Follow us

Βελούδινες σούπες με λαχανικά

Βελούδινες σούπες με λαχανικά

Τα λαχανικά του χειμώνα είναι εδώ, ζωντανά και ολόφρεσκα. Μία από τις ευκολότερες χρήσεις τους είναι σε σούπες με βελούδινη υφή, που γίνονται πανεύκολα και αποδεικνύονται χρήσιμες για πολλές περιπτώσεις, όπως το βραδινό φαγητό στο σπίτι ή το πρώτο πιάτο σ' ένα κάλεσμα: νόστιμο και όσο πρωτότυπο θέλουμε, με ελάχιστα χρήματα. Τη βελούδινη υφή στις σούπες την πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους. Λαχανικά όπως η πατάτα, το καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο δίνουν από μόνα τους πυκνή υφή στη σούπα όταν πολτοποιηθούν. Αυτό τα κάνει κατάλληλα και για σούπες με λίγες θερμίδες, αφού μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την προσθήκη λιπαρών και να δώσουμε έξτρα γεύση με μυρωδικά και μπαχαρικά. Φυσικά, δεν θα φτάσουν το βάθος της γεύσης και τη νοστιμιά που έχουν οι κλασικές σούπες-κρέμες με τη λεία, πλούσια υφή, που χρειάζονται απαραίτητα βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή γάλα, καμιά φορά και ελάχιστο αλεύρι στην παρασκευή τους. Αυτές είναι πιο κατάλληλες για ένα τραπέζι. Η "σούπα καρότου με τζίντζερ" θα σας χρησιμεύσει σαν βάση για ελαφρές σούπες της πρώτης περίπτωσης. Ένα άλλο θέμα είναι οι ζωμοί, απαραίτητοι στις περισσότερες σούπες. Θα επαναλάβουμε ότι οι σπιτικοί έχουν πιο γνήσια γεύση και δεν περιέχουν βελτιωτικά και λοιπά περιττά συστατικά, που συνηθίζονται στους κύβους. Συχνά, βέβαια, η ευκολία προηγείται.
Στις περισσότερες κρεμώδεις σούπες λαχανικών ταιριάζει μία κουταλιά sour cream ή γιαουρτιού, που θα προσθέσουμε τελευταία στιγμή στο πιάτο. Συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν ή φετούλες από μπαγκέτα με τριμμένο τυρί, περασμένες λίγο από το γκριλ.

Updated: 19/02/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/11/17

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;