Follow us

Χορτοτυρόπιτα

Χορτοτυρόπιτα

Υλικά

1 ταψί 40 εκ.
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου
¾ κιλ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκια μυρώνια
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες
4 πράσα (μόνο το άσπρο)
750 γρ. φέτα
4 αβγά
1 + ½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα –τα πράσα μόνο το άσπρο-, εκτός από το σπανάκι. Κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι, απευθείας σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να το στραγγίσουμε και το αφήνουμε να μαραθεί σε υψηλή φωτιά και να πιεί το νερό του χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο υγρό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι το ελαιόλαδο , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις παπαρούνες, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και το πράσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 -6 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά. Θρυμματίζουμε με το χέρι τη φέτα μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάμε τα αβγά ξεχωριστά και μόλις χλιάνει η γέμιση, τα ρίχνουμε μέσα και πιπερώνουμε. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα και τη γέμιση όπως στη χταποδόπιτα. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό. Φουρνίζουμε, και ψήνουμε για ¾. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150ο C και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου άλλα ¾ της ώρας. Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά στη θέση πάνω κάτω στους 170ο C. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;