Follow us

Ζυμαρικά με γεύση καλοκαιριού

Οι πιο λαχταριστές συνταγές για ζυμαρικά δεν ζητούν πολλά: με φρέσκα, καλοκαιρινά λαχανικά, λίγα μυρωδικά, σκόρδο και την πιο νόστιμη ντομάτα της εποχής, φτιάχνεις ακαταμάχητα πιάτα…

Ζυμαρικά με γεύση καλοκαιριού

Αν το ψάξεις λίγο περισσότερο, θα βάλεις σαρδέλα, κάππαρη, ελιές, κι αν το θέλεις λίγο πιο “επίσημο”, θα βάλεις θαλασσινά: γαρίδες, μύδια και αχιβάδες βρίσκονται στην κρυφή της προτίμησης. Εδώ, όμως, θα εστιάσουμε κυρίως στα λαχανικά και τα μυρωδικά. Η νοστιμιά της καλοκαιρινής πρώτης ύλης είναι εγγύηση.

Η ντομάτα παίζει με πολλές μορφές: σε κλασική σάλτσα, σε σικελιάνικη σάλτσα με κάππαρη και ελιές, σε ντοματίνια ψημένα στο φούρνο με σκόρδο ή σοταρισμένα στο τηγάνι. Αλλά σαν σάλτσα, συνοδεύει και πολλά πιάτα με άλλα υλικά. Τα κολοκυθάκια τηγανίζονται, αρτύζονται με τριμμένο σκόρδο, αρωματίζονται με δυόσμο και ξύσμα λεμονιού.

Ζυμαρικά με γεύση καλοκαιριού

Οι μελιτζάνες δίνουν μια από τις πιο διάσημες καλοκαιρινές σπαγγετάδες, την “α λα Νόρμα”. Οι πιπεριές, πάλι, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό άρωμα. Δοκιμάστε τις ελαφρά τηγανισμένες σε λωρίδες, σε μια μακαρονάδα με σωταρισμένες γαρίδες και τη σάλτσα τους.

Στα καλοκαιρινά αρωματικά, τα σκήπτρα παίρνει ο βασιλικός και ακολουθεί ο δυόσμος. Απλά, κόβουμε από τη γλάστρα! Φτιάξτε το δικό σας “πέστο” βασιλικού -την πιο καλοκαιρινή σάλτσα- με φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο, κουκουνάρι και πεκορίνο ή παρμεζάνα, χτυπημένα όλα σαν πηχτή κρέμα. Δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο.

Το μυστικό για γευστικά ζυμαρικά είναι το σωστό βράσιμο -al dente- που για να το πετύχεις πρέπει να τα στραγγίξεις ακόμα σκληρά, υπολογίζοντας ότι συνεχίζουν να μαλακώνουν στο ανακάτεμα με τη σάλτσα. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό μυστικό, είναι το ανακάτεμα των ζυμαρικών με τα ήδη ψημένα υλικά, πάνω στη φωτιά. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά μέσα σε βαθύ τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά ή τη σάλτσα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια έως δυνατή φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας το τυρί στο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο, “ρουφάνε” όλη τη νοστιμιά.
Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να ανοίξετε το ψυγείο και σίγουρα θα βρείτε το ταίρι της σημερινής μακαρονάδας σας…

Updated: 30/06/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 19/06/18

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;