Follow us

Σπαγγέτι με σαρδέλες, ντομάτα και καυτερή πιπεριά

Σπαγγέτι με σαρδέλες, ντομάτα και καυτερή πιπεριά

Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως
250 γρ. σαρδέλες ή γαύρο
500 γρ. χυμός ντομάτας
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή μικρή κόκκινη πιπεριά
10 λιαστές ντομάτες στο λάδι
½ φλ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες (ή τον γαύρο). Τις φιλετάρουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ και τις αφήνουμε στην άκρη. Βγάζουμε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι τους και τις κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες από τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο καυτό νερό. Ψήνουμε στο γκριλ τις σαρδέλες για 5-7 λεπτά γυρίζοντάς τις μια φορά. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε τα σπαγγέτι al dente. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα και ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και τοποθετούμε επάνω τις σαρδέλες. Σερβίρουμε αμέσως, προσφέροντας επιπλέον εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;