ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πάπια με πορτοκάλια και άρκευθο στη γάστρα

Πάπια με πορτοκάλια και άρκευθο στη γάστρα

Υλικά

1 πάπια γύρω στα δύο κιλά
1 κ.σ. σπόροι άρκευθου (τζούνιπερ)
1 ξύλο κανέλλας
2 φύλλα ξερή δάφνη
4 πορτοκάλια
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 φλ. τσ. μπράντι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ. έτοιμα νιόκι από πατάτα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες και τις πετάμε και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα φτερά και τα πούπουλα αν υπάρχουν. Πλένουμε την πάπια, τη σκουπίζουμε πολύ καλά, αφαιρούμε το φανερό λίπος –συνήθως στην κοιλιά- και την τρυπάμε παντού με κοφτερό μαχαίρι (για να φεύγει το λίπος). Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με το μπράντι. Βγάζουμε τη φλούδα του ενός πορτοκαλιού (μόνο το πορτοκαλί μέρος) σε πολύ λεπτές λωρίδες. Κόβουμε τα άλλα τρία πορτοκάλια σε φέτες (μαζί με το παχύ άσπρο στρώμα που βρίσκεται κάτω από την πορτοκαλί φλούδα) αφαιρώντας τις μεμβράνες και τους σπόρους. Βάζουμε την πάπια στη γάστρα μαζί με όλα τα υλικά και φουρνίζουμε σε κρύο φούρνο για 2 ½ ώρες στους 140ο C. Βγάζουμε την πάπια και όλα στα στερεά υλικά (πορτοκάλια, μπαχαρικά) σε πιατέλα και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πυρίμαχο μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το λίπος από τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το μείγμα χυμό πορτοκαλιού –μπράντι. Ξαναβάζουμε την πάπια και τα πορτοκάλια στη γάστρα χωρίς τον άρκευθο, μαζί με τη σάλτσα και αφήνουμε να ψηθεί άλλα 30 λεπτά, περιχύνοντάς την συνεχώς μέχρι να χρυσίσει η πέτσα.
Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε μέσα στη γάστρα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε την πάπια κομμένη σε κομμάτια μαζί με βρασμένα νιόκι και τη σάλτσα της.

A.T.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.