Follow us

Κολοκυθάκια γεμιστά, με σάλτσα γιαουρτιού

Κολοκυθάκια γεμιστά, με σάλτσα γιαουρτιού

υλικά

14 χοντρά κολοκυθάκια
600 γρ. κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος με χοιρινό μαζί)
1 φλ.τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
1 φλ.τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος πλήρες
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1-2 μικρές πατάτες
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα

παρασκευή

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε ίσια τις δύο άκρες και αδειάζουμε τη σάρκα με τους σπόρους, αφήνοντας λίγα χιλιοστά στα πλάγια και περισσότερο στον πάτο. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ταψάκι. Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη όση σάρκα έχουν τα καπελάκια που αφαιρέσαμε, γιά να την προσθέσουμε στη γέμιση. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι (ξεπλυμένο) και τα υπόλοιπα υλικά, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε να γίνει ένα μείγμα. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με ένα κουταλάκι, μέχρι τα 3/4 του ύψους τους (αν περισσέψει γέμιση, μπορούμε να γεμίσουμε πιπεριά ή ντομάτα και να την ψήσουμε συγχρόνως). Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλλες, που τις λαδώνουμε. Τοποθετούμε τα γεμισμένα κολοκυθάκια σε φαρδειά, ρηχή κατσαρόλα, ώστε να τα χωράει το ένα δίπλα στο άλλο, και τα σκεπάζουμε με μία φέτα πατάτας το καθένα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο σε κομματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό, όσο να τα σκεπάζει σχεδόν τελείως. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά περίπου 50' έως μία ώρα, δοκιμάζοντας τη γέμιση αν έχει ψηθεί. Τα αφήνουμε να σταθούν 5'-6' και κατόπιν τα μεταφέρουμε σε πυρέξ ή άλλο σκεύος σερβιρίσματος. Περνάμε τη σάλτσα τους από σουρωτήρι σ' ένα μπολ. Ρίχνουμε τμηματικά το γιαούρτι, ανακατεύοντας με πιρούνι ή σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει μία σάλτσα ομοιογενής. Σερβίρουμε τη σάλτσα χωριστά, πασπαλισμένη με πάπρικα.

(σημ. τα ίδια σερβίρονται και με το κλασικό αβγολέμονο, που φτιάχνουμε με το σουρωμένο ζουμί της κατσαρόλας, 2 αβγά και το χυμό από 1 1/2 λεμόνι)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;