Follow us

Ριζότο αλα Μιλανέζε

Ριζότο αλα Μιλανέζε

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί με καλό σώμα (περ. 200 γρ.)
220 γρ. φρέσκο βούτυρο, παγωμένο
12-14 κλωστούλες κόκκινο σαφράν
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1,5 λ. ζωμό κρέατος, κατά προτίμηση σπιτικό
3/4 φλ.τσ. Παρμεζάνα ή Γκράνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά: ένα μεδούλι από μοσχαρίσιο κόκκαλο

Παρασκευή

Αφήνουμε το σαφράν σε 4 -5 κ.σ. χλιαρού ζωμού, να μουλιάσει 1-2 ώρες ή περισσότερο. Βάζουμε το ζωμό μας να σιγοβράσει για να είναι καυτός. Βάζουμε στην κατσαρόλα να κάψει 3 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για 3'. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να απορροφήσει τη λιπαρή ουσία, περίπου 3'-4'. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά. Συνεχίζουμε με ένα ακόμα φλ.τσ. ζωμό κατά τον ίδιο τρόπο και κάνουμε το ίδιο μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατάει την "καρδιά" του και το ριζότο να μην έχει στεγνώσει, αλλά να παραμένει ζουμερό (περίπου 18'-20'). Αν ο ζωμός είναι αλατισμένος προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, κατά το βράσιμο, δοκιμάζοντας. Κατά το μέσον του ψησίματος προσθέτουμε το ζωμό με το σαφράν. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο σε κομμάτια, παγωμένο, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί και μαζί την Παρμεζάνα ή τη Γκράνα. Αν χρησιμοποιήσετε μεδούλι, σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή, θα το βάλετε στην αρχή, στο σωτάρισμα του κρεμμυδιού και του ρυζιού. Αντί για μεδούλι, συνηθίζεται επίσης να προστίθεται μια κ.σ. gremolada (μείγμα από ξύσμα λεμονιού, τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό). Σε κάθε περίπτωση μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του ζωμού, που θα καθορίσει και τη γεύση.
Σημ. Το παγωμένο βούτυρο και το αρκετό τυρί θα δώσουν ιδιαίτερα κρεμώδη υφή στο ριζότο. Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα βουτύρου, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, κάνονας μια παραχώρηση στην πλούσια υφή.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.