Follow us

Γαρίδες cocktail

Οι γαρίδες κοκτέιλ βασίζονται στην υπέροχη αμερικάνικη σάλτσα για θαλασσινά, με τη γοητευτική σπιρτάδα που της χαρίζουν το χρένο και οι πιπερίτσες τσίλι. Υπήρξαν το ορεκτικό της ποπ δεκαετίας του ’70: καυτερές στη γεύση, ροζ στην όψη και θελκτικές όταν τα υλικά τους είναι πρώτης ποιότητας.

Γαρίδες cocktail

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες Νo1

Cocktail sauce (υλικά για 250 ml σάλτσας)
125 ml κέτσαπ
125 ml έτοιμη chili sauce
30 γρ. λεπτοτριμμένο χρένο (horseradish)
Λίγες σταγόνες tabasco
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ρίχνετε τις γαρίδες σε βραστό νερό με 15 γρ. αλάτι ανά λίτρο. Μόλις πάρει ξανά βράση το νερό (περίπου 1 λεπτό αργότερα) τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις σουρώνετε. Αφαιρείτε τα κελύφη και το μαύρο έντερο από τη ράχη τους, αλλά κρατάτε τα κεφάλια και την ουρά από τις 8 γαρίδες, που θα χρησιμοποιήσετε για να στολίσετε το ποτήρι ή το μπολ που θα τις σερβίρετε.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κοκτέιλ, αναμειγνύοντας την κέτσαπ, την τσίλι σος και το χρένο και προσθέτετε όσο ταμπάσκο και χυμό λεμονιού θέλετε. Αφού κρυώσουν οι γαρίδες τις ψιλοκόβετε, τις αναμειγνύετε με τη σάλτσα κοκτέιλ, που θα πρέπει να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μη μοιάζει «προκάτ», και τις μοιράζετε σε ποτήρια του κοκτέιλ, κλασικές κούπες σαμπάνιας ή μπολάκια και στολίζετε το καθένα με δύο μεγάλες, ολόκληρες γαρίδες.

Η πινελιά της συνταγής
Αντίθετα με την κοινή πρακτική, η αυθεντική σος κοκτέιλ δεν περιέχει μαγιονέζα και οι γαρίδες κοκτέιλ δεν σερβίρονται ποτέ με την πολυνησιακή σος thousand islands, όπως λανθασμένα πιστεύεται. Σε μια πιο σύγχρονη θεώρηση, που δίνει στο πιάτο ένα πιο εξωτικό touch, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα ψιλοκομμένο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι (γλυκό, ει δυνατόν) και ψιλοκομμένη πράσινη πιπερίτσα τσίλι. Μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το χυμό λεμονιού με λάιμ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;