Follow us

Με σελινόριζα και φινόκιο (μαραθόριζα)

Αλμυρές και γλυκές παρασκευές για να αξιοποιήσετε νόστιμα και πρωτότυπα τη σελινόριζα και το φινόκιο.

Με σελινόριζα και φινόκιο (μαραθόριζα)

Το πρώτο φαγητό που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούσεις τη λέξη «σελινόριζα» είναι σίγουρα το χοιρινό με το πρασοσέλινο. Βέβαια, αν είσαι γαλλοθρεμμένος, θα σου περάσει από το μυαλό και η γαλλική ρεμουλάντ (rémoulade de céleri). Μια δροσερή σαλάτα όπου η σελινόριζα, τριμμένη όπως τα καρότα, σερβίρεται ανακατεμένη με μια σπιτική μαγιονέζα που φτιάχτηκε με δυνατή μουστάρδα Ντιζόν, στην οποία, κάποιες φορές, προσθέτουν και λίγο καυτερό ραπάνι-χρένο.
Η μαραθόριζα πάλι εισέβαλε στην κουζίνα μας από την πόρτα της Δύσης και γι’ αυτό ακόμα παραμένει πιο γνωστή ως φινόκιο, παρά ως ρίζα του μάραθου. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται ακόμα τι μπορούν να την κάνουν πέρα από το να την προσθέσουν σε μια σαλάτα, στην ψαρόσουπα ή την μαγειρέψουν, σαν φρικασέ με κοτόπουλο. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σιγά-σιγά ο κόσμος εκτιμά την ευχάριστη, γλυκανισάτη νότα που προσθέτει στα φαγητά μας.
Διαλέξαμε συνταγές όπου η μαραθόριζα συνδυάζεται λίγο διαφορετικά. Καταρχήν σε μια βελούδινη σούπα μαζί με ένα φρέσκο κατσικίσιο τυρί. Μια δεύτερη, όπου οι σπόροι του μάραθου με τον κουρκουμά και την ινδική καρύδα δημιουργούν ένα γευστικό συνδυασμό, που ίσως να θυμίσει Άπω Ανατολή και το κομμένο φινόκιο γίνεται απόηχός τους στη συνοδευτική σαλάτα.

Για τη σελινόριζα διαλέξαμε συνταγές που δείχνουν πόσο διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η ρίζα: την αναμείξαμε σε ένα πουρέ από φακές, που μπορεί να συνοδέψει ψητά κρέατα ή και φτερωτό κυνήγι και τη σοτάραμε στο τηγάνι, μαζί με κυβάκια μπέικον, έτσι ώστε να αποτελεί από μόνη της είτε ένα μεζέ ή να συνοδεύει κάποιο ψητό σχάρας ή φούρνου. Τελευταία αφήσαμε την παγωμένη μους του φινόκιο με το ούζο, την οποία σας προτείνουμε για να συνοδέψει πολλών ειδών πιάτα, από ένα ψάρι ψητό μέχρι χοιρινά παϊδάκια μαριναρισμένα στο μέλι, αλλά και κάποιες γλυκές παρασκευές με φρούτα ή καφέ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…