ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)

Υλικά

1 κ. αρνίσιο κρέας (χεράκι)
Για τη μαρινάδα
4 κ.σ. μουστάρδα Dijon
6 -7 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
6 -7 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
5 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
500 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα το αρνάκι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη, βάζουμε επάνω ένα βάρος για να μένει το αρνάκι καλυμμένο από τη μαρινάδα και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 4-5 ώρες, γυρίζοντας το κρέας μια φορά.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και τοποθετούμε σε γάστρα το αρνάκι με τη μαρινάδα. Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C, μέχρι το αρνάκι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, κλείνουμε τη γάστρα ή τυλίγουμε ολόκληρο το ταψί καλά με διπλό αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και σιγοψήνουμε για 5 – 6 ώρες, μέχρι να μελώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη γάστρα ή ξεσκεπάζουμε το ταψί και προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι. Αφήνουμε για λίγο το κρέας να ξεκουραστεί, το βγάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε. Βάζουμε μέσα στη γάστρα ή στο ταψί τις πατατούλες με τη φλούδα τους, αφού τις έχουμε πλύνει καλά και τις ψήνουμε 40 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν. Τις σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Α.Τ.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης υπήρξε πάντα από τα πιο χαρούμενα και καλοδεχούμενα έθιμα, γι' αυτό και άντεξε σχεδόν ανέπαφο στο χρόνο…