ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ριζότο με χειμωνιάτικα λαχανικά και καπνιστό μπέικον αγριογούρουνου

Ριζότο με χειμωνιάτικα λαχανικά και καπνιστό μπέικον αγριογούρουνου

Υλικά

Για το ριζότο
2 κ.σ. βούτυρο για το σοτάρισμα + άλλες δύο κ.σ. για το τελικό γλασάρισμα του ριζότο
2 φλ. ρύζι για ριζότο (arborio ή carnaroli ή santandrea)
½ ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
6-7 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
50 γρ. kale καθαρισμένο από τα ενδιάμεσα κοτσάνια
100 γρ. φύλλα σπανάκι
50 γρ. κόκκινο λάχανο
25 γρ. κουκουνάρι
1 κ.τ. κουρκουμάς σκόνη
1 πρέζα κύμινο
Αλάτι
Για το μείγμα των λαχανικών
`½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μία σκελίδα σκόρδο
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. πράσα (το λευκό μέρος μόνο) κομμένα σε ροδέλες
100 γρ. λάχανο σε λωρίδες
100 γρ. καρότα κομμένα σε μισοφέγγαρα
100 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα σε κύβους
80 γρ. σελινόριζα σε κύβους
100 γρ. ρέβα λευκή ή γογγύλι σε κύβους
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Ξερός δυόσμος
Αλάτι
Για το στόλισμα
Σπόρια ροδιού
“Κορδέλες” από καρότο
Ψιλοκομμένος άνηθος
8 φέτες καπνιστό μπέικον αγριογούρουνου ψημένο στο φούρνο ή στο σχαροτήγανο

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το μείγμα των λαχανικών ξεκινώντας με το σκόρδο και το κρεμμύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και σβήνουμε με το κρασί.
Αλατίζουμε, αρωματίζουμε με το δυόσμο και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 8-10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το ριζότο:
λιώνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το ρύζι μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε δύο φλ. ζωμό και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αλατίζουμε, και κάθε φορά που στεγνώνει το ριζότο του προσθέτουμε από ένα φλ. ζωμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.
Προσθέτουμε τα έτοιμα λαχανικά, συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα και ρίχνουμε επάνω τα φύλλα του kale, το σπανάκι, το κόκκινο λάχανο και το κουκουνάρι και αρωματίζουμε με το κύμινο. Ενα λεπτό πριν να είναι τελείως έτοιμο το ριζότο, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο για να δέσει το ριζότο.
Σερβίρουμε αμέσως και στολίζουμε με τις κορδέλες του καρότου, τον άνηθο, τους σπόρους του ροδιού και τις ψημένες φέτες του μπέικον.

*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μαγικές Κατσαρόλες" στο Παλαιό Φάληρο.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.