Follow us

Το vegan ταιριάζει στη νηστεία

Το vegan ταιριάζει στη νηστεία

Η χορτοφαγία στην πιο αυστηρή της μορφή (veganism)*, είναι αυτή που αποκλείει κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης και η μεγάλη Σαρακοστή, για όποιον θέλει να ακολουθήσει αυστηρά το θρησκευτικό τυπικό της μεγαλύτερης και πιο αυστηρής νηστείας μέσα στον χρόνο, προβλέπει ακριβώς ένα τέτοιο διατροφικό μοντέλο. Με ορισμένες εξαιρέσεις, βέβαια, καθώς την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων η νηστεία καταλύεται με ψάρι, δηλαδή επιτρέπεται να τρώμε ψάρι. Ακόμα πιο αυστηροί είναι οι κανόνες της Εκκλησίας που επιβάλλουν να νηστεύουμε το λάδι όλες τις ήμερες, πλην Σαββάτου και Κυριακής. Αν και ακούγεται πολύ δύσκολο, έως και μαζοχιστικό να αποκλείεις τόσα και τόσα πεντανόστιμα τρόφιμα, η vegan κουζίνα, βάζει τη σφραγίδα της στην ελληνική μαγειρική με μια ολόκληρη σειρά ευφυών, υπέροχων πιάτων.

Πρόκειται για τα διάσημα λαδερά –που περιλαμβάνουν λαχανικά, κηπευτικά και όσπρια μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, ντομάτα ή λεμόνι και αρωματικά χόρτα, που όλοι λατρεύουμε και που δύσκολα θα μπορούσαμε να τους αποδώσουμε στερητικό, ασκητικό χαρακτήρα. Οι συνταγές που σας προτείνουμε έχουν όλες λάδι… και είναι νόστιμες. Αν δείτε πως σας ταιριάζουν και σας ιντριγκάρουν να συνεχίσετε σε αυτό το διατροφικό μοτίβο, βδομάδα μετά τη βδομάδα, ρίξτε μια ματιά στο section του athinoramaUmami.gr Vegan. Θα βρείτε πολλές έξυπνες και απροσδόκητες ή συνηθισμένες και γνωστές συνταγές, χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος στα συστατικά τους.

Να πούμε, εδώ, ότι υπάρχουν και πιο ακραία ρεύματα χορτοφαγίας όπως οι frutarians, όσοι δηλαδή τρέφονται μόνο με φρούτα, οι ωμοφάγοι, όσοι δηλαδή δεν μαγειρεύουν την τροφή τους, αλλά την λιώνουν, την ψιλοκόβουν, την ξεραίνουν ή την αλέθουν, και αρκετά ακόμη.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/02/18
Updated: 04/03/20

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;