ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Τζουλαμάς κρητικός

Τζουλαμάς κρητικός

υλικά

για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. νερό
(ή 6 φύλλα κρούστας)

για τη γέμιση:
300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι σε μικρά κομματάκια
2 1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
1 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουκουνάρι και καρύδια ή φουντούκια
4 φλ.τσ. ζωμός κότας
1 φλ.τσ. γάλα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 φλ.τσ. ζάχαρη
κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο

παρασκευή

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει 10', προσθέτουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30'. Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα. Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα. Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40'-50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
σημ. η πίτα αυτή γίνεται τις Απόκριες, κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς. Εχει αρκετές παραλλαγές. Συνηθίζεται και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για συκωτάκια.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.

16 ιδέες για τσίκνισμα στο σπίτι

Το μεσοβδόμαδο φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης υπήρξε πάντα από τα πιο χαρούμενα και καλοδεχούμενα έθιμα, γι' αυτό και άντεξε σχεδόν ανέπαφο στο χρόνο…