Follow us

Wise Greece, Η Ελλάδα της αλληλεγγύης

Μετράει σχεδόν ενάμιση χρόνο ύπαρξης και έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης. Τι είναι όμως η Wise Greece;

Wise Greece, Η Ελλάδα της αλληλεγγύης

Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική κίνηση, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις τους, για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά, που έχουν πραγματική ανάγκη στις ημέρες μας. Με αυτό τον τρόπο, ο σκοπός είναι διπλός. Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζεται το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας, η διατροφή! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη.
«Βλέποντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σίτισης, παραμένει άλυτο, αντιληφθήκαμε ότι οι Έλληνες, που γέννησαν την έννοια του “φιλότιμου” και κατάγονται από έναν «ευλογημένο» τόπο που παράγει όλα τα καλούδια της φύσης, δεν μπορούν να μένουν απαθείς.» Αυτό σημειώνει στο αθηνόραμα umami η Μελίνα Ταπραντζή, πρόεδρος της Wise Greece, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο πώς ξεκίνησε η δραστηριότητα.
«Μέσα από μία συσπείρωση των Ελλήνων παραγωγών, θα καταφέρναμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να εξασφαλίσουμε έσοδα, τα οποία θα μετατρέπονταν σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Wise Greece! Για να γίνει μία μεγάλη αγκαλιά και να παρέχει βασικά τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται, που δυστυχώς στις ημέρες μας πολλαπλασιάζονται…»

Πώς δουλεύει πρακτικά η Wise Greece;

Wise Greece, Η Ελλάδα της αλληλεγγύης

"Περισσότερα από 400 προϊόντα και 100 Έλληνες παραγωγοί, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνηση Wise Greece. Τα προϊόντα με το σήμα Wise Greece τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα corners σε διάφορα καταστήματα (παντοπωλεία, delicatessen, εστιατόρια, mini market, ακόμα και αλυσίδες εστίασης) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ήδη βρίσκονται στη Σουηδία, τη Ν. Υόρκη, στην Ολλανδία και πρόσφατα στην Πολωνία), όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν για την καθημερινή τους μαγειρική και να γνωρίζουν παράλληλα, ότι με αυτή τους την κίνηση, βοήθησαν έναν άνθρωπο να έχει απόψε το βράδυ ένα αξιοπρεπές φαγητό. Τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό!"

Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα αυτή η προσπάθεια;

"Ακριβώς επειδή η Wise Greece «υπηρετεί» τους κανόνες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα, υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Η Wise Greece παράγει κέρδος για τους Έλληνες παραγωγούς και παράλληλα εξασφαλίζει τη διατροφή των ανθρώπων με μεγάλη ανάγκη. H δική μας φιλοσοφία, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε έσοδα για να πραγματοποιήσουμε το κοινωνικό μας έργο. Οπότε, οτιδήποτε καινούριο, αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια εφόσον δεν υπάρχει κάποια πεπατημένη για να την ακολουθήσουμε… "

Τι είδους προϊόντα συμμετέχουν;

"Όλα τα βασικά προϊόντα, που χρειάζεται κανείς για να μαγειρέψει! Ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί και πολλά ακόμα. Μάλιστα, πρόσφατα δύο παραγωγοί που υποστηρίζουν την Κίνηση, η Simply Greek και η Amvrosia Gourmet, δημιούργησαν και μία αποκλειστική σειρά για τη Wise Greece, όπου «κλείστηκαν οι ελληνικές γεύσεις σε ένα βαζάκι». Έτσι, δημιουργήθηκε η σάλτσα «Χωριάτικη σαλάτα», το πατέ «Γεμιστά» και πολλά ακόμα, που έχουν κάνει θραύση στο εξωτερικό!"

Πού αποδίδονται τα κέρδη;

Με εθελοντές στην Χαλκίδα

"Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούμε διανομές τροφίμων πρώτης ανάγκης (όσπρια, ελαιόλαδο, ρύζι, μακαρόνια κ.α.) σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια. Ήδη, έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες κιλά τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία έχουν αγοραστεί από τα κέρδη μας από τις πωλήσεις των προϊόντων Wise Greece! Σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη βοήθεια των εθελοντών, των παραγωγών και φυσικά όλων των ανθρώπων που ευαισθητοποιούνται από τον σκοπό της Wise Greece και προτιμούν για την καθημερινή τους μαγειρική τα προϊόντα που συμμετέχουν στη μη κερδοσκοπική κίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα."

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα που συμμετέχουν στην κίνηση;

"Όσο και αν ακουστεί περίεργο, για εμάς πρωταρχικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος πίσω από το προϊόν και σε δεύτερη φάση το ίδιο το προϊόν! Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece, είναι νέοι άνθρωποι, φιλόδοξοι, με μεράκι και αγάπη για τα προϊόντα που παράγουν. Οπότε, συνήθως από εξαιρετικούς ανθρώπους… βγαίνουν και εξαιρετικά προϊόντα! Βέβαια, τα προϊόντα πληρούν και τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας, που απαιτούνται για την αγορά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού."

Για ποιο λόγο να σας επιλέξει κάποιος Έλληνας παραγωγός;

"Γιατί εμείς βοηθάμε εκείνον και εκείνος εμάς! Είναι μία αμοιβαία σχέση συνεργασίας και υποστήριξης. Οι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους να τοποθετούνται σε νέα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα ενισχύουν μία συλλογική προσπάθεια, που εξασφαλίζει τρόφιμα σε συνανθρώπους μας."

Οι πολίτες πώς μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο σας;

Μαγειρεύοντας στο "Κέντρο της Γης" στο πάρκο Α.Τρίτση

"Όσοι επιλέγουν τα προϊόντα Wise Greece, έχουν ήδη συνεισφέρει στο έργο μας! Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει «γράψει χιλιόμετρα» στον εθελοντισμό ή ακόμα και να αφιερώσει χρόνο στη Wise Greece για να μας βοηθήσει. Επιλέγοντας ένα ελαιόλαδο, μία ρίγανη ή ένα γλυκό κουταλιού με το σήμα Wise Greece, μας έχει ήδη βοηθήσει!
Φυσικά, είναι μεγάλη μας χαρά, που καθημερινά δεχόμαστε αιτήσεις από εθελοντές, που θέλουν να βοηθήσουν στην επόμενη εκδήλωση ή διανομή τροφίμων που θα κάνουμε, όπου εκεί η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Τέλος, οποιοσδήποτε έχει κατάστημα τροφίμων και θέλει να συμμετέχει στην Κίνηση, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, για να γίνει επίσημο σημείο πώλησης προϊόντων Wise Greece.

Ποια είναι για σας η “σοφή Ελλάδα”;

"Οι νέες γενιές κάνουν σημαντικά βήματα προς μία αλλαγή… προς μία “σοφή Ελλάδα”, μία Ελλάδα που δημιουργεί αντί να ακολουθεί, που εμπνέει αντί να εμπνέεται, που “δίνει” αντί να “παίρνει”. Η «σοφή Ελλάδα» για εμάς, είναι γεμάτη όρεξη για δημιουργία, έτοιμη να απλώσει το χέρι και να βοηθήσει, χωρίς άσκοπη κριτική, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι η Ελλάδα που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, που αφήνει στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και τις αλληλοκατηγορίες και συσπειρώνεται για ένα κοινό καλό. Και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στη Wise Greece, αφού για πρώτη φορά τόσοι παραγωγοί συνεργάζονται για έναν καλό σκοπό, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν τον σκοπό μας… "

Ποια προϊόντα και που!

Η ομάδα του Wise Greece διευρύνεται καθημερινά, εντάσσοντας ακόμη περισσότερα προϊόντα και ακόμη πιο πολλά σημεία διάθεσης. Στο www.wisegreece.com, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές και ενημερωμένες λίστες.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;