ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Κρύες σούπες για το καυτό καλοκαίρι

Κρύες σούπες για το καυτό καλοκαίρι

Δεν τις συνηθίζουμε στην Ελλάδα τις κρύες σούπες, παρά το μακρύ και καυτό καλοκαίρι που απολαμβάνουμε στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν στην παραδοσιακή μας κουζίνα και δεν τις υιοθετήσαμε αργότερα, όταν τις μάθαμε από τις επαφή μας με τις ξένες κουζίνες.
Εκτός από τη διάσημη ισπανική gazpacho (γκαζπάτσο), η ανατολική Ευρώπη είναι μητέρα μιας ολόκληρης σειράς από κρύες σούπες, αλμυρές και γλυκές, αλλά πιο άγνωστες, ενώ όλες, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της cuzina povera, δηλαδή της φτωχικής κουζίνας: ψωμί και λαχανικά σαν βάση στον Νότο, γιαούρτι, κεφίρ, σμετάνα, ξινή κρέμα στον Βορρά. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα -ένα ταξίδι μέχρι το μπλέντερ είναι όλη κι όλη η μαγειρική τους τέχνη-, άρα είναι κάτι εύκολο και γρήγορο και όλη τη δουλειά την κάνουν τα πολύ φρέσκα υλικά και το μαστορικό καρύκευμα.

Updated: 14/06/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/06/18

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.