Follow us

Ψάρι με μπάμιες

Ψάρι με μπάμιες

υλικά

1 1/2 κ. ψάρι (τσιπούρα, λαυράκι, φαγκρί, ή και μεγάλο ψάρι σε φέτες)
1 κ. μπάμιες
4 ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τις μπάμιες και τις βάζουμε σε ταψάκι. Τις ραντίζουμε με το λεμόνι, τις αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε 1-2 ώρες (κατά προτίμηση στον ήλιο). Αυτή η διαδικασία βοηθάει ώστε να μην λυώσουν στο ψήσιμο.

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνουμε και αν μπορούμε, τα φιλετάρουμε. Πάντως, το κεφάλι θα το ψήσουμε με το φαγητό, ώστε ν' αφήσει τη νοστιμιά του.

Σε ανάλογη φαρδειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις μπάμιες, γυρίζουμε 1'-2', ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και 2 φλ.τσ. νερό και αφήνουμε να ψηθούν, σκεπασμένες. Οταν έχουν ψηθεί σχεδόν τελείως, βγάζουμε ένα μέρος από την κατσαρόλα, τοποθετούμε τα ψάρια και τα σκεπάζουμε με τις μπάμιες που βγάλαμε. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε να ψηθούν άλλα 15'-20' (ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το ψάρι).

Βγάζουμε από πάνω τις μπάμιες προσεκτικά, μεταφέρουμε το ψάρι σε πιατέλα χωρίς να το διαλύσουμε και βάζουμε γύρω-γύρω τις μπάμιες. Τα κεφάλια τα βάζουμε σε χωριστό πιάτο, γιά όποιον θέλει ν' ασχοληθεί. Ελέγχουμε μήπως έχουν σκορπίσει κόκκαλα και τα αφαιρούμε.

(σημ. γι' αυτό το φαγητό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα ψάρια, και ακόμα καλύτερα φέτες ή φιλεταρισμένα, ώστε να μην σκορπίσουν τα κόκκαλα κατά το ψήσιμο).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…