ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μαγειρίτσα σε τρεις εκδοχές

Μαγειρίτσα σε τρεις εκδοχές

Τη μαγειρίτσα-σούπα την έφεραν οι πρόσφυγες και καθιερώθηκε πρώτα στα αστικά κέντρα -κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα- και αργά αλλά σταθερά στην υπόλοιπη χώρα. Είδη μαγειρίτσας υπάρχουν πολλά, με βαθιές ρίζες στο χρόνο και παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο, τα εντόσθια μαγειρεύονται με ό,τι αρωματικό χόρτο υπάρχει και γίνονται ένα νόστιμο φρικασέ που έχει και ντομάτα (πελτέ φυσικά). Παραλλαγές ενός τέτοιου φρικασέ συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας: ακόμα και τα κερκυραϊκά τσιλίχουρδα είναι ένα φρικασέ με κύριο υλικό τα αρνίσια αντεράκια. Στο κέντρο όλων των συνταγών, τα αρνίσια ή κατσικίσια εντόσθια, φυσικά του ζώου που θα καταναλωθεί τη Λαμπρή. Με ή χωρίς αντεράκια, με ή χωρίς μαρούλια, με ή χωρίς το ζωμό και το ψαχνό από το κεφαλάκι που θα βράσουμε. Ακόμα, πολλοί δεν προσθέτουν ρύζι, που όμως, δένει και κάνει τη σούπα πιο πλούσια. Το μέγεθος των εντοσθίων παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία: μικρά μικρά, αλλά όχι σε σημείο να διαλύονται. Τα μεγάλα κομμάτια αλλοιώνουν τη γενική αίσθηση της σούπας. Το timing, εξίσου σημαντικό, καθώς το ρύζι και το αβγολέμονο πρέπει να προστεθούν λίγο πριν την κατανάλωση, για μια σωστή σούπα. Όχι ότι δεν τρώγεται απολαυστικά και την επόμενη μέρα -αν περισσέψει βέβαια.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/04/19
Update: 15/04/20

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.