ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Το έθιμο θέλει την ημέρα αυτή να ψήνουμε κρεατικά με έντονο άρωμα, για να «τσικνίσει» το σπίτι, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις λόγω λιπαρών ή θερμίδων. Γι’ αυτό σας προτείνουμε κάτι παραδοσιακό και ξεχωριστό που σίγουρα διαφοροποιείται από τη συνηθισμένη λύση του barbeque.

Υλικά

1 συκωταριά και τα έντερα από ένα αρνάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνιθος
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό και την κρατάμε σε μια λεκάνη με ξίδι και νερό για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε τα έντερα ένα-ένα γυρίζοντάς τα με ένα λεπτό ξυλάκι ανάποδα για να καθαρίσουν τελείως. Τα βάζουμε και αυτά μέσα σε ξίδι με νερό για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά για να μη βγάλουν υγρά στο ταψί.
Κόβουμε το συκώτι, το πνευμόνι και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια 3 πόντων, τα έντερα επίσης σε κομμάτια 20 πόντων, και τα πασπαλίζουμε όλα με το αλάτι και τα πιπέρια.
Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και βάζουμε εναλλάξ 2-3 κομμάτια από τη συκωταριά μαζί. Τα τυλίγουμε με τα έντερα από τις άκρες τις οδοντογλυφίδας κάθετα προς τη μέση μέχρι να σφίξουν για να μη σκορπίσουν. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο και τα προσθέτουμε πάνω στις γαρδούμπες μαζί με τον χυμό από 2 λεμόνια, το λάδι και το νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

*Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη Κουζίνα», εκδόσεις Διάπλαση.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης υπήρξε πάντα από τα πιο χαρούμενα και καλοδεχούμενα έθιμα, γι' αυτό και άντεξε σχεδόν ανέπαφο στο χρόνο…