Follow us

Ο αρακάς της άνοιξης

Ο φρέσκος αρακάς είναι στην εποχή του και δεν τον χάνουμε με τίποτα.

Ο αρακάς της άνοιξης

Ακόμα κι αν μας βάζει στη διαδικασία να τον καθαρίσουμε. Αν σας μπερδεύει το διπλό όνομα αρακάς -μπιζέλι, ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα, μόνο που μπιζέλι συνήθως αποκαλούμε το αποξηραμένο φασολάκι της μπιζελιάς ενώ αρακά το φρέσκο. Διαλέγουμε τα φασολάκια του αρακά σε λαμπερό πράσινο χρώμα, σφιχτά, γυαλιστερά και τρυφερά, και όσο γίνεται πιο νεαρά. Αποφεύγουμε τα μαλακά, τα τραυματισμένα, αυτά που έχουν κηλίδες ή έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν. Αν είναι το λουβί πραγματικά νεαρό και τρυφερό, ρίχνουμε κι από αυτό στην κατσαρόλα μας, αφού αφαιρέσουμε τις κλωστούλες του. Σκέτος, στο κλασικό ελληνικό λαδερό με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο ή μάραθο, λίγους κύβους πατάτας και λίγες ροδέλες καρότου, κάνει ένα γλυκύτατο ανοιξιάτικο φαγητό. Σε συνδυασμό με αγκινάρες και κουκιά δίνει πάλι νόστιμα, μυρωδάτα λαδερά, που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα της εποχής. Συνδυάζεται με τρυφερά κρέατα, σαν το κατσικάκι ή το αρνάκι με ντομάτα στην κατσαρόλα, με κοτόπουλο, γίνεται νοστιμότατος πουρές που θα συνοδέψει ένα πιάτο μας, πρωτότυπη σούπα, μπαίνει σε ριζότο αλλά και σε ζυμαρικά. Αν βρείτε πολύ μικρό αρακά μπορείτε να τον χαρείτε και ωμό, μέσα σε πράσινη σαλάτα. Όλη η προσοχή σας όμως, θα είναι στο μαγείρεμα. Όσο πιο τρυφερός, τόσο λιγότερη ώρα απαιτεί. Αν πρόκειται να τον προσθέσετε σε κρέας μαγειρευτό θα το κάνετε τα τελευταία 15'-20'.

Updated: 30/03/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 15/05/14

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;