
Ήδη τα τελευταία χρόνια το σπίτι γίνεται όλο και συχνότερα σκηνικό της απολαυστικής κρεοφαγίας που φέρνει η Τσικνοπέμπτη, κι αυτό όχι μόνο για λόγους…υγειονομικούς: αν δεν το θυμάστε, το στρίμωγμα και η εκνευριστική αναμονή για να φας ένα κιλό παραψημένα παϊδάκια, έφερνε πάντα κι ένα φιλοδώρημα από ρούχα ποτισμένα στην τσίκνα που, όταν γυρνούσαμε πια σπίτι, υποσχόμασταν για άλλη μια φορά «ποτέ έξω την Τσικνοπέμπτη»!
Φέτος, λοιπόν, ακόμη κι αν είχαμε άλλη επιλογή, πάλι το σπίτι θα διαλέγαμε γι’ αυτήν την καλοφαγική γιορτή, με μόνη ίσως διαφορά το ότι θα ανοίγαμε το σπίτι για μερικούς φίλους παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στενά οικογενειακά, ή έστω με λίγους μόνο καλεσμένους, η αγαπημένη Τσικνοπέμπτη δεν απαιτεί ιδιαίτερη ασχολία. Για το κρέας έχουμε φυσικά φροντίσει από την προηγούμενη ή έστω από το πρωί, αγοράζοντάς το από αξιόπιστο κρεοπώλη, μια που θα είναι και ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.

Φωνάζεις, λοιπόν, δυο ως τέσσερις φίλους -είναι και καθημερινή και περιορίζεις τη φασαρία- και "τσικνίζεις" με τον τρόπο που σε βολεύει: αν έχεις τζάκι το εκμεταλλεύεσαι για μπριζολάκια και άλλα κοψίδια στα κάρβουνα, αν δεν αντέχεις φασαρίες "της ώρας", πετάς νωρίτερα μια λαδόκολα στο φούρνο, αν σου αρέσει το τηγάνι φτιάχνεις μια συκωταριά ή σβήνεις μια χοιρινή πρασοτηγανιά με λεμόνι, να μοσχομυρίσει το σπίτι. Προσαρμόζεις το έθιμο στις ανάγκες και τα γούστα σου.

Το κρέας, βέβαια, έχει τον πρώτο λόγο και ο ρόλος του είναι να… τσικνίσει! Που σημαίνει, ότι αφήνουμε για άλλη περίσταση μοσχαράκια και φιλετάκια και στρεφόμαστε προς τα πιο "αμαρτωλά", δηλαδή κάπως λιπαρά, που έτσι κι αλλιώς δεν τα τρώμε καθημερινά: αρνάκι, κατσικάκι, προβατίνα, πανσέτα, χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό, λουκάνικα, συκωτάκια. Εκτός κι αν ετοιμάσουμε ένα γκιούλμπασι στο χαρτί, που χρειάζεται πιο ψαχνό κρεατικό.

Βάζουμε τα υποψήφια ψητά αποβραδίς στη μαρινάδα και τα βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσιμο. Οι συνοδευτικές πατάτες μπορούν να ψήνονται ταυτόχρονα στο φούρνο ενώ και τα λαχανικά στο γκριλ είναι μια πολύ σωστή παρέα στο τραπέζι. Όπως και να είναι, η Τσικνοπέμπτη θα γιορταστεί και το νέφος από τα τζάκια θα μετατραπεί σε νέφος τσίκνας για ένα βράδυ -για να μην ξεχνάμε, όπως είπαμε, το πιο ευχάριστο έθιμο της χρονιάς.
Updated: 22/02/2021
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 15/2/2017