτλού (Σμύρνη - Πόλη)
Μελωμένα κυδώνια με παγωτό καϊμάκι

ΧΑΙ ΛΑΙΦ | Καραΐσκου 117, πλατεία Κοραή | 210 412 9197 | facebook

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…