Follow us

Το ρομαντικό τραπέζι στρώνεται στο σπίτι: οργάνωση και συνταγές

Μπορεί να μην τηγανίζεις σωστά δυο αβγά μάτια, αλλά τραπέζι στον καλό ή στην καλή σου μπορείς να κάνεις και μάλιστα επιτυχημένο, όσο και των άλλων, εκείνων που έχουν τον Ducasse για Ευαγγέλιο. Γιατί το μυστικό είναι αλλού…

Το ρομαντικό τραπέζι στρώνεται στο σπίτι: οργάνωση και συνταγές

Τραπέζι Αγίου Βαλεντίνου από τα χέρια σας και “στα μέτρα σας”: αρχίζει από την κουζίνα και θριαμβεύει σ’ ένα τραπέζι στρωμένο με αγάπη. Πρωτάρες μαγείρισσες ή προχωρημένοι foodies, δεν παίζει ρόλο. Επιχειρήστε το, γιατί τα πιο αξέχαστα "δείπνα για δυο" έχουν ξεκινήσει σε μια κουζίνα, πάνω από ένα ριζότο που αργοχυλώνει και δοκιμές με το ίδιο κουτάλι, στην πιο ενδιαφέρουσα ίσως φάση μιας “βραδιάς για δύο”. Oι μυρωδιές των φαγητών, άλλωστε, είναι το καλύτερο αφροδισιακό!

Και τι τρώμε; Πιάτα πολύ ή λιγότερο απλά, ανάλογα με τη διάθεση και τις ικανότητες, γιατί δεν είναι εκεί το θέμα.
Θα έλεγα ότι είναι το πιο “εύκολο” τραπέζι της χρονιάς. Μόνο για δύο και με πρωταγωνιστή όχι τις μαγειρικές σας ικανότητες, αλλά την ατμόσφαιρα. Ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι, γλυκός φωτισμός, κατάλληλο μουσικό background, χαρούμενη διάθεση -και το κρασί ήδη στα ποτήρια. Συνεργασία; Το καλύτερο! Αφήστε μερικά για το τέλος: την ώρα που ο ένας κόβει τη σαλάτα και η άλλη δοκιμάζει τη σάλτσα, η βραδιά ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς στην κουζίνα, που προσφέρει την κατάλληλη οικειότητα για τη συνέχεια.

Το ρομαντικό τραπέζι στρώνεται στο σπίτι: οργάνωση και συνταγές

Focus στα υλικά

Τα υλικά παίζουν εδώ τον κύριο λόγο. Όχι τόσο από την πλευρά του “αφροδισιακού”, που δεν παύει να είναι ένας μύθος, όσο του νόστιμου και μη καθημερινού. Επενδύεις π.χ. σε ολόφρεσκες γαρίδες ή καραβίδες απλά μαγειρεμένες, βάζεις στο τραπέζι μια “καρδιά” καπνιστού σολομού, αγοράζεις μια Σαμπάνια ή ένα καλό κρασί, που θα φτιάξει από μόνο του τη βραδιά. Οι περιορισμένες ποσότητες για δύο κάνουν πιο προσιτά τα ακριβά εδέσματα.

Παίξτε με τα χρώματα! Το παντζάρι θα χρωματίζει φλογερά ένα απλό ριζότο. Μια πολύχρωμη σαλάτα με αναπάντεχα υλικά θα στολίσει το τραπέζι και θα ξεκινήσει όμορφα το δείπνο.

Τολμήστε αναπάντεχα υλικά. Δεν μιλάμε για το σπάνιο, αλλά για εκείνο το “κάτι” που θα δώσει γοητεία στο πιάτο. Αν επιλέξετε κρεατικό, μαγειρέψτε το με φρέσκα ή ξερά φρούτα, που προσθέτουν άρωμα και γλύκα. Βάλτε φράουλες στην πράσινη σαλάτα, σβήστε με γλυκό κρασί τη σάλτσα του χοιρινού, παίξτε με το μέλι και το πετιμέζι.

Οι προτάσεις

(τις συνταγές που προτείνονται θα βρείτε στο τέλος του κειμένου)

Ένα πανεύκολο τραπέζι: Τα “έτοιμα” υλικά φτιάχνουν τα ορεκτικά σας. Ο σολομός, ένα μοσχαρίσιο ή χοιρινό φιλέτο γίνονται εύκολα στο τηγάνι. Το γλυκό μπορεί να είναι και αγορασμένο, αν και υπάρχουν αλές προτάσεις.

Ορεκτικό: μπρουσκέτες με φουαγκρά ή κάποιο πατέ και προσούτο σερβιρισμένο με φέτες μάνγκο. Εναλλακτικά, φετάκια λευκού ψωμιού με sour cream και μπρικ, φέτες καπνιστού σολομού με σάλτσα dill και μαύρο ψωμί.

Σαλάτα: πράσινη σαλάτα με ρόδι και μήλο.

Κυρίως πιάτο: ψαρονέφρι με γκλάσο βερίκοκου. Εναλλακτικά, ψαρονέφρι με σάλτσα πορτοκάλι και τζίντζερ.

Γλυκό: Φρουτοσαλάτα με μανταρίνια ή μια έτοιμη μους σοκολάτας που θα γαρνίρετε γαρνιρισμένη με φρούτα του δάσους ή φράουλες.

Ένα τραπέζι modern classic: Παίζουμε με κλασικές γεύσεις με ένα σύγχρονο touch. Πιάτα εύκολα, αν μπαίνετε πότε- πότε στην κουζίνα, νόστιμα και λαχταριστά στην όψη.

Oρεκτικό: γαρίδες με πικάντικο ντιπ μαγιονέζας

Σαλάτα: πράσινη σαλάτα με καρύδια και κατσικίσιο τυρί

Πρώτο πιάτο: κόκκινο ριζότο με παντζάρι και τυρί chevre

Κυρίως πιάτο: κοτόπουλο με μέλι και πικάντικο μείγμα μπαχαρικών

Γλυκό: μους σοκολάτας με φράουλες

Ο foodie Βαλεντίνος: μη φανταστείτε περίπλοκα πράγματα, μόνο πιο “γκουρμέ” -με την έννοια που δίνουμε συνήθως στον όρο. Μια μέτρια επιδεξιότητα στο μαγείρεμα και το τραπέζι σας θα μείνει αξέχαστο.

Σούπα βελουτέ: καπουτσίνο μανιταριών. Εναλλακτικά, η vichyssoise του Paul Bocuse

Σαλάτα: δροσερή σαλάτα με μαριναρισμένες γαρίδες

Κυρίως πιάτο: μαύρες ταλιατέλες με καραβίδες. Εναλλακτικά, σολομός ψητός με μαρούλι και σάλτσα από φρούτα του πάθους

Γλυκό: μια κόλαση σοκολάτας, το mi-cuit του Διονύση Αλέρτα

Updated: 12/02/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 12/02/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;